Dnes Prague Edition

Po 15 letech dostaví O2 arenu

- — Robert Oppelt

Vzkaz Aleše Hušáka odlitý do bronzu navždy připomíná bohatýrské doby, za kterých před 15 lety vznikala pražská O2 arena. „Sazka Arenu postavili čeští sportovci za své peníze, které mohli použít jinak. Byla postavena proti vůli mnohých a navzdory mnohým,“nechal odlít tehdejší ředitel Hušák na desku u vchodu do arény.

Záruky na stavbu nové velké multifunkč­ní haly na rozhraní Libně a Vysočan tehdy odmítla vláda Vladimíra Špidly – nebyla jistá její ekonomická návratnost. Halu otevřel prezident Václav Klaus a Špidlu tehdy Hušák na otevření nepozval.

Sazka měla dlouhodobé problémy projekt ufinancova­t. Peníze, které použila na stavbu haly, pak chyběly zejména amatérským sportovcům, protože akcionáři byly i malé sportovní svazy. Stavba haly byla jednou z příčin jejího krachu v roce 2011. Nesplácela úvěry a firma musela přejít do soukromých rukou. Podle předsedy Českého olympijské­ho výboru Jiřího Kejvala na to český sport tehdy hodně doplatil. „Jestli do toho jít znovu, jsem přesvědčen­ý, že 99 ze sta by hlasovalo proti. Z tohoto pohledu Sazka Arena za to, co jsme skutečně nakonec zaplatili, nestála,“uvedl před časem.

Vyprodáno za pár minut

Základní kámen haly byl položen v roce 2002. Přes všechny problémy se ji podařilo před 15 lety otevřít a první velkou akcí, kterou hala hostila, bylo mistrovstv­í světa v hokeji. Od té doby nehostila jen hokej, ale i další světové akce – halové mistrovstv­í Evropy v atletice, parkurové Prague Playoffs, noc bojových sportů UFC Fight Night nebo tenisový Laver Cup.

„Stala se první halou na světě, která v jediném roce hostila finále Fed Cupu i Davis Cupu,“říká její generální ředitel Robert Schaffer. Že sportovní fanoušci dokážou dvacetitis­ícovou halu vyprodat za pár minut, ukázal prodej lístků na říjnové utkání Chicago Black Hawks vs. Philadelph­ia Flyers, které zahájí další ročník NHL.

Rekord v návštěvnos­ti arény ale drží kultura. Loni v dubnu koncert skupiny Metallica navštívilo 20 174 diváků. Jen o desítky návštěvník­ů překonali rok starý rekord, který držela česká kapela Kabát.

Sedmkrát ji vyprodal Roger Waters, z českých interpretů se to sedmkrát povedlo jen Karlu Gottovi. „Skokanem je Leoš Mareš, tomu se halu podařilo vyprodat dvakrát loni, třikrát letos a uvidíme, co bude dál,“popisuje Schaffer. Za 15 let ji navštívilo 10 milionů lidí. Součástí původního projektu areny byla i malá hala, která měla sloužit jako tréninková plocha pro hokejisty. Nebyla dokončena, rozestavěn­ý objekt byl zakonzervo­ván a teprve letos bude stavba zprovozněn­a. Místo ledu v ní však vznikne multifunkč­ní kulturní a kongresové centrum. „Chceme sem přivést akce, které se dříve do Prahy – buď počtem účastníků, nebo požadavky na výstavní plochy – nevešly,“vysvětluje Schaffer. V centru vznikne 21 nových sálů s celkovou kapacitou deset tisíc lidí. Brzy by se měla zahájit také stavba hotelu se třemi stovkami pokojů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia