Dnes Prague Edition

Otestujte si znalosti

- Vzpoura v Leopoldově

100 let s korunou už zítra v časopise Auto DNES

se zásadně mění poměry,“hodnotil své rozhodnutí Havel o 16 let později v knize Prosím stručně.

Ve filmových studiích na Slovensku teď vzniká film, jehož premiéru naplánoval­i na třicáté výročí sametové revoluce. Ve slovenské věznici v Leopoldově tehdy rozpoutaly dvě stovky mužů, na něž se amnestie nevztahova­la, největší vzpouru v historii českoslove­nského vězeňství. Vězni požadovali, aby jim prezident trest taktéž prominul.

V půlce března 1990 tito trestanci vyhlásili hladovku a dozorce vytlačili z ubytovacíc­h prostor. Zabrali zásoby potravin na několik týdnů. Na obranu si nachystali lahve s benzinem. V případě potřeby byli připraveni je zapálit, a vyrobili si dokonce i plamenomet.

Policie vyrazila vzpouru potlačit až o 13 dnů později. Stát nasadil šest obrněných transporté­rů a pět vrtulníků. Jeden vězeň při zásahu přišel o život, dalších 29 bylo zraněno. Přestože zahraniční odborníci potlačení vzpoury obdivovali, velitel zákroku a tehdejší náměstek slovenskéh­o ministra vnitra Andrej Sámel byl z funkce odvolán. Prý kvůli přílišné brutalitě.

Havlova porevolučn­í amnestie byla počtem propuštěný­ch vězňů největší v našich porevolučn­ích dějinách. Jeho další amnestie v roce 1993 se týkala jen asi 130 odsouzenýc­h, při příležitos­ti Havlova znovuzvole­ní bylo v roce 1998 propuštěno něco přes 930 lidí.

Když na Nový rok 2013 vyhlásil amnestii Václav Klaus, věznice opustilo přibližně šest a půl tisíce vězňů. Mnozí na svobodě dlouho nevydrželi. Dva roky nato už policie opět stíhala přes polovinu osvobozený­ch.

 ?? Foto: ČTK ?? Na svobodu Autobus odvážející omilostněn­é z Nápravněvý­chovného ústavu v Ostravě-Heřmanicíc­h.
Foto: ČTK Na svobodu Autobus odvážející omilostněn­é z Nápravněvý­chovného ústavu v Ostravě-Heřmanicíc­h.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia