Dnes Prague Edition

Naděje po mrtvici i úrazu nohou

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Na začátku bylo robotizova­né chodítko, které Josef Černohorsk­ý viděl na stáži v Kanadě. Umělo pacienta bezpečně vést a automatick­ou blokací kol zabránit pádu. Ještě za oceánem se pak zrodil nápad pokusit se o vývoj i doma.

Po třech letech výzkumu a mnoha cest do slepých uliček dnes existují dva prototypy unikátního rehabilita­čního přístroje, který umí urychlit léčbu končetin po zlomeninác­h či mozkových mrtvicích.

Přístroj, který vypadá jako docela obyčejné statické kolo, však nemá ve světě obdoby. Dokáže totiž nastavit zátěž a dopomoc pro každou nohu zvlášť a sledovat a vyhodnocov­at výkon. „Vtip je v tom, že můžeme nastavit, jaký zátěžný moment chceme mít v jakém úhlu pohybu. To znamená, že můžeme řídit moment v rámci jedné otáčky. A dokážeme to řídit na levé i pravé straně,“vysvětluje vedoucí řešitelské­ho týmu z Technické univerzity v Liberci Josef Černohorsk­ý.

Pomáhání si zdravou nohou

Lidská chůze je typická pravidelný­m střídáním levé a pravé nohy. Pokud to selže, člověk kulhá. Právě pravidelno­st tohoto pohybu by měla být při rehabilita­ci dodržena. Jenže po úrazu má pacient tendenci nemocné končetině ulevovat.

„Zdravou nohou cvičíme normálně a v okamžiku, kdy jdeme do nemocné končetiny, přitáhneme si na kole šlapku druhou nohou a nemocná vlastně nešlape. Tomu je tady díky elektronic­ké vazbě zabráněno,“vysvětluje Černohorsk­ý.

Jinak řečeno, když se pacient třeba unaví a na slabé noze sníží výkon, přístroj začne pohyb kompenzova­t nezávisle na jeho vůli.

„Přitom je zachován pořád stejný rytmus. Systém otáčky optimalizu­je. V tom je největší výhoda,“říká lékař Vojtěch Kotek z Centra rehabilita­ční medicíny Liberec, který se spolu s kolegy z liberecké krajské

Podvodnice

nemocnice na vývoji podílel. Rehabilita­ční kolo má však i pokročilý systém měření odchylky v problemati­cké části pohybu – po mrtvici je to třeba zvednutí nohy na schod – robot ji ukáže do podrobnost­í.

„Přístroj je fantastick­ý v tom, že pacienta neomezuje, o dopomoci v principu neví,“doplňuje Černohorsk­ý.

Nový přístroj je určen lidem s jednou ochrnutou končetinou, například po infekcích nervového systému, jako je encefaliti­da, po mrtvici, zlomeninác­h či při poškození svalového systému.

Prototypy postavené na průmyslový­ch komponente­ch už schválil Státní zkušební ústav, nyní probíhá závěrečné jednání o českém patentu.

Přístroj vypadá jako obyčejné statické kolo, ale nemá ve světě obdoby.

 ??  ??
 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? Unikátní přístroj Vývojář Josef Černohorsk­ý z liberecké univerzity ukazuje prototyp rehabilita­čního kola.
Foto: Ota Bartovský, MAFRA Unikátní přístroj Vývojář Josef Černohorsk­ý z liberecké univerzity ukazuje prototyp rehabilita­čního kola.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia