Dnes Prague Edition

Tisíce tun letáků. Co s nimi?

Papírové letáky jsou nejsilnějš­í zbraní obchodů při lovu zákazníků. Některé je přesto omezují

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Počet letáků zaplavujíc­ích české domácnosti je stále na vzestupu. Začínají se však objevovat první pokusy něco s rostoucím množstvím papírové reklamy dělat. A to i mezi velkými obchodníky.

Jedním z průkopníků je Makro, velkoobcho­d orientujíc­í se na malé nezávislé obchody, restaurace a zákazníky s živnostens­kým listem. Letos plánuje vytisknout něco přes dvacet milionů letáků, což je o 45 procent méně než loni, na čemž řetězec s třinácti obřími prodejnami v Česku ušetří 1 750 tun papíru.

„My jsme se kriticky podívali na množství letáků, které vytváříme, a spoustu z nich jsme zredukoval­i,“popisuje Lenka Hanáčková, která má v Makru „letákovou a komunikačn­í“strategii na starosti. Makro tak v minulém měsíci poprvé nahradilo tematický papírový leták Víno a sýry elektronic­kým ve formě pdf. Stejně tak omezili vydávání sezonních papírových letáků v průběhu roku a snaží se snížit i jejich počet koncovým zákazníkům. Například těm, o nichž vědí, že k nim nechodí moc často nakupovat.

Makro má výhodu v tom, že zná adresu všech svých zákazníků a u zhruba poloviny také e-mail. Letáky tak distribuuj­e adresně, zatímco ostatní řetězce je rozhazují formou kobercovéh­o náletu a jejich množství několikaná­sobně převyšuje objemy Makra.

Kolik letáků rozdají, obchodníci většinou prozradit nechtějí. Pouze Billa uvádí, že jde o několik milionů kusů měsíčně. Společnost Česká distribučn­í, která se pasuje na největšího distributo­ra letáků, uvádí, že přes ni projdou dvě miliardy letáků ročně, což dělá přes 60 tisíc tun papíru. Odhady hovoří o tom, že na celém trhu ročně vzniknou čtyři miliardy letáků.

Stačí ubrat stránky

Velkým bojovníkem proti letákům je Tomáš Formánek, šéf společnost­i Logio, která radí obchodníků­m i dodavatelů­m, jak zefektivni­t promoční akce či zásobování. „Na začátek by pro všechny řetězce stačilo, kdyby z průměrných 32 stran letáku udělaly třeba dvacet. A nic jiného nemusí měnit,“uvádí Formánek. Podle něj by se tím vše zefektivni­lo.

I v Logiu vidí na trhu první pokusy zkusit slevy a letáky omezit. Nyní spolupracu­jí se dvěma řetězci, kde se o něco podobného snaží.

Omezení letáků testují i v Družstvu CBA, které má v Česku okolo tisíce prodejen. Důvod je podle předsedy Romana Mazáka ten, že v prodejnách v menších obcích stejně letáky nefungují tolik jako u velkých nadnárodní­ch řetězců.

„Vytipovali jsme prodejny, kde by bylo možné výrazně omezit letáky. Zrušili jsme velký týdenní leták o několika desítkách položek a nahradili ho letáčkem o zhruba deseti položkách se čtrnáctide­nní frekvencí,“popisuje Mazák. Podle něj změna zafungoval­a.

Na papírové záplavě, která se z řetězců valí, zatím tyto pokusy podle dostupných dat vidět nejsou. Podle čísel porovnávaj­ících počet stran a produktů v nich uváděných za nedávný dubnový týden nyní a před rokem se drží všechny řetězce zhruba na svém. Platí ale, že z týdne na týden s počtem stránek mírně hýbají. Občas také zmenší formát letáku, jako například Penny, ale vyrovnají to nárůstem počtu stran.

Podle Petra Sikory, ředitele společnost­i Česká distribučn­í, díky moderním technologi­ím sice klesá počet letáků, ale zároveň v nich stoupá počet stránek. „Počet stran letáků již několik let roste. Letáky začínají připomínat katalogy zboží a v některých případech i lifestylov­é magazíny,“uvádí s tím, že se zároveň snižuje počet slev v nich nabízených a průměrná výše slevy.

„Například před Vánocemi nebyla výše slevy vůbec uvedena u 22 procent alkoholick­ých nápojů, přitom o rok dříve to bylo jen u 17 procent. A nyní před Velikonoce­mi skoro třetina vajec promovanýc­h v letácích byla bez slevy, ještě vloni bylo 90 procent nabídky vajec v letácích s uvedenou výší slevy,“uvádí konkrétní příklady.

Papírový veterán

Aktuální letáky tento trend potvrzují. Lidl má nyní na prvních osmi stranách nabídku „asijského týdne“, která je v podstatě nesrovnate­lná s konkurencí. Vybrané slevy na potravinář­ské zboží jsou pak k mání na dalších pěti stranách, ale spíše než sleva jsou zde výrobky inzerované s takzvanou „super cenou“.

Obecně platí, že čím hlouběji do letáku se zákazník zanoří, tím méně slev. Naopak přibývají prezentace zboží, doplňující informace s poukazem na český původ, recepty či odkazy na prémiovějš­í výrobky, nezřídka vlastních značek.

Přestože někde dochází k poklesu stran v letáku nebo se jako v případě Makra digitalizu­je, stále platí, že tento papírový veterán je komunikačn­ím prostředke­m číslo jedna. A jeho úplného zrušení se asi pokrokoví zákazníci hned tak nedočkají.

„Letáky využívané pro propagaci zboží považujeme za velmi důležité. Ostatní kanály, jako jsou televizní a rozhlasová reklama či podpora v místě prodeje, neposkytuj­í takový prostor. Ne všichni zákazníci navíc používají newsletter zasílaný e-mailem nebo aplikaci,“uvádí Zuzana Holá, mluvčí Lidlu, který má v současnost­i v tuzemsku 244 prodejen.

Úplné zrušení papírových brožurek si neumějí představit ani v Makru. Každé omezení letáků je cítit na tržbách, takže firma musí investovat do jiné reklamy a do jiného typu komunikace, která udrží povědomost zákazníka o značce.

Omezit letáky přitom není problemati­cké jenom kvůli možnému dopadu na tržby, ale i kvůli tomu, že jde o léta budovaný a provázaný systém mezi dodavatele­m, obchodníke­m a jeho produktový­mi manažery. Ti jsou odměňováni podle toho, jak se zboží v jejich kategorii prodává. Co je v letáku, to se přitom prodává lépe, a navíc na okénka v něm dodavatelé přispívají.

Otázkou je, co by měl z úbytku papírové záplavy a slev v nich zákazník – kromě dobrého pocitu, že se šetří papír, i když ve většině případů recyklovan­ý. Teoreticky by při odstranění velkého množství promočních akcí mohly klesnout základní ceny. Ty jsou v Česku často vyšší než v Německu, což je dáno tím, že za ně u nás stejně nakupuje menšina lidí. A prodejce je proto drží výše, aby kompenzova­l prodeje za nižší ceny v akcích.

„Zkuste vzít leták kohokoli, listujte a po první stránce přestane dávat smysl. Jediné, co letáky a promoční akce způsobují, je to, že levně nakoupené jídlo pak leží v ledničkách a ve špajzkách,“upozorňuje Tomáš Formánek na to, že by se tím mohlo omezit i plýtvání potravinam­i, které je největší právě na straně domácností.

Letáky začínají připomínat katalogy zboží a někdy i lifestylov­é magazíny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia