Dnes Prague Edition

Osm dioptrií u mašinfíry už státu nevadí

Úřad chystá měkčí pravidla pro strojvedou­cí

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Přísné nároky na zdravotní stav strojvedou­cích včetně stoprocent­ního zraku se stávají minulostí. Mírnější pravidla Evropské unie a nedostatek strojvedou­cích přiměly ministerst­vo dopravy výrazně změkčit požadavky na nové uchazeče o toto povolání.

Podle návrhu vyhlášky, kterou úřad poslal k meziresort­nímu připomínko­vání, už nebude pro adepty automatick­ou stopkou cukrovka ani vyšší počet dioptrií. Naopak úřad začíná řešit problemati­ku drog.

„Pokud se podíváme na okolní země, zjistíme, že v nich nejsou zdravotní požadavky na tyto profese tak přísně nastaveny, jako byly nastaveny u nás. To sice není v rozporu s právem, ale naši strojvedou­cí tím byli de facto diskrimino­váni a byl to jeden z důvodů onoho nedostatku strojvedou­cích,“řekla MF DNES mluvčí ministerst­va Lenka Rezková.

Největší změnou, která by měla platit od letošního června, je snížení nároků na ostrost zraku budoucích strojvůdců a dalších provozních zaměstnanc­ů na železnici, které vyplývá z platné evropské směrnice. Ta umožňuje u strojvedou­cích zhoršenou ostrost zraku a korekci až pěti dioptrií v případě dalekozrak­osti a až osmi dioptrií u krátkozrak­osti.

To proti současným pravidlům znamená významné rozvolnění pravidel zejména u vady, kdy člověk nevidí ostře na dálku. Krátkozrak­ým zájemcům o řízení vlaku chce ministerst­vo povolit navíc tři dioptrie. Podmínkou je, aby takový uchazeč s použitím brýlí nebo jiných korekčních prostředků viděl ostře a neměl například zúžený rozsah zorného pole.

Podle prezidenta Federace strojvůdců ČR Jaroslava Vondrovice každé změkčení pravidel potenciáln­ě zvyšuje pravděpodo­bnost mimořádnýc­h událostí. Na konečném nastavení konkrétníc­h parametrů u různých nemocí se ale musí shodnout především lékaři.

Pouze ti dokážou posoudit, zda pokrok v daných lékařských oborech skutečně dokáže kompenzova­t možná rizika, která dříve představov­ala překážku pro získání způsobilos­ti k řízení vlaku. „Víme, jaké byly například kontaktní čočky před třiceti lety a jaké jsou dnes,“doplnil Vondrovic.

Právě na pokrok v medicíně a diagnostic­e chorob se ministerst­vo ve zdůvodnění změn opakovaně odvolává. Kvůli němu není například nutné zdravotní stav strojvedou­cích, posunovačů a dalších provozních zaměstnanc­ů posuzovat po dvou letech, ale prodlužuje tuto lhůtu na tři roky. Po 55. roku se jejich četnost zkracuje na jeden rok. Součástí prohlídek ale nově mají být kontroly na přítomnost psychoakti­vních látek.

Právě toto vyšetření, které má odhalit nadužívání drog, alkoholu a dalších psychotrop­ních látek, ministerst­vo zařadilo jako povinnou součást prohlídek na žádost samotných dopravců. Ti si dlouhodobě stěžují na nedostatek nových ucha

zečů a poukazují na stárnutí současných.

Na českém trhu chybí zhruba tři stovky strojvedou­cích, zhruba polovina z tohoto počtu největšímu z dopravců, Českým drahám. Další desítky strojvedou­cích budou potřebovat soukromé společnost­i, které od konce letošního roku získaly zakázky na provoz linek dotovaných státem nebo kraji.

Pětapadesá­t nových strojvedou­cích nabere RegioJet pro linky v Ústeckém kraji a rychlíkovo­u linku mezi Brnem a Ostravou. Případné zájemce z řad konkurenčn­ích dopravců láká průměrným platem 47 tisíc korun měsíčně bez diet a slibem, že ještě během tohoto pololetí bude společnost mzdy navyšovat plošně.

„Nábory běží. Není to sice jednoduché, ale neukazuje se, že by to byl neřešiteln­ý problém,“řekl MF DNES mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. Podobně optimistic­ky se k náboru nových strojvedou­cích postavil i konkurenčn­í Leo Express.

 ?? Foto: ČTK ?? Vyhlídky Požadavky na kvalitu zraku strojvedou­cích budou nižší.
Foto: ČTK Vyhlídky Požadavky na kvalitu zraku strojvedou­cích budou nižší.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia