Dnes Prague Edition

Pejsek, kočička a mimořádný dort

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Dvě oblíbená, i když se nedá říci osvědčená, pravidla české politiky znějí: Když už nevíš kudy kam, svolej mimořádnou schůzi parlamentu. A když ani to nepomůže, vyvolej hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Včera bylo první pravidlo ještě malinko inovováno: Když neuspěje jedna mimořádná schůze Sněmovny, svolej na úplně stejné téma druhou. A třetí...

To není zesměšňová­ní opoziční práce, chraň bůh. Jak říká Miloš Zeman (a před ním Rudolf Bechyně), suchá je skýva opozice. Moc klacků v ruce nemá, vedle mimořádnýc­h schůzí a shazování vlády snad ještě interpelac­e, obstrukce a žaloby k Ústavnímu soudu. Není divu, že těch pár klacků využívá. A i když většinou ničeho nedosáhne, alespoň se její politici mihnou v televizi. Ale nemá se to moc přehánět, jinak je celá opozice pro srandu králíkům.

Včerejší mimořádnou schůzi Sněmovny označil jeden ze svolavatel­ů, šéf ODS Petr Fiala, za „cvičný poplach“, ale víc připomínal­a „bazar nápadů“. Téma schůze? Zpráva NKÚ, stav státního rozpočtu, jako trvalka Babišův střet zájmů, no a když už jsme tady, tak taky trochu výměna ministra spravedlno­sti. A kde že je ta mimořádnos­t? Nikde. KDU-ČSL a STAN mají nové předsedy, ti se rádi blýsknou. Fiala zase potřebuje zakrýt pachuť z vyloučení Klause juniora. A všichni už svorně jedou kampaň před eurovolbam­i.

Nejdojemně­jší na takových schůzích jsou stesky opozice, jak ji vláda nebere vážně. Fiala včera nabízel „širší shodu napříč politickým spektrem“, Vít Rakušan zase „jedinečnou příležitos­t vstoupit s námi do diskuse“. Kéž by si to někdy opozice zapamatova­la pro dobu, kdy sama v roli vlády bude opozici potírat ohněm i mečem.

Dnešní opozice včera žádala vládu, ať sníží byrokracii a předloží plán penzijní reformy. Jako mnoho opozic minulých. Udělala to někdy nějaká vláda? ODS včera tepala vládu za to, že ignoruje kritickou zprávu NKÚ. Vzpomene si ještě někdo na to, jak si za poslední – Nečasovy – vlády ODS týž předseda NKÚ zoufal, že vláda nebere jeho kontrolory vážně? A tak dále. Opozice kritizuje vládu a tvrdí, že ona by to dělala lépe. To je její skýva. Na nás je zasadit si opoziční kritiku i vládní obranu do kontextu. A do vlastní paměti.

Byla-li včerejší „mimořádka“vůbec k něčemu, pak snad alespoň k tomu, že více posvítila na již zmíněnou zprávu NKÚ. Tedy na kritiku růstu státních výdajů, projídání ekonomické­ho růstu, oddalování potřebných reforem či neúměrnou administra­tivní zátěž. Až Andrej Babiš spolkne fakt, že zpráva více než svodku nezávislýc­h kontrolorů připomínal­a politický pamflet opozičního předáka, měl by vzít tyto výtky velmi vážně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia