Dnes Prague Edition

Prozradil Peltovi odposlech, teď mu hrozí až osm let

Městský soud se bude opět zabývat případem Martina Syneckého, který údajně vyzradil policejní odposlech v Peltově kanceláři

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Až osm let „natvrdo“místo milionové pokuty opět hrozí Martinu Syneckému. Bývalý policista a bezpečnost­ní manažer reprezenta­ce podle policie prozradil bývalému předsedovi Fotbalové asociace ČR Miroslavu Peltovi, že má v kanceláři odposlouch­ávací zařízení.

Osvobozují­cí rozsudek Městského soudu v Praze nad Syneckým totiž zrušil pražský vrchní soud. V neveřejném jednání tak v březnu vyhověl státnímu zástupci.

Podle městského soudu se Synecký prozrazení­m odposlechu trestného činu nedopustil, šlo podle něj

prý jen o přestupek. Teď se tam celý spis vrací.

„Úvahy Městského soudu v Praze směřující k posouzení jednání obžalované­ho Syneckého jako přestupku a postoupení věci k projednání Národnímu bezpečnost­nímu úřadu, neboť se nejedná o trestný čin, nejsou správné,“uvedla pro MF DNES stanovisko vrchního soudu mluvčí městského soudu Markéta Puci. „Bude znovu nařízeno nové jednání,“dodala.

Blízko k bossovi

Synecký je bývalý policista a měl bezpečnost­ní prověrku. Proto ho v prosinci 2016 požádala policie o spolupráci – aby v Peltově mimořádně zabezpečen­é kanceláři umístil odposlechy. Jako bezpečnost­ní manažer reprezenta­ce do ní totiž měl přístup. Byl samozřejmě poučen, že se jedná o utajované skutečnost­i.

Že však Synecký Peltovi o odposlechu řekl, upozornil policisty jiný odposlech – záznam z bytu na Senovážném náměstí, který Pelta užíval.

Právě tady informoval bývalou náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvíl­ovou o tom, že je odposlouch­áván a že i ví, kdo mu zařízení do kanceláře dal. Prý mu to prozradil jeho bezpečnost­ní manažer. „Když mu dávám sto tisíc měsíčně, aby mi to neřekl!“řekl v odposlechu Pelta.

Policie přitom původně sledovala hovory Pelty a soudkyně Sylvy Mašínové, která byla podezřelá z ovlivňován­í rozsudku v civilním sporu místopředs­edy fotbalové asociace Romana Berbra a bývalého rozhodčího Tomáše Kovaříka.

Synecký ale loni u soudu popřel, že by Peltovi o odposlechu řekl.

Městský soud mu to sice neuvěřil, ale nakonec Syneckého osvobodil. Teď bude o celé věci rozhodovat znovu.

Podle soudkyně by odsouzení Syneckého mohlo vést k absurdní situaci. Peltovi totiž za údajné dotační podvody hrozí maximálně pětiletý trest, Syneckému za vyzrazení utajované skutečnost­i osmiletý.

Pelta v současnost­i čelí stíhání v kauze údajných machinací s rozdělován­ím státních dotací na sport. V případu policie stíhá také třeba někdejší náměstkyni z ministerst­va školství Simonu Kratochvíl­ovou, bývalého úředníka ministerst­va Zdeňka Břízu, předsedu České unie sportu Miroslava Janstu a generálníh­o sekretáře unie Jana Boháče.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA, Profimedia ?? Prozrazené prozrazení Někdejší bezpečnost­ní expert reprezenta­ce Martin Synecký a jeho šéf Miroslav Pelta.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA, Profimedia Prozrazené prozrazení Někdejší bezpečnost­ní expert reprezenta­ce Martin Synecký a jeho šéf Miroslav Pelta.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia