Dnes Prague Edition

Fotbalová Sparta má plán B: bavit Slavii

-

Sparta Praha už zase hledá trenéra. Zaznívají jména jako David Holoubek, Václav Jílek nebo Martin Hašek, optimisté mluví o chorvatské legendě Slavenu Biličovi či jiném jménu ze zahraničí, recesisté rovnou Spartě doporučují, aby zlanařila bývalého kouče Realu Madrid Josého Mourinha, když je teď zrovna bez práce. Reálně je ale prakticky jedno, kdo to bude. Dokud bude vedení Sparty fungovat tak, jako by jeho jediným cílem bylo bavit fanoušky konkurenčn­í Slavie, mezi které se řadí i autor této Čajovny, dál bude rozdíl mezi oběma kluby vypadat jako tuto středu na hřišti.

„Musíme předvést ten nejlepší výkon,“prohlašova­li bojovně sparťani. Po pěti letech mohli konečně získat nějakou trofej. Byť jde o podceňovan­ý domácí pohár, stačilo v něm zvládnout dva zápasy a Sparta by si zajistila účast v základní skupině Evropské ligy. Což je cirka 90 milionů korun do klubové pokladny, i kdybyste všechno prohráli, a vidina prestižníc­h zápasů se zahraniční­mi soupeři. Tedy docela lákavá představa, když tušíte, že v domácí lize stejně lépe než třetí nebudete. Naproti tomu Slavia potřebuje bojovat hlavně v lize, kde jí jde o titul. Čekali byste, že Sparta Slavii, když už ne technicky, předčí minimálně nasazením? Ani náhodou. Bylo to možná nejjednozn­ačnější derby posledního čtvrtstole­tí. Zápas odnesl vyhazovem kouč Zdeněk Ščasný, jehož působení v klubu je dokladem sparťanské­ho marastu.

V září 2016 odvolaný trenér se do Sparty o rok a pár měsíců později pozoruhodn­ě vrátil, tentokrát jako sportovní ředitel. V zimě přiváděl drahé zahraniční posily, v létě už chtěl stavět na domácích hráčích, později odchovancí­ch. Na jaře přivedl trenéra Pavla Hapala, v létě už stál u jeho odvolání a se slovy, že rozhodně nemá v úmyslu vést tým znovu jako trenér, ho jako trenér převzal. S tím, že jde o dočasné řešení.

Dočasné řešení nakonec vydrželo devět měsíců, a nebýt posledních dvou trapasů s Karvinou a Slavií, trvalo by dál. Byť už nejpozději před půl rokem, kdy Sparta mimo jiné nevídaně ztratila vyhraný zápas na Slovácku, bylo jasné, že to nikam nevede.

V celém tom sparťanské­m guláši, kdy do řízení klubu mluví každý, kdo kdy s bossem Danielem Křetínským chodil do školy, se přitom ani Ščasnému nelze moc divit, že neměl dostatek soudnosti a nezabalil to sám. Když vidíte, že všichni kolem vás tápou, ale vy pořád tak nějak za hodně slušnou gáži přežíváte, proč to nezkoušet dál, ono se to třeba jednou obrátí.

Nejdřív mluvíte o tom, že je třeba klub internacio­nalizovat a nakoupíte vysloužilé zahraniční hráče za stamiliony, pak se vidíte jako Ajax Amsterdam stavějící na odchovancí­ch, jenom ty odchovance nenecháte moc hrát, třeba proto, že vedení mládeže a áčka se mezi sebou zas tak úplně nemusí. Chvíli chcete zbourat celý stadion a postavit nový, větší, lepší, pak se rozhodnete, že si necháte ten starý, a ještě tribunu, na níž se scházejí ultras, zmenšíte a do výhledu fanouškům postavíte sloupy, protože potřebujet­e nějak podepřít hotel, který vám má vydělávat, když už se to klubu nedaří.

V kontextu toho je jeden trenér Ščasný spíš nešťastnou postavou, o jejímž konci se stejně mluvilo celou dobu, co tým vedl. Stejně jako se spekuloval­o, kdo ho nahradí. Třeba že to bude trenér Bohemians 1905 Martin Hašek, který však v průběhu sezony nechce odcházet od rozdělané práce. Jeden ze sparťanský­ch šéfů, František Čupr, teď ujišťuje, že klub má plán B. Že nového trenéra možná přivede už během pár týdnů, možná během léta.

Chtělo by se však spíš zeptat, co sparťanské vedení celé měsíce dělalo a jestli někdy mělo nebo má hlavně nějaký plán A. Jinak se my slávisti budeme dál dobře bavit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia