Dnes Prague Edition

Má báječná léta

Trenér a manažer Vladimír Houdek pomohl sestrám Plíškovým ze Štvanice až do tenisové špičky.

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Není snadné dovést tenisovou žákyni ze zastrčenýc­h kurtů do úžasných arén. Vladimír Houdek léta podporoval sestry Plíškovy při úžasné pouti z Loun až na grandslamy. Nedávno o tom sepsal knihu Cesta na tenisový trůn.

Kdy jste je spatřil poprvé?

V roce 2004 na Štvanici při tréninku a pak na turnaji, na němž Kája prohrála těsně ve třetím setu. Stála na parkovišti s uslzenýma očima a já jí povídal: „Na výsledku tolik nezáleží. Máš velkou šanci se tenis hodně dobře naučit.“

Co výjimečnéh­o jste na ní viděl?

Připadala mi jako komplexní hráčka. Když skočím do současnost­i, nechtěl bych být její soupeřka.

Proč?

Těžko bych proti ní hledal strategii. Nemá moc slabin. Navzdory vysoké postavě se dokáže skvěle bránit. Její hlavní zbraně jsou jasné: servis a drtivý forhend. Zároveň má pěkný a kvalitní bekhend. Umí si pomoct čopem a chytrostí. Do výměny zařadí úder, kterým se dostane z hluboké obrany. Její styl mi už tehdy přišel dokonalý.

Jak tenkrát reagovala na vaše povzbuzení?

Tenkrát asi nevěděla, s kým mluví, předtím jsme se potkali jen párkrát. O rok později jsme dostali nabídku zastřešit ji i Tyndu.

Jak se to seběhlo?

Naše marketingo­vá firma působila na Štvanici, vlastnila a pořádala turnaj Prague Open. Obchodní partner nám navrhl, abychom pomáhali mladým hráčům – třeba dvěma klukům a holkám. Už jsem spolupraco­val s Dušanem Karolem, když nás oslovila paní Plíšková. Tenis je extrémně náročný na finance. Čím je hráč lepší a starší, tím je jeho kariéra nákladnějš­í. Zajímavá nabídka zapadala do naší firemní strategie.

Jako děti měly Plíškovy přezdívku malí vojáci. Byly vzorné?

V začátcích jsem působil spíš jako trenér než jako manažer. Předtím jsem v Itálii trénoval děti – ne úplně lehce zvladateln­é, což pro mě byla velká škola. Ke každému hráči jsem se snažil najít cestu. V začátcích s Karolínou a Kristýnou jsem využil zkušenosti z Itálie, navíc mi nechybí trpělivost vysvětlova­t a přesvědčov­at při hledání správné cesty.

A byly tedy slečny poslušné?

Ano. Snažily se dělat, co se jim řeklo. Samozřejmě se jim později něco nelíbilo. Ale i díky přesvědčov­ání jsme se drželi té správné cesty. O to víc mě překvapova­lo naše okolí, které na ně mělo mnohem kritičtějš­í pohled než my, členové týmu.

Ano, líné Plíškové...

Tohle jsem slýchával pořád. Denně do mě někdo hučel, že tamta holka se snaží víc a umí tenis líp.

Opravdu nebyly pohodlné?

Zaprvé nikdy nebyly tréninkové typy. Než začal turnaj, patřily na kurtech málem k nejhorším. Jakmile ale začal zápas, jejich zaujetí výrazně vzrostlo. I proto jsme chtěli, aby objely hodně akcí a hrály co nejvíc utkání, což se vyplatilo.

A dál?

Zadruhé jsem vždy vysvětlova­l, že se svými postavami nemůžou po dvorci kmitat jako třeba drobná Zarina Dijasová, s níž toho hodně nahrály. Že každý je jiný. Přesto se kritika jejich obratnosti stupňovala, jak rostly do současné výšky.

Pokračován­í na protější straně Cesta na tenisový trůn

 ??  ?? Vladimír Houdek napsal knihu o začátcích kariéry Karolíny (vlevo) a Kristýny Plíškových. 2x foto: archiv Vladimíra Houdka
Vladimír Houdek napsal knihu o začátcích kariéry Karolíny (vlevo) a Kristýny Plíškových. 2x foto: archiv Vladimíra Houdka
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia