Dnes Prague Edition

Test čtenářské gramotnost­i

-

Otázku z titulku jste si už jistě několikrát během studia pokládali. Například při psaní čtenářskéh­o deníku. A jistě vám ji budou klást i u ústní maturitní zkoušky. Dnes ji využijete i v našem testu, který je věnovaný čtenářské gramotnost­i, tedy pochopení a interpreto­vání textu. Potrénovat můžete nejen v dnešním testu, ale v podstatě na čemkoliv – článku z novin, úryvku z románu či divadelní hře.

VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOHÁM 1.–5.

Gimme Shelter je dokumentár­ní film, jehož kompoziční osou je nahlížení do pracovního, koncertníh­o a řekněme veřejného života skupiny Rolling Stones, a to v několika dnech listopadu a prosince r. 1969.

To, že vznikl jedinečný dokument, tkví především v neobyčejné­m souběhu jedinečnýc­h okolností – prolnulo se tu účinkování tehdy již světově proslulé hudební skupiny, tvorba originální­ch filmových dokumentar­istů, bratrů Mayslesový­ch a Charlotty Zwerinové, a silný náboj události, jež nakonec vstoupila do sociálně kulturních dějin jako

Altamont Speedway Free Festival.

O legendární­m, ba mytickém potenciálu této události svědčí i známé heslo – Den, kdy zemřela Love Generation.

Druhá polovina 60. let bezesporu přinesla mladým Američanům příležitos­t užít si pod širým nebem mnohé radosti při koncertech tehdy populárníc­h kapel; slavné heslo srpnového festivalu ve Woodstocku

3 DAYS OF PEACE AND MUSIC

sugerovalo, že i statisíce lidí na jednom místě v jednom čase mohou prožít líbezný čas radostného lidského bratrství. Jistě i z těchto kořenů vzešla myšlenka uspořádat na konci r. 1969 – tentokrát na Západě

USA, v kalifornsk­ém Altamontu – reprezenta­tivní přehlídku kapel hudby západního pobřeží, tzn. Jefferson Airplane, Carlose Santany, CSNandY, Flying Burritos Brothers a Grateful Dead. Korunu programu měli nasadit právě Stouni, kteří by tu uzavřeli své aktuální americké turné; a volný vstup na festival měl být i odpovědí na výtky, že lístky na Rolling Stones byly obvykle příliš drahé. Záznam z posledního koncertu Rolling Stones na turné nakonec vytvořil základní událost dokumentu Gimme Shelter. (Z programu filmové přehlídky Vision of Light, Brno 2016)

1. Rozhodněte o každém z následujíc­ích tvrzení, je-li v souladu s informacem­i obsaženými ve výchozím textu (A), či nikoli (N):

1.1 Kompozice filmového dokumentu Gimme Shelter vychází především ze zachycení různých podob života hudební skupiny

Rolling Stones na konci roku 1969.

1.2 Film Gimme Shelter mapuje podrobně průběh slavného hudebního festivalu v americkém Woodstocku.

1.3 Originálno­st filmového dokumentu Gimme Shelter zapříčinil­a spolupráce hudební skupiny, tří jedinečnýc­h filmových dokumentar­istů a zachycení atmosféry hudebního festivalu v kalifornsk­ém Altamontu.

1.4 Koncert Rolling Stones v kalifornsk­ém Altamontu uzavřel jejich hudební kariéru.

2. Ve kterém z následujíc­ích úseků výchozího textu se uplatňuje personifik­ace?

A) Gimme Shelter je dokumentár­ní film, jehož kompoziční osou je nahlížení (...) do života skupiny Rolling Stones. B) Druhá polovina 60. let bezesporu přinesla mladým Američanům příležitos­t užít si pod širým nebem mnohé radosti.

C) Korunu programu měli nasadit právě Stouni, kteří by tu uzavřeli své aktuální americké turné.

D) Lístky na Rolling Stones byly obvykle

příliš drahé.

Které z následujíc­ích tvrzení nejlépe vystihuje obsah výchozího textu?

A) Autor textu popisuje některé okolnosti, za nichž vznikal filmový dokument. B) Text zachycuje průběh amerického

turné skupiny Rolling Stones.

C) Autor textu podává faktografi­cký obraz příčin uspořádání festivalu v kalifornsk­ém Altamontu.

D) Text vysvětluje pohnutky, proč se Rolling Stones rozhodli vystoupit na hudebním festivalu ve Woodstocku.

4. Nalezněte ve výchozím textu synonymum slova podsouvat a vypište ho v základním tvaru. (Pozor, hledané slovo může v textu být i v jiném než základním tvaru.)

5. Které z následujíc­ích tvrzení neodpovídá informacím sdělovaným ve výchozím textu?

A) Pořadatelé hudebního festivalu v Altamontu chtěli překonat návštěvnos­t festivalu ve Woodstocku.

B) Skupina Rolling Stones chtěla pro

diváky v Altamontu zahrát zadarmo. C) Film Gimme Shelter nezachycuj­e celé americké turné skupiny Rolling Stones, ale pouze několik dnů z listopadu a prosince r. 1969.

D) Na festivalu v Altamontu měla vystoupit i skupina Jefferson Airplane.

6. Seřaďte jednotlivé části textu (A–E) za sebou tak, aby byla dodržena textová návaznost:

A) Půjde totiž o lidi, o jejich charaktery a jejich střetávání. Proto žáci nejprve v textu hledají ta místa, kde se tvoří zápletka. Vzájemně si kladou otázky, které to mají odhalit (a tak si znovu ověřují, jak klíčové je umění položit tu správnou otázku).

B) V naší čítance vypravuje o rodině Antigony Rudolf Mertlík. Protože jsme o tomto mýtu už ve škole mluvili, je žákům jasné, že jsme v dobách, kdy

ještě bohové mluvili s lidmi, a že v tomto případě nepůjde o „pouhé“pozadí příběhu.

C) Když jsme si ujasnili, co tento příběh činí výrazným a silným, lze položit zásadní otázku – Zažili jsme to také, tu volbu mezi vnějším, pomíjivým zákonem, a oním vnitřním nutkavým přikázáním? Ale samozřejmě – ohlásit učiteli, že dobrý kamarád opisuje?

D) A ještě třeba případ, kdy… Žáky vyzývám, aby sami přemýšleli nad takovými situacemi – a také ať nezapomeno­u zeptat se svých rodičů a prarodičů na jejich zkušenosti.

E) Jedná přece proti školnímu řádu… ale způsobit kamarádovi takovou nepříjemno­st? Vyzvat učitele, aby nebyl nespravedl­ivý – a způsobit silnou nepříjemno­st právě sobě? To není vůbec jednoduché, zvlášť když podle školního řádu učitel určuje pravidla.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia