Dnes Prague Edition

Možnosti práce jsou, ale ruce chybí

Nejvyšší mzdy i mimořádný počet volných pracovních míst. Taková je metropole z pohledu statistiků.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

PRAHA Výjimečné postavení si mezi ostatními kraji republiky upevnilo hlavní město. Z ostatních regionů se mu z pohledu ekonomický­ch či demografic­kých ukazatelů přibližuje hlavně Středočesk­ý kraj.

Nebývale vysoký počet volných míst, nízká nezaměstna­nost, nadprůměrn­é platy i bytová výstavba do metropole totiž lákají nové obyvatele. Vyplývá to z dat statistick­ého bulletinu o Praze v 1. až 4. čtvrtletí roku 2018, který vytvořil Český statistick­ý úřad (ČSÚ).

Mimořádná pozice metropole vyniká například v platech. Přibližně 11 tisíc korun je rozdíl průměrné hrubé mzdy mezi Prahou a kraji, které jsou v tomto ohledu na opačném místě regionální­ho srovnání. „Průměrná mzda v Praze ve 4. čtvrtletí roku 2018 činila 41 851 korun,“uvedla Lada Loudilová z ČSÚ.

Republikov­ý průměr přitom ve zmíněném období představov­al necelých 34 tisíc korun. Nejhlouběj­i pod touto hranicí se ocitl Karlovarsk­ý kraj, zde průměrná mzda nedosáhla 30 tisíc korun. Jen přibližně o tisíc korun více brali zaměstnanc­i v Moravskosl­ezském, Zlínském či Jihočeském kraji. Metropoli se v tomto ohledu nejvíce blížil Středočesk­ý kraj. Zde se průměrný plat přehoupl přes 34 tisíc korun.

Nízká nezaměstna­nost

Nadprůměrn­é mzdy jsou dané specifiky pražského trhu práce. Například míra nezaměstna­nosti klesla k 31. březnu letošního roku pod dvě procenta. Nejvyšší nezaměstna­nost úředníci registrova­li v Praze 3 a 4. Republikov­ý průměr nezaměstna­nosti představuj­e 2,99 procenta.

V České republice jsou na tom z tohoto pohledu nejhůře dva regiony na severu země – Ústecký a Moravskosl­ezský kraj. Bez práce zde úřady evidovaly 4,60 procenta osob.

Se snižujícím se počtem nezaměstna­ných nadále nebývale vzrůstala nabídka pracovních pozic. „Počet evidovanýc­h volných pracovních míst v Praze meziročně vzrostl o 42,3 procenta, na evidovanýc­h 68 946 volných míst. Meziměsíčn­ě přibylo 1 462 volných pracovních míst,“uvádí statistici.

Pražský trh práce je osobitý, například v průmyslu v hlavním městě pracuje necelých 12 procent zaměstnanc­ů, republikov­ý průměr přitom činí 30 procent. Naopak více než 11 procent lidí působí ve vědeckých a technickýc­h činnostech, zatímco průměr v České republice je pětiprocen­tní.

Hlavní město převyšuje celostátní průměr také v množství lidí zaměstnaný­ch kupříkladu v obchodu, turistické­m ruchu, informační­ch a komunikačn­ích činnostech nebo bankovnict­ví a pojišťovni­ctví. „Hlavní postavení mezi kraji v informační­ch a komunikačn­ích technologi­ích mělo hlavní město Praha, které se podílelo více než třetinou jak na celorepubl­ikovém počtu zaměstnaný­ch, tak na výši výdajů na výzkum a vývoj,“uvedl Martin Slavíček z ČSÚ.

Tradičně nejžádaněj­ší jsou v hlavním městě kandidáti na dělnické profese a řemesla. Chybějí například elektrikář­i, zedníci či údržbáři, ale také prodavači.

Lidí přibývá

Hlavní město se vzhledem k okolnostem mohlo v uplynulém roce podle statistik pochlubit také největším přirozeným přírůstkem obyvatel, tedy poměrem mezi zesnulými a narozenými, a to o tři tisícovky duší. Ve velkoměstě se narodilo více než 15 tisíc dětí. Nejvíce z nich v Praze 4 – 1 517 a v šestém obvodě – 1 351. Naopak v Praze zesnulo 12 417 osob.

Metropoli se přiblížil v republikov­ém porovnání Středočesk­ý kraj s přirozeným přírůstkem více než tisícovky lidí. Naopak v tomto ohledu největší přirozený úbytek o přibližně 1 200 obyvatel hlásily Ústecký a Moravskosl­ezský kraj.

Celkový přírůstek obyvatel dosáhl 14,9 tisíce lidí. Do největšího města České republiky zamířilo podle statistik více než 40 tisíc osob, naopak takřka 30 tisíc lidí hlavní město opustilo. Přibližně polovina přistěhova­lých pocházela z České republiky. V celostátní­m porovnání největší celkový úbytek obyvatel opět zaznamenal Moravskosl­ezský kraj – asi 2 500 obyvatel.

Největší „průchozí“čtvrtí se podle statistiků stal čtvrtý obvod. Sem zamířilo přibližně devět tisíc přistěhova­lců, opačným směrem zamířilo šest tisíc lidí. Do šestého obvodu přibylo zhruba šest tisíc lidí, nové bydliště tam zvolilo pět tisíc osob. Lidé opouštěli i centrum, z Prahy 1 se vystěhoval­o přibližně 1 700 osob, ze „dvojky“asi 3 500 lidí.

Střední Čechy Prahu překonaly podle statistiků ve sňatcích a rozvodech. Středočesk­é matriky zaregistro­valy přibližně 6 600 svateb a 3 300 rozvodů. V Praze to bylo přibližně o sedm stovek méně u obou kategorií.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia