Dnes Prague Edition

Zvolí Skotové raději nezávislos­t než brexit?

Skotská premiérka Nicola Sturgeonov­á chce do dvou let vyvolat nové hlasování o nezávislos­ti. Cesta k němu ale bude dlouhá.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

EDINBURGH Sny o nezávislos­ti Skotska na Británii znovu ožívají. Přinejmenš­ím v hlavě skotské premiérky Nicoly Sturgeonov­é, která pět let po prvním neúspěšném pokusu od odtržení od zbytku království v roce 2014 nyní plánuje druhý pokus.

Tehdy šlo spíše o nepříliš určitou myšlenku národního sebeurčení, kterou Skotové většinou 55 procent odmítli. Nyní jde o víc. Tváří v tvář nejisté budoucnost­i, chaosu kolem brexitu a jeho ekonomický­ch dopadů je podle Sturgeonov­é nezávislos­t ta nejlepší možnost, jak zajistit členství Skotska v Evropské unii. Podle svého prohlášení z minulého týdne chce Sturgeonov­á vyvolat druhé hlasování o nezávislos­ti nejpozději do roku 2021. Má to ale háček. K tomu, aby byl jeho výsledek platný, potřebuje k vypsání referenda formální souhlas britské vlády. A ten vláda Skotům logicky nechce dát.

„Stejně jako v minulých letech i nyní jasně říkáme, že Skotsko už dostalo šanci v roce 2014 a jasně se tehdy vyslovilo pro setrvání uvnitř Spojeného království. Tento výsledek je třeba respektova­t. Naše pozice zůstává neměnná,“uvedl k tomu tiskový mluvčí britské premiérky Theresy Mayové.

Stále vyšší podpora

Podpora nezávislos­ti je ve Skotsku nejvyšší za poslední roky. Na stranu odtržení od Británie se totiž přidávají hlasy těch, kdo si přejí setrvat v Evropské unii.

V referendu o vystoupení z EU v červnu 2016 Skotsko (stejně jako Severní Irsko) tuto možnost odmítlo. Zatímco celostátní průměr pro setrvání v EU byl 48 procent, tuto variantu zvolilo celých 62 procent Skotů.

Pokud by Skotové mohli o odtržení Skotska hlasovat už nyní, výsledek by byl velmi těsný.

Podle průzkumu agentury YouGov by nezávislos­t volilo 49 procent dotázaných, naopak zachování společného státu si přeje 51 procent. I to je zřetelný posun od výsledků stejné ankety z loňského června, kdy byl poměr hlasů 45 ku 55.

Zavést novou měnu?

Byly to především ekonomické otázky, které delegáti Skotské národní strany o víkendu řešili během sjezdu v Edinburghu, a spolu s nimi také otázka nové měny. Zatímco před minulým referendem o nezávislos­ti se počítalo s tím, že by Skotsko nadále používalo britskou měnu, nyní zvažuje plány na vlastní „skotskou libru“.

Delegáti nakonec těsnou většinou 52 procent v rámci ekonomické­ho plánu schválili, že novou měnu v případě odchodu ze Spojeného království zavedou „co nejdřív, jak to bude možné“. A to přesto, že sama Sturgeonov­á vyzývala k opatrnější­mu a pozvolnějš­ímu přechodu.

Přes to všechno jde spíše o teoretické úvahy než o konkrétní jízdní řád. Je otázka, zda na nové referendum a případně novou měnu nakonec skutečně dojde. Podporu totiž zdaleka nemá u ostatních politickýc­h stran ve Skotsku. Ty Sturgeonov­é vyčítají, že se snaží využít situace ve svůj prospěch, a to navíc „v nejhorší možnou dobu“.

Sturgeonov­á se druhé hlasování původně pokusila vyvolat už v roce 2016 po celostátní­m referendu o brexitu. Ve volbách do skotského parlamentu ale její strana následně ztratila 21 poslanecký­ch míst a plány na nezávislos­t Skotska šly stranou. Přinejmenš­ím doteď.

 ?? Foto: Reuters ?? Raději Brusel než Londýn? Premiérka Nicola Sturgeonov­á.
Foto: Reuters Raději Brusel než Londýn? Premiérka Nicola Sturgeonov­á.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia