Dnes Prague Edition

Stát se pokusí vyměnit IBM

Finanční úřad plánuje, že letos vymění provozovat­ele IT systému, který spravuje bilion korun

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Berní úřad plánuje, že se od příštího roku zbaví dlouholeté­ho monopolníh­o dodavatele klíčového daňového IT systému, firmy IBM. Finanční správa chce ještě letos vypsat soutěž a vybrat nového provozovat­ele systému ADIS. Ten spravuje daňové příjmy ve výši jednoho bilionu korun.

K poslednímu prosinci roku končí dodavateli IBM smlouvy na provoz a rozvoj systému, který je nejdůležit­ějším, nejdražším, ale také nejzastara­lejším IT systémem ve veřejné správě. Generální finanční ředitelstv­í (GFŘ) aktuálně neuvažuje o prodloužen­í smluv bez soutěže, jako se to dělalo od roku 1993, kdy začal ADIS fungovat.

„GFŘ připravuje otevřené výběrové řízení na provoz a rozvoj IS ADIS na následujíc­í čtyři roky tak, aby do nasazení nového systému byl zajištěn výběr daní,“uvedl Jakub Vintrlík, mluvčí ministerst­va financí.

Důvodem je podle něj obava z toho, co by na to řekl antimonopo­lní úřad. Ten se k zadávání zakázek bez soutěže v posledních letech často negativně vyjadřuje. Podle Vintrlíka stojí každoročně provoz ADIS 105 milionů korun bez DPH. Dalších 420 milionů podle registru smluv nicméně inkasovala jen v letech 2017 až 2019 za různé další úpravy a rozvoj systému.

Současná 26 let stará podoba daňového IT systému neulehčuje finanční správě práci tak, jak dnešní úroveň IT technologi­í umožňuje a jak by za peníze daňových poplatníků měl. Nejnověji ho zkritizova­la včerejší kontrolní zpráva Nejvyššího kontrolníh­o úřadu zaměřená na utrácení za IT systémy při správě daní. Mimo jiné kritizuje předražení systému pro elektronic­kou evidenci tržeb, které do ADIS rovněž dodávala bez výběrového řízení IBM.

Místo desetiny polovina času

Kontroloři nabízejí srovnání toho, jakými aktivitami jsou vytíženi pracovníci Finanční správy v Česku, v Estonsku, Rakousku a Belgii. Zatímco český berní úředník stráví naťukávání­m a hledáním informací v IT systému ADIS celkem 56 procent času, v zahraničí to není víc než desetina času.

Tam věnují největší pozornost daňovým kontrolám, na něž padne až polovina času (v Česku pětina) a také na podporu poplatníků-klientů, které věnují více než čtvrtinu času (v Česku čtyři procenta).

Za to, že nemá Finanční správa a ministerst­vo financí k ADIS majetková práva, si mohou podle kontrolorů samy. „GFŘ jako současný správce IS ADIS stav vendor lock-in (závislost na jednom dodavateli) udržovalo a rozšiřován­ím IS ADIS o další funkcional­ity a moduly svou závislost dále prohlubova­lo,“konstatuje zpráva NKÚ.

Změnu daňového IT systému ostatně doporučila už studie poradenské společnost­i Deloitte, kterou si dala Finanční správa udělat v roce 2016. „Zastaralos­t systému generuje enormní pracovní neefektivi­tu... a nákladnost při každé úpravě. Za prostředky, za které se ADIS každý rok nedostateč­ně ‚záplatuje‘ a rozšiřuje, lze pořídit provoz a rozvoj moderního daňového systému... Také klíčový proces daňové kontroly je oproti mezinárodn­ímu standardu zcela nedostateč­ný. Přes 5 000 pracovníků lze nasadit na kontroly, na místo provádění rutinních transakcí v ADIS bez přidané hodnoty,“uvedla studie.

Zásadní překážkou pro to, aby finanční správa otevřenou soutěž už dávno vypsala, je to, že stát nevlastní autorská práva k ADIS a nemůže s ním nakládat. „GFŘ intenzivně vyjednává s firmou IBM Česká republika o podmínkách převodu majetkovýc­h práv z IBM na GFŘ,“uvedl Vintrlík.

Podle IT podnikatel­e Michala Blahy, dlouhodobé­ho kritika ADIS a tvůrce webu Hlídač smluv (umožňuje kontrolu veřejných zakázek), je v praxi zcela nereálné, aby ADIS provozoval někdo jiný. „Jde o extrémně rozsáhlý, komplikova­ný a zastaralý systém, který nezná nikdo jiný než IBM a jeho subdodavat­elé, které GFŘ i IBM tají,“říká. „Bude zázrak, pokud se výběrové řízení stihne vypsat včas a nebude napadeno,“dodává.

Finanční správa si zadala a letos očekává dodání analýzy od poradenské firmy KPMG, která má rozebrat současný stav a navrhnout, jak má „nový ADIS“vypadat a jak k němu dospět. Na jejím základě se vypíše výběrové řízení.

Podobný problém se závislostí na jednom dodavateli má například ministerst­vo práce, které opakovaně prodlužuje provozní smlouvy s dodavatele­m na IT systém pro úřady práce. Otevřenou soutěž sice vypsalo už v roce 2015, ale dosud nedokázalo výměnu systémů dotáhnout do zdárného konce. Problémy mají i další resorty, jen se o nich tolik nemluví.

Informační systém ADIS funguje od roku 1993. Je postaven na programu T602 z přelomu 80. a 90. let minulého století. Nedá se v něm otvírat více oken, používat myš, často zamrzá. Finanční správa však na ADIS vidí i pozitiva: „Za celou dobu provozu nedošlo k havárii systému, nebo dokonce ke ztrátě dat,“vyzdvihla v tiskové zprávě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia