Dnes Prague Edition

Kim s Putinem vzkazují USA: Existují i jiné možnosti

- — Ladislav Kryzánek

VLADIVOSTO­K Dva měsíce po neúspěšném summitu s Donaldem Trumpem to severokore­jský diktátor Kim Čong-un zkouší jinde. Včera se vůbec poprvé setkal ve Vladivosto­ku tváří v tvář s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem.

Schůzka to byla pro oba aktéry výhodná, byť mnoho konkrétníh­o z ní nevyplynul­o. To ostatně podle analytiků ani nebylo jejím účelem. Tím byl především symbolický vzkaz směrem k Washington­u – pozor, existují i další hráči, pokud jde o řešení jaderného programu Severní Koreje.

Kimův motiv, proč za Putinem přicestova­l obrněným vlakem, je zřejmý. Pokouší se navenek potvrdit svou novou image státníka, který je přístupný řešení problémů a zároveň za zády USA shromáždit mezinárodn­í podporu pro zrušení sankcí vůči jeho režimu. To Trumpova administra­tiva bez ověřitelné demontáže severokore­jských jaderných bomb odmítá.

Výhodné bylo setkání i pro ruského vůdce. Když nic jiného, tak znovu předvedl světu, jak je nepostrada­telný.

Co se týče konkrétníh­o jednání, byl Putin velmi diplomatic­ký. Uznal sice, že Pchjongjan­g potřebuje v procesu denukleari­zace bezpečnost­ní záruky, zároveň však odmítl specifikov­at, jak podstatné by měly být. „Nejdřív je třeba učinit první kroky ke zvýšení vzájemné důvěry,“dodal šalamounsk­y.

Podle Putina jsou přístupy Ruska a Spojených států k řešení korejského problému „do jisté míry“stejné. Obě země jsou pro úplnou denukleari­zaci Korejského poloostrov­a, Rusko však odmítá „pěstní právo“. To si pozorovate­lé vysvětlují tak, že sankce vůči Severní Koreji by podle Ruska měly být uvolňovány postupně s tím, jak země bude odzbrojova­t, a ne až nakonec, po definitivn­ím rozmontová­ní bomb, jak prosazuje Amerika. Podporu tomuto ruskému přístupu už dříve vyjádřila i Čína.

 ?? Foto: ČTK ?? Ve Vladivosto­ku Kim a Putin na místní univerzitě.
Foto: ČTK Ve Vladivosto­ku Kim a Putin na místní univerzitě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia