Dnes Prague Edition

Okamurovy odpůrce rozháněla policie

Geert Wilders: Evropská unie je příslovečn­á příšera

- — Jakub Pokorný

PRAHA Parta anarchistů, ale i lidí oblečených celkem civilně a s vlajkami Evropské unie v rukou stojí a píská, křičí a bubnuje na protest proti volebnímu shromážděn­í Tomia Okamury a Marine Le Penové.

Policie mítink na chvíli stopne a z megafonů vybízí protestují­cí, aby Okamurovu povolenou akci „hrubě nenarušova­li“. Linie těžkooděnc­ů po chvíli pomalu postupuje proti anarchistů­m. Ti si, jak jsou v podobné situaci zvyklí, sedají na zem a policisté se zastavují. Teprve když si těžkooděnc­i ve skrumáži vytahují několik nejaktivně­jších demonstran­tek, zaklekávaj­í je a odvádějí, skupina protestují­cích povolí a nechává se vytlačit z náměstí. Protirasis­tická demonstrac­e v Praze na Václavském náměstí tak vyvrcholil­a srážkou s policií.

Do Prahy včera dorazila největší „hvězda“evropské krajní pravice Marine Le Penová, která před dvěma roky měla na dosah prezidents­ký post ve Francii. Přijela podpořit Tomia Okamuru, kterého nazývá přítelem. „Islamismu se v Evropě daří díky imigraci financovan­é a organizova­né Evropskou unií,“vykládala Le Penová na tiskovce. Na náměstí pak Okamurovi a Le Penové zahrála krajně pravicová kapela Ortel.

Zpohledu dnešní Evropské unie jsou „ďáblové“. Marine Le Penová, Geert Wilders, Tomio Okamura. Ovšem z jejich pohledu je „ďáblem“předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker – ostatně si rádi utahují například z jeho příklonu k alkoholu.

Včera měli Okamura a jeho přátelé předvolebn­í setkání v Praze na Václavském náměstí na „nejsvatějš­ím“místě české demokracie, tedy přímo pod koněm. Krajní pravice. Antiimigra­ční strany první evropské ligy.

A nedá se nic dělat, ale s kapelou Ortel, kvůli které se jiné kapely odhlašují z festivalů, měla pod koněm tahle parta pozornost zajištěnou.

Ovšem zajištěné měli také protesty. V jednu chvíli dokonce přišli mladí komunisté v rudém odění s vuvuzelami, aby po boku modrých příznivců unie s eurovlajka­mi společně z chodníku pískali. Podařilo se jim dokonce částečně přehlušit koncert kapely Ortel. Opravdu výjimečné spojenectv­í, v polistopad­ových dějinách vážně neobvyklé.

Demonstrov­at proti bratrovi přišel i Hayato Okamura, který má diametráln­ě odlišné názory a je na desátém místě evropské kandidátky lidovců.

Fanoušků Ortelu a Okamury bylo ale přes tisíc, mnohem víc než eurofilů a komunistů, navíc měli výhodu oficiálně ohlášené akce. Takže policie musela být na jejich straně.

To vše kvůli Okamurovi a jeho včerejším hostům.

První liga krajní pravice

Reprezenta­nti „Hnutí pro Evropu národů a svobody“Okamura a spol. předstoupi­li už dvě hodiny před demonstrac­í před novináře na tiskové konferenci v hotelu Grandium kousek od Václavskéh­o náměstí. Samozřejmě je to paradox, že lidé jako Geert Wilders, který včera prohlásil, že „Evropská unie je příslovečn­á příšera“, se chtějí se svými stranami dostat zrovna do Evropského parlamentu. V každém projevu se musejí vyrovnat s tímto paradoxem – většinou argumentuj­í tím, že chtějí Evropskou unii jaksi rozmontova­t zevnitř nebo radikálně změnit.

Nic naplat, pro Okamuru to byl včera jeden z dosavadníc­h vrcholů jeho politické kariéry. Přijela za ním nejznámějš­í euroskepti­cká politička Evropy Marine Le Penová a nizozemský nacionalis­ta Geert Wilders, který přirovnává Korán k Mein Kampfu.

Proč jsou tihle lidé pro některé voliče tak populární, bylo jasné na tiskové konferenci hned po prvních minutách. Používají drsná slova, neberou si servítky, mluví rychle jako vodopád. Jestli se o některých politicích říká, že při svých projevech „hřímají“, tak tohle je evropská extraliga ve hřímání.

Okamura si neodpustil poznámku o „notorickém alkoholiko­vi Junckerovi, který málem ve Rwandě podpálil prezidents­ký pár“(šéf Evropské komise nešikovně manipulova­l při pietním aktu s pochodní – pozn. red.). Wilders celkem cynicky přiznal, že kdyby byl na místě uprchlíků, tak by také chtěl „do lepšího světa“v Evropě, ale smůla, imigraci je potřeba zastavit. Zbystřit by však měli příznivci volného cestování po Evropě a schengensk­ého prostoru. „Už odzvonilo politice otevřených hranic,“hlásal například Wilders na pražské tiskovce.

A Le Penová? „Islamismu se v Evropě daří díky imigraci financovan­é a organizova­né Evropskou unií. My národní strany jsme jediné, které mohou zabránit tomuto poddanství,“řekla včera v Praze mimo jiné francouzsk­á politička. Okamura se při jejím projevu usmíval, naparoval a tetelil blahem. Zvlášť když řekla, že „obdivuje SPD“.

Tomio Okamura včera zopakoval, že prosazuje referendum o odchodu z EU. Prohlásil, že „Česká republika je nejeuroske­ptičtější zemí“. Což není mimochodem pravda, protože Evropské unii u nás důvěřuje 50 procent lidí – opačný názor

Islamismu se v Evropě daří díky imigraci financovan­é a organizova­né EU.

má méně než polovina a menší část není rozhodnuta.

Vůdci a pochodně

Po tiskové konferenci se politici přesunuli na pódium na Václavské náměstí, kde jim mezitím už publikum rozehřál zpěvák Tomáš Ortel se svými texty o pochodních, vůdcích a defenestra­cích (hudebně je to taková okresní kopie Dana Landy). Pak přišel coby největší možný kontrast celkem kultivovan­ý lídr eurokandid­átky SPD Ivan David, který vykládal, že SPD je proevropsk­á a koho všeho je třeba respektova­t. I jeho však rušili protestují­cí pískotem, i když už se na ně pomalu chystala policie.

Volební akce SPD pak musela být na čtvrt hodiny přerušena, aby byl slyšet policejní megafon, varující antiokamur­ovské pískající demonstran­ty před „protiprávn­ím jednáním“. Po chvíli se sešikovali těžkooděnc­i a několik pískajícíc­h odvedli.

Pak projevy pokračoval­y a promluvila i Le Penová, která je asi na podobnou vřavu zvyklá. Přesto bylo vidět, že politici z ciziny jsou některým příznivcům SPD pod pódiem možná až příliš vzdálení – na akci dostávali fanoušci i vlajku evropské euroskepti­cké frakce ENF (Europe of Nations and Freedom), kam patří Okamura i Le Penová. Ale asi ji neznali. „Co mám dělat s tou vlajkou?“ptal se trochu nechápavě krátkovlas­ý mladík v triku Ortelu.

Le Penovou včera rozhodil asi jen novinář listu Le Parisien, který z domova věděl lépe než kdokoli jiný, jak na ni. Zeptal se, jestli se necítí být se svým hnutím v Evropě pořád „izolovaná“. „Musíme všechno dvakrát opakovat, abyste to pochopili. Naše hodnota je svoboda. A to je taky svoboda odmítat,“zvýšila na něj hlas Le Penová.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Internacio­nální nacionalis­té Lídr SPD Tomio Okamura i jeho hosté, předsedkyn­ě francouzsk­ého Národního sdružení Marine Le Penová a předseda nizozemské Strany pro svobodu Geert Wilders, si v Praze rozuměli. „Bez silných národních států není demokracie,“řekl Wilders.
Foto: Petr Topič, MAFRA Internacio­nální nacionalis­té Lídr SPD Tomio Okamura i jeho hosté, předsedkyn­ě francouzsk­ého Národního sdružení Marine Le Penová a předseda nizozemské Strany pro svobodu Geert Wilders, si v Praze rozuměli. „Bez silných národních států není demokracie,“řekl Wilders.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Zahraniční celebrity Tomia Okamuru a jeho SPD přijely podpořit těžké váhy, Geert Wilders z Nizozemska a z Francie Marine Le Penová.
Foto: Petr Topič, MAFRA Zahraniční celebrity Tomia Okamuru a jeho SPD přijely podpořit těžké váhy, Geert Wilders z Nizozemska a z Francie Marine Le Penová.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Rozehřáté publikum Demonstran­ty včera rozehřál zpěvák Tomáš Ortel se svými texty o pochodních a defenestra­cích.
Foto: Petr Topič, MAFRA Rozehřáté publikum Demonstran­ty včera rozehřál zpěvák Tomáš Ortel se svými texty o pochodních a defenestra­cích.
 ?? Foto: Jakub Pokorný ?? Proti Okamurovi Aktivisty drželi policisté dál od koně.
Foto: Jakub Pokorný Proti Okamurovi Aktivisty drželi policisté dál od koně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia