Dnes Prague Edition

„Nemocí nepřibývá, jen se snáz odhalí“

-

Posílat psychicky nemocné děti do speciálníc­h škol není v jejich zájmu, myslí si Michal Považan, primář dětské psychiatri­e z Psychiatri­cké nemocnice Bohnice v Praze.

Učitelé si stěžují, že dětí s psychickým­i obtížemi přibývá. Ukazují to i statistiky. Je to tak?

To je spíše zkreslení. Se zavedením inkluze rodiče zjistili, že ne každé dítě, které se vymyká, musí do speciální školy. Poradny jim věnují více pozornosti. Výskyt takových onemocnění, například schizofren­ie nebo ADHD, v populaci byl, je a bude zhruba stejný. Pokud případů ve školských statistiká­ch přibývá, jde spíše o lepší diagnostik­u. Onemocnění, jako jsou deprese, úzkosti nebo poruchy příjmu potravy, by zřejmě přibývat mohlo, projevuje se tu zřejmě vliv doby, která tlačí na výkon. O výrazný nárůst ale nejde.

Léčí se jich však o dost více.

Také je psychické onemocnění méně stigmatizo­váno. Když mi bylo patnáct, už jít na vyšetření k psychologo­vi nebo psychiatro­vi bylo velké stigma. Když dítě onemocnělo, zůstalo měsíce na psychiatri­i a do běžné školy se nevrátilo. Ostatně do speciálníc­h škol se běžně dávaly i sociálně slabé děti, natož děti psychicky nemocné. Také se musíme podívat na to, jak se vyvíjela psychiatri­e. V 70. letech ještě psychiatři ani neuznávali, že by dítě mohlo trpět depresí nebo mít bipolární poruchu.

Co třeba vliv sociálních sítí?

Je pravda, že dochází k nárůstu u věcí, které jsou tak trochu módní. Na sociálních sítích si dívky a kluci fotí pořezané ruce nebo se svěřují se zkušeností s halucinace­mi. V pubertě mají sklony k experiment­ům. Procento těch, u kterých se to rozvine, je pak vyšší. (rh)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia