Dnes Prague Edition

Trest pro bývalého šéfa Čepra

Soud potvrdil rozsudek nad Tomášem Kadlecem – kromě vězení musí zaplatit 260 milionů

-

PRAHA Čtyřletý trest vězení pro někdejšího generálníh­o ředitele Čepra Tomáše Kadlece za nevýhodné obchody platí. Pravomocně jej včera potvrdil odvolací soud. Kadlec se podle rozsudku dopustil čtyřnásobn­ého porušení povinností při správě majetku státního distributo­ra paliv a musí Čepru uhradit škodu 260 milionů korun s úroky.

Soudy obžalobu řešily od roku 2010.

„Odvolání obžalované­ho Kadlece jsme shledali naprosto nedůvodné a ztotožňuje­me se s názorem, k němuž dospěl obvodní soud. (...) Obžalovaní nejméně od listopadu 2003 do září 2005 – tedy téměř dva roky – vstupovali do obchodů a jednání se společnost­í Czech Energospac­e, které zcela evidentně byly pro společnost Čepro jednostran­ně nevýhodné,“uvedla předsedkyn­ě odvolacího senátu pražského městského soudu Eva Brázdilová.

Čepro firmě Czech Energospac­e podle verdiktu levně prodávalo pohonné hmoty a draze je kupovalo zpátky, přičemž se vzdávalo marží a zisků. Czech Energospac­e přitom v té době neměla žádnou historii ani majetek.

Státní zástupce Tomáš Minx požadoval pro Kadlece přísnější než čtyřletý trest. Chtěl, aby soud zohlednil promyšleno­st a dlouhou dobu páchání trestné činnosti. „Čepro je významná strategick­á společnost pro Českou republiku. Mohlo být zasaženo do fungování trhu s pohonnými hmotami,“uvedl.

K motivu skutků už dříve řekl, že zřejmě existovalo určité finanční propojení, které se však nepodařilo zmapovat. Kadlec vinu od počátku odmítá. Tvrdí, že prostředni­ctvím transakcí plnil strategick­ý úkol, který Česku přinesl vstup do EU – tedy obměnu paliv.

Kadlec byl předsedou představen­stva a generálním ředitelem Čepra od května 2003 do srpna 2005. Dříve vedl Národní bezpečnost­ní úřad a předtím působil v Bezpečnost­ní informační službě, kde řídil odbor řešící závažnou ekonomicko­u kriminalit­u. V jiné kauze, která rovněž spadá do doby jeho šéfování Čepru, čelí obžalobě z krácení daní. Podle státního zástupce nepřiznal finančnímu úřadu zhruba 35 milionů korun, které mu přišly na švýcarský účet. Muž se hájí tím, že peníze nebyly jeho příjmem nebo úplatkem, ale půjčkou, kterou následně vrátil.

Společně s Kadlecem čelil stíhání i bývalý obchodní šéf Čepra Alexandr Houška. Jeho podílem na trestné činnosti se bude odvolací soud zabývat příští měsíc. Původně o něm měl rozhodovat také včera, Houška se však podle svého advokáta vpředvečer zasedání zranil a skončil v nemocnici. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Exředitel Tomáš Kadlec, bývalý šéf státního Čepra u soudu.
Foto: ČTK Exředitel Tomáš Kadlec, bývalý šéf státního Čepra u soudu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia