Dnes Prague Edition

SROVNÁNÍ CEN: KOLIK STOJÍ POSLAT BALÍK

Čtěte na straně 9

-

PEKING Prezident Miloš Zeman včera zahájil již pátou návštěvu Číny za dobu výkonu své funkce. Jeho nynějším cílem je účast na konferenci věnované projektu nové Hedvábné stezky, setkat by se měl s prezidente­m Si Ťin-pchingem.

V Zemanově přítomnost­i byla podepsána miliardová memoranda. Zástupci Bank of China a čínské společnost­i CITIC podepsali memorandum o investicíc­h v Česku. Podle prezidento­va kancléře Vratislava Mynáře by měly v příštích dvou letech dosáhnout jedné miliardy dolarů (asi 23,1 miliardy korun).

Bank of China podepsala také memorandum s Hospodářsk­ou komorou ČR. Banka v něm podle prezidenta komory Vladimíra Dlouhého slibuje českým firmám úvěrový rámec až dvě miliardy dolarů (asi 46,2 miliardy korun).

Dlouhý označil podepsaný dokument za deklaraci, protože nikdo nemůže banku donutit úvěry poskytovat. Záležet podle něj proto nyní bude na českých a čínských podnikatel­ích. Dlouhý zároveň poznamenal, že dosavadní čínské investice jsou pro něj trochu zklamáním.

Za posledních pět let je to totiž už několikátý podobný příslib přílivu čínských peněz do Česka. Podle České národní banky jsou však čínské investice ve srovnání s dříve oznámenými sliby a memorandy výrazně nižší.

Ani českému exportu do Číny se příliš nedaří, loni jeho objem v porovnání s předchozím rokem klesl. Opačným směrem naopak proudí stále více zboží. Do Česka se v roce 2016 dovezlo zboží za 432 miliard korun, v roce 2017 to bylo 475,6 miliardy a loni 568 miliard.

„Když pomineme sliby a proklamace politiků a podíváme se na ekonomická fakta, je zřejmé, že ze vztahu České republiky s Čínou jasně profituje asijská strana. V posledních letech se přitom pomyslné kyvadlo vychyluje ještě více ve prospěch říše středu,“uvádí hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Zeman v minulosti sliboval příliv čínských investic za více než 200 miliard korun. Minulý týden vyjádřil v rozhovoru s čínskou televizí CCTV zklamání z jejich skutečné výše. Investice byly na programu cest prezidenta Miloše Zemana do Číny od samého začátku. (mtm, ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia