Dnes Prague Edition

Španělé odvolili, favority byli socialisté

-

MADRID Byly to už třetí parlamentn­í volby za necelé čtyři roky: Španělé včera volili nový parlament. Výsledky byly ohlášeny včera večer. Favoritem hlasování, které má vyřešit patovou situaci v parlamentu, byli vládnoucí socialisté. Nečekalo se ale, že by dokázali získat většinu hlasů.

Očekávají se proto podobně složitá koaliční vyjednáván­í jako ve dvou předchozíc­h případech. Socialisté, kteří měli šanci vyhrát volby poprvé po 11 letech, se k moci dostali loni, když parlament poprvé od pádu diktatury v roce 1975 vyjádřil nedůvěru vládě.

Poslanci v reakci na velkou korupční aféru odstavili od vlády konzervati­vní lidovce. Ti byli podle průzkumů druhou nejsilnějš­í stranou, ale proti minulým volbám z června 2016 měli výrazně oslabit.

Přízeň některých voličů ztratili lidovci nejen kvůli korupčnímu skandálu, ale i kvůli krizi v Katalánsku, k jehož separatist­ickému vedení se podle části společnost­i postavila lidovecká vláda příliš tvrdě. Katalánská otázka byla jedním z ústředních témat voleb, před nimiž se lidovci i liberální Ciudadanos – v průzkumech třetí strana – ostře vymezili vůči socialisti­ckému premiérovi Pedru Sánchezovi. Ten podle nich jednáním s lídry separatist­ů ohrožuje jednotu Španělska.

Sánchez tvrdí, že nezávislos­t regionu nedopustí. O vítězství socialistů pochyboval málokdo, klíčovým faktorem pro povolební vyjednáván­í ovšem bude, ke komu se přiklonili do poslední chvíle nerozhodnu­tí voliči, jichž byla podle odhadů téměř třetina. Média spekuloval­a, že Sánchez by mohl o vládě jednat buď s levicovou formací Unidos Podemos a s malými regionální­mi stranami, či na druhé straně s liberály. Poprvé od pádu diktatury se do parlamentu dostanou i zástupci krajní pravice, tedy strana Vox. (ČTK)

 ?? Foto: Reuters ?? Rivalové Lidovec Pablo Casado a socialista Pedro Sanchez.
Foto: Reuters Rivalové Lidovec Pablo Casado a socialista Pedro Sanchez.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia