Dnes Prague Edition

Pohroma favoritů, která překvapila i letité odborníky

- — Robert Sára

Prchal přes celé kluziště oslavit se spoluhráči vítězný gól. Ten, který celý tým posunul mezi osm nejlepších z NHL a který ho – překvapivě – nasměroval na další pouť ke slavnému Stanley Cupu. Jenže po 91 minutách hry, tedy po jednom a půl zápasu v kuse, už sotva stál na nohou a při úprku v polovině hřiště zakopnul.

„Hodil jsem rybičku a byl jsem tak unavený, že se mi nechtělo ani vstávat,“smál se brankář Petr Mrázek. „Je to moje první výhra ve Washington­u a i má první vyhraná série v play off. Jsme rádi, že jsme přes obhájce Stanley Cupu postoupili.“

Graduje tak vzkříšení odepisovan­ého

brankáře. Před rokem se ho zbavil Detroit, jeho první zaměstnava­tel v NHL. Sezonu dochytal ve Philadelph­ii a v létě musel hodně snížit své nároky, aby získal angažmá v týmu Caroliny. Vzal kontrakt na jediný rok (za 1,5 milionu dolarů), ale slíbil: „Věřím, že jim ukážu, že si vybrali správně a můžou se mnou dál počítat.“

A bylo by teď velké překvapení, kdyby mu Hurricanes po sezoně nenabídli novou a luxusnější smlouvu. „Petr opět vytáhl skvělý zákrok, když jsme to potřeboval­i,“říkal i po středečním utkání kapitán Caroliny Justin Williams – mimochodem specialist­a na sedmé zápasy, ve kterých má bilanci 8:1. Ten středeční ve Washington­u, po kterém Mrázek „klouzal“k oslavám, pak znamenal dokonání kalamity favoritů v letošním 1. kole Stanley Cupu.

Neprošel přes něj ani jeden z vítězů čtyř divizí, což se stalo poprvé v historii severoamer­ických profesioná­lních soutěží (NHL, NFL, NBA, MLB). Poprvé se dostali dál držitelé čtyř divokých karet a z první dvacítky nejprodukt­ivnějších hráčů jsou ve 2. kole jen tři z nich.

Fanoušci na sociálních sítích probírají, jak notně se mýlili ve svých předpovědí­ch, kterak týmy budou postupovat pavoukem.

I tipy odborníků z NHL.com byly mylné a vedle tentokrát byli i v respektova­ném magazínu The Hockey News. Ti už před pár lety dali na svou titulku fotografii týmu Winnipeg Jets, ke které připsali: „Představuj­eme vám šampiony NHL roku 2019.“Také proto před letošním play off sázeli na stejný tým, jenže on prohrál v šesti duelech se St. Louis.

A dál se tak čeká na úspěšné kanadské mužstvo, protože mezi osmičkou aspirantů na slavný pohár není ani jeden. Celek z Kanady nevyhrál Stanley Cup už 26 let!

Ano, sport je krásný a nevyzpytat­elný.

Na druhou stranu to může ligu negativně ekonomicky ovlivnit. Fanouškovs­ky silné kluby jsou ze hry, v Kanadě zavládlo období temna, velké hvězdy mají dovolenou nebo míří na světový šampionát do Bratislavy a Košic. Klidně může výrazně klesnout televizní sledovanos­t.

Nic to nemění na tom, že NHL nabídne další velké příběhy.

Jakou roli v nich budou mít Češi?

Stanley Cup, program 2. kola Východní konference: Boston (KREJČÍ, PASTRŇÁK) – Columbus (SEDLÁK), NY Islanders – Carolina (MRÁZEK). Západní konference: St. Louis – Dallas (POLÁK, FAKSA, HANZAL), San Jose (HERTL, RADIL, ŠIMEK) – Colorado.

V Bostonu a St. Louis se začalo v noci na dnešek (viz sport.idnes/hokej), v New Yorku a San Jose startují série v noci na zítřek.

 ?? Foto: ČTK ?? Postup na úkor Ovečkina Mrázkova Carolina vyřadila obhájce z Washington­u.
Foto: ČTK Postup na úkor Ovečkina Mrázkova Carolina vyřadila obhájce z Washington­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia