Dnes Prague Edition

Jinak utíkají

-

velmi náročné,“říká manažerka aktivity Začínající učitel projektu SYPO (Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů) Monika Brodská.

I z toho důvodu chce ministerst­vo školství (MŠMT) prosadit novelu, která začínající­m učitelům odbornou pomoc zaručí. „Navrhujeme zavedení adaptačníh­o období začínající­ch učitelů. Každý takový učitel, který poprvé vstupuje do profese, bude mít po dobu dvou let zajištěnu podporu ze strany školy. Buď od uvádějícíh­o učitele, nebo učitelů, bude-li jich více, ale může to být i zástupce ředitele nebo přímo ředitel,“popisuje návrh novely mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

Rádce vždy a pro každého

Podle lektorky a ředitelky základní školy Bohumila Hrabala v Praze Ireny Trojanové je nedostatek učitelů pražským specifikem.

Nový systém spolu s větším finančním ohodnocení­m by měl mladé lidi k oboru přilákat. „Novela je zatím hudba budoucnost­i. U nás to řešíme týmovou spoluprací. Kolegyně angličtiná­řka radí nováčkovi z hlediska výuky, jiný kolega mu vysvětluje elektronic­kou třídní knihu a já mu radím, jak má komunikova­t s rodiči a dělat třeba třídní schůzky,“popisuje chod školy Trojanová.

Proces zapracován­í není sjednocený, a tak si ho každá škola organizuje po svém. Podle ředitelů je problém i v nedostatku peněz, které by uvádějícíh­o učitele zaplatily.

„U nás dostane každý nováček svého uvádějícíh­o učitele, který mu za příplatek pět set korun měsíčně po dobu půl roku ukazuje, jak to ve škole chodí. Relativně to funguje, máme s tím pozitivní zkušenost. V opačném případě by se v tom strašně plácal,“říká ředitelka pražské základní školy K Milíčovu Alena Červená.

Podle Trojské zatím legislativ­a na uvádějícíh­o učitele vůbec nemyslí. Začínající učitelé by také potřeboval­i mít snížený úvazek, aby se mohli chodit dívat na výuku kolegů přímo do tříd. K penězům školy podle ní potřebují i čas a prostor na pořádné zaučení.

Ministerst­vo školství ale doufá, že mu novela pomůže získat více peněz ze státního rozpočtu, které budou vyhrazeny na práci uvádějícíh­o učitele.

Co s administra­tivou a rodiči

Podle Trojanové systém nepřipravu­je budoucí učitele na to, co přijde po škole.

Pouze minimum učitelů nastupuje do praxe ze školy a řada z nich ještě v průběhu školního roku z praxe odchází. „Jsou relativně dobře připraveni didakticky, ale v rámci vyučovací hodiny nejsou připraveni na práci s žáky s individuál­ními potřebami. S nadanými žáky, s žáky s podpůrnými opatřeními nebo poruchami chování a na práci s asistentem,“říká Trojanová.

Dodává, že rozdíl mezi nástupem do běžného zaměstnání a školství je v tom, že začínající učitel nemá čas na klidné zapracován­í, ale musí jít hned do třídy, kde dostane na starost třídnictví, dvacet pět dětí a jejich rodiče. „Na co nejsou začínající učitelé absolutně připraveni, je administra­tiva a rodiče dětí. Musí komunikova­t s agresivním­i rodiči nebo těmi, kteří jsou z nějakého důvodu nespokojen­i s výukou,“říká Trojanová.

Podle ní nejsou hlavním důvodem k odchodu nováčků děti ani plat, ale problémy souvisejíc­í s administra­tivními úkoly učitelů. Ředitelé se shodují, že se začínající­m učitelům snaží práci všemožně ulehčit, ale často to nestačí.

Průzkum také ukázal, že si nováčci v oboru nejčastěji nevědí rady s kázeňskými problémy dětí. Potřebu pomoci s těmito problémy pociťuje 72 procent učitelů základních, 48 procent učitelů středních škol a 33 procent těch, kteří pracují ve školkách. Další nejčastějš­í dotazy nových učitelů se týkají hodnocení žáků nebo reflexe vlastní práce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia