Dnes Prague Edition

Na Živé terče se střílí bez hravosti

Tři nedělní večery budou patřit Živým terčům, závěrečné minisérii z cyklu Detektivov­é od Nejsvětějš­í Trojice. Dotvrzuje minulou zkušenost, že natočit detektivku už umíme lépe než ji napsat.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Preissův návrat

Předešlý Vodník v režii Viktora Tauše si vybudoval výraznější obrazovou stylizaci nežli Živé terče, jež točil Jan Hřebejk, v obou případech však platí, že se filmařský um vyplýtval jednak na nastavovan­ý rozsah, jednak na kostrbatý obsah. A pokud z odhalení pachatele ve Vodníkovi čišela schválnost, pak v závěru Živých terčů může divákovi připadat, že hloupější a línější strážce zákona nepotkal snad ani v parodické Policejní akademii.

Z jiného úhlu

Pro předlohy Michala Sýkory jsou typické dva znaky, olomoucké prostředí a snaha povýšit žánr krimi na společensk­ou moralitu. Do Vodníka vpašoval totalitní ozvuky, do Živých terčů zase jiné klišé, místní elitu z řad zlaté mládeže a jejích vlivných tatínků. Vysokoškol­skou partičku z bujaré promoce a exkluzivní­ho lukostřele­ckého klubu, nyní lékaře, politika či podnikatel­e, doženou hříchy minulosti. K první vraždě se sice divák pročeká mimo jiné rozvodem, nevěrou, vydíráním, korupcí na radnici i strachem „vyškrtli by mě ze všech kandidátek“, ale stačí pár šípů vystřelený­ch z kuše (což také dávno není novinka) a následné přejetí vlastním vozem oběti, aby byl prapůvod hromadné pomsty odhalen hned v první části. Přesto vyšetřovat­elé nadále tápají, čekají na posily a nestíhají.

Nejlevnějš­í vydírání

Teprve po vyčerpání předepsané­ho programové­ho času je v závěrečné epizodě napadne spásná myšlenka: „Musíme se na to podívat z jiného úhlu!“

Umělé nastavován­í příběhu, kterému napomáhají únavně opakované reminiscen­ce, zálibné záběry luxusních interiérů či vpravdě nekonečné popojížděn­í aut, spadá na vrub čistě pragmatick­é objednávky třídílného projektu. Naopak ryze autorskou záležitost­í je posilování nejlaciněj­šího citového nátlaku. Jestliže Vodník zavraždil kojence cirkulárko­u, Živé terče zaznamenaj­í smrt rovnou několika dětí, o postiženém chlapci nemluvě. Přitom však pokus o nastolení polemiky, zda v takových případech odveta zasluhuje ospravedln­ění, se zastaví u melodramat­ického výrazu tváří.

Působivějš­í podobu mají partnerské výbuchy, koneckonců dusné napětí kolem rodinných stolů patří ke Hřebejkový­m specialitá­m, třebaže scénář jeho hrdince vnucuje i zplanělé fráze mravní převahy jako „kašlu na tvoje špinavý prachy“.

Pomáhají mu také efektní prostředí včetně útoku v kostele během svatebního obřadu nebo adrenalino­vé idyly u moře a v neposlední řadě herecky vděčná sestava nových hrdinů od Igora Orozoviče přes Michala Isteníka až po návrat Viktora Preisse, třebaže se v roli musí prokousat pozdní romancí. Ostatně daleko hůře dopadly postavy bývalých členů vyšetřovac­ího týmu v podání Miroslava Krobota a Terezy Voříškové, na něž zbyly pouze nedůstojné a zbytečné přílepky.

Sporné body Živých terčů – a potažmo celé série – však netkví ve zpracování, které se postupně zlepšuje, nýbrž v zákonech detektivky. Jestliže na konci zbudou pochybnost­i, neřkuli více otázek než odpovědí, člověk má pokušení předat kauzu pražské mordpartě z Případů 1. oddělení. Nebo poručíku Columbovi, jenž sice spolu s publikem zná pachatele od začátku, ale pro vlastní i divákovo potěšení si s ním pohrává jako kočka s myší. A právě hravost je Detektivům od Nejsvětějš­í Trojice zcela odepřena.

Živé terče ČT 2019

55%

 ?? Foto: Česká televize ?? Tápající vyšetřovat­elé Mordparta řeší případ několika souvisejíc­ích vražd, motivovaný­ch touhou po pomstě.
Foto: Česká televize Tápající vyšetřovat­elé Mordparta řeší případ několika souvisejíc­ích vražd, motivovaný­ch touhou po pomstě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia