Dnes Prague Edition

Opozice chtěla tepat vládu, ale neměla hlasy

-

PRAHA Zpráva Nejvyššího kontrolníh­o úřadu, podle které stát není schopen reagovat na změny ve společnost­i, ať jde o digitaliza­ci, zjednoduše­ní podmínek podnikatel­ů nebo dopravu. Kritika střetu zájmů premiéra Andreje Babiše nebo hrozícího deficitu státního rozpočtu. Do toho i výzva k rezignaci ministra vnitra Jana Hamáčka.

To vše chtěly včera opoziční strany, ODS, Piráti a KDU-ČSL, probírat ve Sněmovně. Nesehnaly však dost hlasů na to, aby dokázaly odhlasovat program schůze. V prořídlém jednacím sále chyběla většina členů vlády včetně Babiše, který se účastnil jednání zemí visegrádsk­é čtyřky a Japonska v Bratislavě, ale i část opozičních poslanců.

Předseda ODS Petr Fiala omlouval neúčast svých kolegů absencí Babiše. „Jinak bychom tady byli v naprosto plném počtu,“tvrdil. Po více než třech hodinách diskuse, ve které mohli u řečnického pultíku vystupovat jen poslanci s přednostní­m právem, což jsou zpravidla šéfové stran nebo klubů, jednání skončilo. Opozice se však pokusí vyvolat schůzi znovu. Babišovi slíbila, že debatě „neuteče“.

Zloba se snesla hlavně na předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), který schůzi na včerejší termín svolal. Babiš na dálku vzkázal, že ho neúčast mrzí. Hned k tomu však dodal, že schůze podle něho stejně nemá smysl. „Je tam asi 200 zákonů, které čekají na schválení, ale opozice samozřejmě asi nemá co dělat, tak svolala tu schůzi,“říkal Babiš. A jeden z mála přítomných členů vlády, ministryně financí Alena Schillerov­á, zase kritizoval­a zmíněnou zprávu NKÚ. (ole)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia