Dnes Prague Edition

Nedůvěra Němců vůči azylantům stoupá

Počty žadatelů o azyl v Německu klesají, přesto má vůči nim záporný postoj více než polovina Němců, nejvíce za poslední roky.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Zatímco negativní postoj vůči bezdomovců­m nebo homosexuál­ům v německé společnost­i klesá, se žadateli o azyl je to naopak. Navzdory tomu, že jich je oproti předchozím letům méně, záporně je hodnotí více než každý druhý Němec.

Přes 44 procent dotázaných se domnívá, že „většina žadatelů o azyl ve své domovské zemi nečelí žádnému pronásledo­vání“. Tři čtvrtiny pak nesouhlasí s tím, aby byl stát při posuzování jejich žádostí o azyl „velkorysý“.

Hodnocení postojů vůči žadatelům o azyl začala studie sledovat v roce 2011. Přes mírný pokles kolem let 2014 a 2015, kdy byli mnozí Němci v euforii z „vítací kultury“, se i tak negativní postoje vůči nim setrvale drží nad 40 procenty, v posledním roce nad padesáti.

V současnost­i je to 54,1 procenta Němců, kteří vůči žadatelům o azyl vyjadřují nedůvěru, předsudky a antipatie.

Cizinci nevadí

Zároveň ovšem oproti začátku tisíciletí výrazně poklesly xenofobní nálady vůči cizincům obecně. Zatímco ještě v roce 2002 nemělo cizince v oblibě 27 procent Němců, tedy více než čtvrtina populace, v posledních dvou letech to bylo jen devět procent.

Stejně tak extremisti­cké a krajně pravicové názory bez větších výkyvů zastává jen velmi malá část Němců. Dlouhodobě to jsou dvě až tři procenta, na východě stejně jako na západě země. Vyplývá to z průzkumu Nadace Friedricha Eberta, německé politické skupiny názorově spjaté se socialisty (SPD), která od roku 2002 sleduje vývoj extremisti­ckých tendencí a měnící se vztah Němců k různým skupinám populace.

Autoři studie o 320 stranách upozorňují na to, že názory blízké krajní pravici se stále více rozšiřují mezi střední třídu a stávají se tak všeobecně přijatelný­mi. „Střední třída byla vždy stabilizač­ním prvkem společnost­i, tuto roli ale nyní ztrácí. To je velmi nebezpečné,“domnívá se jeden z autorů studie, politolog Andreas Zick.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Vítejte Slavná fotka azylanta s kancléřkou Merkelovou.
Foto: Reuters Vítejte Slavná fotka azylanta s kancléřkou Merkelovou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia