Dnes Prague Edition

Za Slovanskou epopej se platí 280 tisíc korun

- — Monika Zavřelová

PRAHA Zatímco Slovanská epopej Alfonse Muchy ještě v Česku nenašla svůj finální domov, vydavatels­ký dům Albatros Media nyní vysílá monumentál­ní dílo do domácností. Cena luxusní velkoformá­tové knihy je však vysoká, začíná na 280 tisících korun a vyšplhat může až na 360 tisíc korun.

„Epopej vnímám jako významné kulturní, ale i sběratelsk­é a investiční dílo určené pro užší skupinu skutečných milovníků knih a výtvarného umění. Knižní vydání úchvatného malířského díla Alfonse Muchy, obdivované­ho v Čechách i ve světě, pro nás bylo jasnou volbou a velkou výzvou,“říká generální ředitel Albatros Media Václav Kadlec.

Včetně šperku

Příběh vzniku knihy podle něj fascinuje sám o sobě. „Pro projekt například musel vzniknout speciální matematick­ý model, který byl použit při fotografov­ání pláten, aby se ušetřil čas. Slovanská epopej totiž měla zrovna před cestou do Japonska,“prozrazuje Kadlec.

Úlohy přenést podobu Slovanské epopeje do posledního detailu na knižní stránky se ujal Jan William Drnek, který se dlouhodobě zaobírá panoramati­ckou velkoformá­tovou fotografií s vysokým rozlišením. Pomáhal mu tým odborníků. „Inspirován zahraniční­mi projekty, zahořel jsem touhou realizovat věrnou reprodukci velkolepéh­o díla. A za několik dnů se mé sny změnily v nabídku,“líčí Drnek.

Obsah publikace tvoří především obrazová část, která umožní podívat se na Muchovo dílo z mnohem bližší perspektiv­y. Součástí jsou i texty, jejímiž autory jsou historici, kurátoři i filozofové, mimo jiné profesor Miroslav Petříček.

Kniha vychází v limitované­m počtu dvou set kusů pod novou značkou Albatros Media nazvanou Valer, která se zaměří výhradně na produkci luxusních knih.

Zájemcům bude přístupná v češtině a angličtině, do ceny se promítá požadavek zákazníka na pořadové číslo knihy z celé série.

Vnučka patronkou

Každé samostatně vázané vydání doprovází ještě unikátní šperk, který navrhla výtvarnice Jarmila Mucha Plocková, vnučka Alfonse Muchy. Vystupuje i jako pomyslná patronka celého projektu. Do středu pozlacenéh­o stříbrného šperku nechala uložit sluneční kámen – prastarou pryskyřici neboli jantar. Výroby se ujala Belda factory, která se stará také o korunovačn­í klenoty.

Uměleckým dílem není jen kniha a šperk, ale i pouzdro. Vytvořilo je Studio Činčera, které dílu nechává vyniknout za využití jednoduchý­ch materiálů, pouzdro se dá přetvořit i na jednoduchý stojan.

Zájemci si knihu mohou prohlédnou­t 28. května v pražském Klementinu a poté na Světě knihy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia