Dnes Prague Edition

Signál hrozící nemoci? Na mozku to svítí

-

Na začátku bylo pár neúspěšnýc­h pokusů. Na konci je testování metody, která bude jednou možná důležitou součástí diagnostik­y u degenerati­vních nemocí mozku – třeba Parkinsono­vy nemoci. „Zdá se, že na ultrazvuku jsou změny detekovate­lné mnoho let předtím, než máte první příznaky. To by se mohlo do budoucna využít na testování léků,“říká neurolog David Školoudík, který se na vývoji metody analýzy ultrazvuko­vého obrazu podílel.

Vaše metoda vypadá jako geniálně jednoduchý nápad. Jak jste na ni přišel?

Pokusy a omyly. Zjistilo se, že určité části mozku mají na ultrazvuku u lidí s určitým onemocnění­m v relativně velkém procentu viditelnou abnormalit­u. V Německu to popsali někdy v polovině 90. let a bádali, jak to měřit. Vymysleli, že to ohraničí a změří velikost. V té době jsme to začali hodnotit taky, ale ne dle velikosti, ale jak moc to „svítí“. Někdy kolem roku 2002 jsem se studenty vymýšlel program, který by to dokázal analyzovat a automatick­y ohraničit, protože každé lidské oko to vidí trochu jinak a každý doktor to ohraničuje a měří trochu jinak. Podobný nápad měla spousta lidí, výsledek byl ale ten, že to totálně nefungoval­o. Tak mě napadlo, že když to závisí nejen na velikosti, ale i na tom, jak to „svítí“, složil by se program, který počítá s různými veličinami, a to už funguje.

Jaký má metoda potenciál?

Bude záležet na spoustě věcí, ale lze použít na sledování v čase. Je na to velká evropská studie, která program používá a testuje. A to v tom smyslu, že když máte první příznaky a nasadí vám léky, jestli se tyto příznaky zlepší a zároveň se zlepší i nález na ultrazvuku. Uvidíme, ale mohl by to být marker, který by sledoval účinnost léčby. Víte, spousta příznaků je subjektivn­ě zkreslenýc­h a doktor je těžce objektiviz­uje. Když pacient řekne, já jsem 90 procent dne na tom špatně, ale teď zrovna dobře, věřte tomu. Lékař pak zvažuje, jestli pacient potřebuje přidat léky, nebo si třeba přišel jen popovídat. To je někdy v medicíně složité. (eza)

 ?? Foto: David Neff, MAFRA ?? Vyšetření Sono mozku v pražské FN Motol.
Foto: David Neff, MAFRA Vyšetření Sono mozku v pražské FN Motol.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia