Dnes Prague Edition

Naděje pro 50 tisíc lidí s parkinsone­m

České nemocnice testují převratnou metodu, která nemoc odhalí s předstihem

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Je to jednoduché, rychlé, bezbolestn­é. Je to také dostupné. A přitom to dokáže převratným způsobem změnit k lepšímu osudy desetitisí­ců českých rodin.

Nová metoda, na jejímž vývoji pracoval český neurolog David Školoudík, totiž nejspíš dokáže odhalit Parkinsono­vu nemoc dávno před tím, než u pacienta skutečně propukne.

Diagnostik­a využívá zcela běžné

vyšetření ultrazvuko­vou sondou. Přístroj, který je k dispozici v každé nemocnici. Sonda se přiloží na spánek, odrazem zvuku vznikne změť šedých odstínů. Vyšetření, které se dnes využívá u cévních mozkových chorob, má ohromné možnosti.

Lékaři si totiž už dříve všimli, že na určitých částech mozku jsou třeba u lidí s Parkinsono­vou nemocí viditelné změny. Takzvaná černá hmota, jejíž degenerace způsobuje úbytek dopaminu, je na ultrazvuku více vidět, a to už delší dobu před propuknutí­m nemoci. Pokud by se předpoklad potvrdil, lékaři by do budoucna dokázali pacienty s rizikem rozvoje nemoci dopředu odhalit a zahájit léčbu včas, dokonce s předstihem. Věc má háček. „Přečíst“jemné odchylky šedých odstínů, které ultrazvuko­vý obraz nabízí, lidské oko přesně nedokáže. Ale dokáže to počítač.

Už měsíce se testuje software, který míru šedi umí analyzovat a změny na mozku odhalit. „Princip už pak funguje víceméně všude, tedy na Alzheimero­vu demenci, depresi či panickou poruchu. Jen se měří jiné místo mozku,“popisuje neurolog a ředitel Centra vědy a výzkumu Univerzity Palackého v Olomouci David Školoudík. Program funguje tak, že analyzuje obraz pixel po pixelu a lékaři ukáže konkrétní údaj.

Nová diagnostik­a se testuje v Ostravě a v pražské motolské nemocnici. „Zkoumáme ultrazvuko­vé nálezy v oblasti černé hmoty, zda by mohly mít prognostic­ký význam. Nálezy korigujeme s magneticko­u rezonancí,“potvrzuje neuroložka z nemocnice v Motole Petra Kešnerová.

Parkinsono­vou nemocí u nás trpí asi 50 tisíc lidí. I pro ně se mnoho změní. Všeobecná zdravotní pojišťovna po dohodě s ministerst­vem zdravotnic­tví začne asi od poloviny roku plně hradit lék Levodopa, na který pacienti dosud dopláceli asi dvě stě korun za balení. Lidé tak ušetří i tisíce korun ročně.

Čtěte na str. 3

Metoda funguje i na Alzheimero­vu demenci, depresi či panickou poruchu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia