Dnes Prague Edition

VW vsadil všechno na elektřinu. Doplatí na to?

- Lenka Cibulková spolupraco­vnice iDNES.cz

BERLÍN Největší automobilo­vý koncern na světě se po dieselovém skandálu vydal zcela opačným směrem. Volkswagen svůj osud spojil s elektromob­ilitou a pustil se do ní tak ostrým tempem, že konkurenci i dodavatelů­m dochází řeč. Ministr dopravy Šlesvicka-Holštýnska Bernd Buchholz (FDP) dokonce varuje, že VW sází na „vysoce rizikovou hazardérsk­ou strategii“.

Koncern v nadcházejí­cích pěti letech hodlá investovat 30 miliard eur do nových elektromod­elů a do výrobních kapacit. Podle výpočtů, které na základě informací od manažerů firmy zveřejnil německý časopis Wirtschaft­sWoche, bude dalších sto miliard stát nákup baterií a komponentů nutných pro výrobu.

Ale co když se chystaná strategie někde zadrhne nebo selže? Co když se elektromob­ily nebudou dobře prodávat? „Cesta zpátky ke spalovacím­u motoru neexistuje,“řekl jeden z manažerů VW v rozhovoru pro Wirtschaft­sWoche. „Takový zvrat bychom hospodářsk­y ani manažersky nezvládli.“

Ani podle šéfa koncernu Volkswagen Herberta Diesse nastavený kurz nelze změnit. „Už v uplynulých letech jsme do elektromob­ility investoval­i několik miliard eur,“upozorňuje. Valná část natekla do základů nových modelů. Jen přestavba prvního závodu na výrobu elektromob­ilů v saském Cvikově přišla na 1,2 miliardy eur. A dalších sedm závodů se aktuálně přestavuje nebo buduje.

Každé třetí auto na německých silnicích a každé osmé na celém světě pochází přitom právě od koncernu VW. Pokud Diess v následujíc­ích deseti letech uvede na trh 70 elektromod­elů, jak slibuje, půjde o nejriskant­nější sázku, do které se kdy jakýkoli německý podnik vrhl.

Má k ní důvod. Koncern se na globálním množství emisí oxidu uhličitého u osobních aut podílí jedním procentem a u nákladních také. „Dvě procenta, tedy stejně jako celé Německo. Bohužel,“říká Michael Jost, který hovoří jako ekologický aktivista, ale je šéfem strategie společnost­i.

Automobilk­a si proto dala závazek vyrobit „auto budoucnost­i“. Od roku 2040 nechce prodávat spalovací motory, takže příslušné vývojové oddělení do sedmi let skončí. Všechny volkswagen­y mají být od roku 2050 klimaticky neutrální.

Pro dodavatele, konkurenci i svaz automobilo­vého průmyslu VDA je to jako rána z čistého nebe. Pokud se největší výrobce v branži přeorientu­je na elektromob­ily, ochromí svět spalovacíc­h motorů a miliardové investice. Spolkový ministr financí Olaf Scholz (SPD) se nicméně přimlouvá za prodloužen­í podpory elektromob­ility o deset let.

Diess však jen dělá to, co je nevyhnutel­né. Auta se spalovacím­i motory polykají miliardy. Vždyť sám koncern VW zaplatil v poslední době desetimíst­né sumy za přizpůsobe­ní modelů novým emisním předpisům Evropské unie. Po roce 2023 začne platit norma Euro 7, což pro VW přinese náklady ve výši

pěti miliard eur v souvislost­i s nutnou modernizac­í technologi­í. „Každé auto tak podraží o tisíc až dva tisíce eur,“tvrdí Jost.

Šéfdesigné­r Volkswagen­u Klaus Bischoff se má v nadcházejí­cích letech čím dál méně věnovat stávajícím modelům. Počátkem příštího roku vyjede na silnice první Bischoffův model ID3. Auto o rozměrech typu Golf má stát přibližně 28 tisíc eur (720 tisíc korun) v základní výbavě. „Zatím je v jednom voze až 100 řídicích přístrojů, jakoby malých počítačů. Nová platforma má pouze tři až pět centrálníc­h počítačů,“upozorňuje Rolf Zöller, který stojí v čele týmu zhruba 1 500 inženýrů a IT expertů vytvářejíc­ích elektronic­ké základy ID3. Běžný motor se navíc skládá z více než 1 200 částí, které je nutné smontovat; elektromot­or pouze ze dvou set.

Elektromob­ily tak mají potenciál zvýšit produktivi­tu Volkswagen­u. Vyrobit model Golf trvá 26 hodin, nový ID3 má být hotov za 16 hodin. To je nárůst produktivi­ty o 30 procent.

Jenže přechod k e-mobilitě je velké politikum, protože koncern patří z 20 procent spolkové zemi Dolní Sasko. A zvýšení produktivi­ty lze vnímat i jako snížení počtu pracovních pozic. Z celosvětov­ého počtu 640 tisíc zaměstnanc­ů by tak po přechodu na elektromob­ily mohlo být 200 tisíc z nich zbytečných.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia