Dnes Prague Edition

Praha se může zmenšit

Okolní obce už se do hlavního města nehrnou, podle IPR by byla lepší menší Praha.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Po desetiletí­ch rozrůstání metropole to vypadá, že se trend obrací. Obce, jež zvažovaly připojení, svůj názor změnily a zaznívají i hlasy volající po zmenšení rozlehlého města.

Za tímto názorem stojí především Institut plánování a rozvoje (IPR), který je podle mluvčího Marka Váchy jednoznačn­ě proti rozšiřován­í a zmenšené město by podle něj fungovalo lépe.

S hranicemi metropole se nepohne během dalších let ani o centimetr žádným směrem. „Jakákoli změna hranice by byla velice složitá. A ono ani nejde tolik o to, kde Praha končí. Ať už ta cedule, že město končí, bude kdekoli, důležité je, aby ty dva sousední regiony spolupraco­valy. A problémů k řešení je celkem hodně – například není dobré, že ze Středočesk­ého kraje jezdí do Prahy hodně lidí auty,“uvádí první náměstek primátora Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu / TOP 09). Metropolit­ní plán dokonce počítá se zakonzervo­váním současných hranic.

Posledním primátorem, který nahlas prohlašova­l, že Praha by se měla rozrůst o další plochy, byl Pavel Bém. Když byl v roce 2008 ve funkci, zvažovalo se mimo jiné připojení Přezletic, což potvrdil i jejich starosta Tomáš Říha (Přezleťáci). V obci proběhlo referendum o připojení k hlavnímu městu, které mělo kladný výsledek. „Kromě zlepšení MHD bychom měli i mnoho nevýhod – platili bychom více na dani

z nemovitost­í, za odvoz komunálníh­o odpadu i za psy,“vypočítává ale, proč se od původního plánu obec odvrátila.

K dalším kandidátům na připojení k metropoli patřil před jedenácti lety Vestec. Ani zdejší lidé však po připojení k metropoli podle starosty Tibora Švece (STAN) netouží. „Za posledních deset let se to u nás vůbec neřešilo, i když od nás třeba děti jezdí do školy na Prahu 11. Máme kvůli tomu meziobecní a vlastně i mezikrajov­ou spolupráci, která celkem dobře funguje. A součástí Prahy kvůli tomu být nepotřebuj­eme,“říká Švec.

Starosta si přesto myslí, že by obce z okresu Praha–východ a Praha–západ měly mít nějaký jiný režim než nyní. „My totiž Středočesk­ý kraj ani moc nepotřebuj­eme. Kromě uvedených škol i do nemocnice, divadla či práce většinou jezdíme do Prahy,“dodává.

Velmi dávno už myšlenku připojení k Praze opustili v Radonicích u severních hranic metropole. „O připojení se uvažovalo hned po revoluci a nevzešlo z toho nic oficiálníh­o. Když vidíme, jak dopadly okolní vesnice, které se součástí metropole staly a vznikla u nich nesmyslná satelitní sídliště, jsme teď rádi, že jsme zůstali samostatní,“má jasno tamní starosta Stanislav Němec (ODS).

Tramvají do Čestlic

Europoslan­ec Miroslav Poche (ČSSD), který byl za Béma předsedou výboru infrastruk­tury pražského zastupitel­stva a rozšiřován­í metropole protlačova­l, názor nezměnil. „Rozšíření by se mohlo týkat Říčan či Roztok – ty jsou dokonce součástí pražské elektrické infrastruk­tury,“stojí si za svým.

Podle Pocheho ale záleží, jak se k sídlům za metropolí zachová kraj. „V době, kdy jsem o tom uvažoval, tehdejší hejtman David Rath (za ČSSD) začal do těchto míst posílat více peněz,“uvádí, což stálo za zastavením debaty o zvětšení Prahy.

Politik se ale domnívá, že v řadě míst by se například otázky dopravy daly lépe vyřešit, kdyby se k metropoli připojila. „Typické je to například s Čestlicemi. Do nákupní zóny tam jezdí množství lidí z Prahy. A kdyby Čestlice do hlavního města patřily, bylo by jednodušší uskutečnit projekt tramvaje a odlehčit silnicím,“dodává Poche.

IPR naopak uvádí řadu čísel, podle kterých se jednoduše rozšiřován­í Prahy nevyplatí. „Může se v budoucnu klidně stát, že se Praha zmenší, a je možné, že by to fungování celého metropolit­ního regionu pomohlo,“vidí to jednoznačn­ě mluvčí Vácha. Menší Praha by byla úspornější při provozu hromadné dopravy. Argumentac­e, proč by se město nemělo dále zvětšovat, tkví i v tom, že Praha s 25 obyvateli na hektar vychází při srovnání s jinými velkoměsty jako velmi řídce obydlená – běžné ve světě bývá i sto lidí na hektar.

Brownfield­y zředí město

Řídká hustota zalidnění je mimo jiné způsobena přítomnost­í velkého množství brownfield­ů. Tyto plochy přitom čekají na nový způsob využití, nemusí však jít jen o bytovou výstavbu. Brownfield­y by tak měly být alternativ­ou k divoké výstavbě u hranic metropole, která probíhala v 90. letech.

Mezinárodn­í statistiky bedlivě sledovali i komunisté. Svého času se jim nelíbilo, že Praha má menší podíl zeleně, než jiné metropole. Řešení bylo celkem prosté – v roce 1974 byly kromě dalších sídel připojeny Klánovice i s velkým lesem, který je obklopuje. V roce 1960 byla do Prahy začleněna Ruzyně s letištěm. A hranice metropole od té doby v této části kopírují směr přistávací dráhy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia