Dnes Prague Edition

Noví ministři už brousí nože

- Petr Kolář reportér MF DNES

● Málokdy se stává, aby premiér už při oznámení jména nového ministra musel vysvětlova­t, že je ten člověk „čistý“. Andrej Babiš nedávno tuto zkušenost udělal, když ohlašoval, že se od května ministrem dopravy stane Vladimír Kremlík. „Je předmětem různých pomluv a dezinforma­cí, dostávám na něj anonymy mailem a v SMS,“uvedl Babiš s tím, že si vše prověřil. Stačí letmý pohled do Kremlíkova profesního životopisu. V letech 2007 až 2008 byl členem dozorčí rady Letiště Praha v době, kdy tam Miroslav Dvořák se svým sousedem a dobrým známým Romanem Janouškem zahájili transforma­ci do akciové společnost­i. Předtím působil na ministerst­vu dopravy v éře Aleše Řebíčka. A poté zase jako manažer pražské pobočky advokátní kanceláře Daniela Volopicha, dobrého známého někdejšího všemocného šéfa ČEZ Martina Romana. Jak v obdobných situacích rád říká Miloš Zeman: Když něco vypadá jako kachna, chodí jako kachna a kejhá jako kachna, je to nejspíš kachna. Tak snad si to Babiš prověřil opravdu dobře...

● Jednou z prvních změn, kterou by měl Vladimír Kremlík podle kuloárních informací učinit, by měla být výměna šéfa Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD). Na sklonku roku, kdy dálnici D1 ochromil kalamitní sníh, Andrej Babiš ŘSD v čele s jejím šéfem Janem Kroupou tvrdě kritizoval. Kroupovým nástupcem by se měl stát Pavol Kováčik, jenž obdobnou pozici zastával na Slovensku a nyní je u nás šéfem dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruk­tury.

● Změny se budou týkat i ministerst­va průmyslu, kterého se od začátku května místo Marty Novákové ujme Karel Havlíček. Budoucí ministr a nejspíš i vicepremié­r pro ekonomiku totiž nepočítá s Alexandrou Rudyšarovo­u, kterou si tam Nováková přivedla coby svoji politickou náměstkyni. V kuloárech se přitom říkalo, že Rudyšarová ministerst­vo za Novákovou de facto řídila. Končící náměstkyně má přitom blízko jak k Hradu (byla náměstkyní už v Zemanově vládě Jiřího Rusnoka a kandidoval­a za SPOZ), tak ke komunistům. Její syn je například poslanecký­m asistentem předsedy KSČM Vojtěcha Filipa. Tím Hrad i komunisti fakticky přišli o jedno ministerst­vo. Uvidíme, zda se kompenzace projeví v personální­ch „posilách“resortu dopravy, nebo až v osobě Marie Benešové, jež by v budoucnu měla na ministerst­vu spravedlno­sti nahradit Jana Kněžínka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia