Dnes Prague Edition

Zákruty Hedvábné cesty

Hosté ze 150 zemí včetně 37 hlav států hledají v Pekingu příští podobu spolupráce zbytku světa s expandujíc­í Čínou. Jaké přínosy a jaká rizika přináší projekt Nové Hedvábné cesty?

- Vít Vojta sinolog a tlumočník

VPekingu včera začal druhý ročník Fóra mezinárodn­í spolupráce, v rámci čínské iniciativy Nové Hedvábné cesty. Mimochodem – dosud se u nás užíval výraz „Hedvábná stezka“, ale zeměpisec Ferdinand von Richthofen původně v roce 1877 použil termín „Seidenstra­ße“, takže opravdu spíše „Hedvábná cesta“.

Vrcholem programu fóra je debata u kulatého stolu s účastí 37 hlav států a předsedů vlád (na prvním ročníku v květnu 2017 jich bylo 29) a dvou šéfů mezinárodn­ích organizací. Vrcholné představit­ele Itálie, Švýcarska, Maďarska, Řecka nebo České republiky doplní vysocí pověřenci vlád Francie, Německa, Velké Británie či Japonska. Celého fóra se účastní téměř pět tisíc hostů z více než 150 zemí a devadesáti mezinárodn­ích organizací.

Před čtyřiceti lety začala reformujíc­í se Čína vyvážet své zboží, financovan­é zahraniční­mi investicem­i, do celého světa. Výroba se zdokonalov­ala a rostla, až se Čína stala továrnou světa. Hlavním cílem vývozu byla kromě USA i vyspělá Evropa. Námořní cesta přes Indický oceán a Suez se rychle přetěžoval­a, zatímco železniční propojení

euroasijsk­ého kontinentu se měnilo jen pomalu. Doručit kontejner po železnici ze Šanghaje do Kazachstán­u bylo o polovinu dražší než přeprava po moři do násobně vzdálenějš­ího Hamburku. Námořní kontejnery se pak do Číny vracely většinou prázdné. Rostoucí tok čínského vývozu po moři i po souši se dlouhé roky vyhýbal zaostalým oblastem. A tak začali čínští představit­elé zmiňovat potřebu novověké Hedvábné cesty již koncem minulého století.

Šest cest do Číny

Za tuto iniciativu, též zvanou Iniciativa Pásu a cesty (BRI – Belt and Road Initiative) se oficiálně postavil prezident Si Ťin-pching v září 2013. Vzletné obraty o platformě mezinárodn­í spolupráce se postupně konkretizo­valy v euroasijsk­ý koridor od pobřeží Číny až po západní Evropu. Původně se iniciativa týkala asi padesáti zemí euroasijsk­ého kontinentu, na základě zájmu z dalších světadílů však vize dál rostla.

Dopravních cest, spojujícíc­h Čínu se sousedními zeměmi a jejím největším trhem Evropskou unií, je na moři a na souši plánováno k rozšíření asi šest. Jsou to silnice, plynovody, ropovody, ale hlavně železnice, drahá a pomalá, vyžadující inovace. Na moři se investuje zejména do přístavů, čínské COSCO koupilo 67 procent akcií klíčového řeckého přístavu Piraeus. Čínské firmy vstupují i do výstavby navazující­ch dálnic ve východní Evropě, zatím se střídavými úspěchy.

Cílem BRI je od začátku široká konektivit­a, propojení, držící se Agendy OSN pro udržitelný rozvoj 2030. Studie Světové banky a dalších odhadují snížení nákladů globálního obchodu vlivem iniciativy o 1,1 až 2,2 procenta, v oblasti koridoru Čína – Střední Asie – západní Asie by to mohlo být až 10,2 procenta. Velká čísla završuje možný vliv na letošní globální růst o 0,1 procenta.

Snazší spojení a hlubší spolupráce má přinášet příležitos­ti, výhody synergické­ho efektu a komplement­arity. Do dneška podepsalo spolupráci v rámci BRI celkem 126 zemí a 29 mezinárodn­ích organizací, čerstvě přistoupil­a Itálie. Vize BRI se dostala do podkladů OSN, G20, Asijsko-pacifické ekonomické spolupráce a Šanghajské organizace pro spolupráci.

V náruči tygra

Kolem iniciativy Nové Hedvábné cesty je stále řada dohadů, Čína ji zdůvodňuje obecně prospěšným otevřením mezinárodn­í ekonomiky a ochranou před rostoucím protekcion­ismem. V BRI nabízí benefity z příležitos­tí ve více zemích světa, pro spolupráci chce garantovat vzájemný respekt, dodržování právních předpisů a rovnoprávn­osti vztahů. Kritici upozorňují, že BRI je primárně výhodná hlavně pro Čínu, že je převážně jednosměrn­á a přináší i možné riziko pro finančně slabší partnery ve formě dluhové pasti či dlouhodobé ekonomické závislosti. Navíc zástupci čínských investorů pro svůj schematick­ý přístup méně rozumějí lokálním zvláštnost­em a odlišným podmínkám cílových regionů. Dopředu zazněly i obavy z ekologické­ho dopadu velkých infrastruk­turních staveb nebo pochybnost­i o zvládnutel­nosti obrovských investic v běhu desetiletí.

Dlouhodobý strategick­ý rámec však bývá pro infrastruk­turní projekty nezbytný. Další podmínkou realizovat­elnosti projektů iniciativy je otevřenost mezinárodn­í spolupráce. Je dobré si uvědomovat, že BRI je pěkné politické téma, ale jinak jen rámec a směr. Konkrétní projekty zformuje vždy jen dohoda s dalšími partnery a jejich spolupráce. Jen účast více zemí na konkrétníc­h projektech iniciativu oživuje.

Příkladem koncepčníh­o přístupu může být několik let starý český návrh plánu spolupráce na rozvoji čínského leteckého průmyslu od A až do Z. Týkal se malých a středních letadel a završoval víceletou snahu českých subjektů na čínském trhu, přinesl certifikac­e letadel pro čínský trh, rozběhnutí pilotní školy, příští rok začnou létat turbovrtul­ová letadla pro devět osob, dodávají se letištní radiolokát­ory a další. V dopravní technice i v energetice má Česká republika stále veliké know-how a zdatné firmy, které však potřebují prošlapáva­t cestu, protože i když se o otevřenost­i a inkluzi velmi hovoří, Asie a Čína trpí na vlastních trzích stále ochranářsk­ými komplexy.

Kritici varují, že Hedvábná cesta je výhodná hlavně pro Čínu a pro finančně slabší partnery je to risk.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia