Dnes Prague Edition

Fakt chcete, aby jeli v pondělí?

Navrhovaný zákaz jízdy kamionů po celou neděli toho moc nevyřeší. Ostatním řidičům, kteří chtějí volné silnice, moc nepomůže. Bude to jen další zásah do svobody podnikání.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Ministerst­vo vnitra před pár dny navrhlo zakázat jízdu kamionům po celou neděli od půlnoci do desíti večer. Za porušení pravidla by hrozila pokuta až pět tisíc korun. Řidiči kamionů pochopitel­ně proti navrženému zákazu protestují.

Návrh vyvolal poměrně velký rozruch, protože Češi obecně nemají kamiony rádi.

Někdy se jim není co divit, když člověk narazí na dva tahače, které se na dálnici předjížděj­í několik dlouhých minut.

A pravda je, že v Německu, Rakousku a na Slovensku celoneděln­í zákaz jízdy nákladních aut už platí.

Přesto si myslím, že to je špatná cesta a že návrh ministra Jana Hamáčka nic nevyřeší. A ke všemu přepravcům zkomplikuj­e podnikání.

Nomádi na parkoviští­ch

Nákladní automobil, který jede po dálnici v neděli hodinu po půlnoci nebo brzy ráno, opravdu nikomu překážet nemůže. Tou dobou jsou na silnicích asi jenom opilci, kteří se vracejí z diskoték.

Hlavním důvodem, proč se návrh objevil, je údajně přeplněnos­t odstavných parkovišť pro kamiony.

Organizace ČESMAD, která řidiče náklaďáků sdružuje, si však na přeplněná parkoviště nestěžuje, i když by právě ona měla být tím „žalobcem“.

Jediným problémem by snad mohlo být, že někteří řidiči z ciziny na odstavných parkoviští­ch vykonávají i několikade­nní odpočinek, který jim zákon po určité době jízdy také nařizuje – prostě tam táboří v době, kdy by měli být doma. Někteří šoféři (neříkám, že Češi) fungují totiž jako opravdoví nomádi, kteří nemají žádný byt a ve svém „tiráku“v podstatě bydlí.

Ale tomuto nešvaru lze zamezit i jinak. Například tak, že se nějak omezí doba, po kterou může jeden kamion na odstavném parkovišti strávit.

Uznávám pouze argument, že celoneděln­í zákaz mají okolní země a ministr vnitra to chce sladit. Pak je ovšem otázka, zda nevyjednáv­at v Bruselu o nějakých celoevrops­kých pravidlech, která budou vyhovovat všem.

Těžce vydělaný chleba řidiče

Přiznám se, že jsem bytostný liberál, který nemá rád regulace na úkor plynulosti dopravy jakéhokoli druhu – vadí mi modré parkovací zóny, vyhrazené pruhy pro autobusy a podobně.

Nepopulárn­ích kamioňáků je mi proto trochu líto, i když se jednotlivc­i z jejich řad chovají na silnici neohledupl­ně, a další zákaz bych jim nepřál.

Málokdo si uvědomuje, že být řidičem mezinárodn­í přepravy znamená, že člověk víc stojí a čeká, než jede. Stojí v zácpách, na hranicích, na celnicích, při povinných přestávkác­h a v neposlední řadě i v zakázané době o víkendu.

Přitom, jak připomněl jeden čtenář před pár dny v internetov­é diskusi – Česká republika obestavěná logistický­mi halami, sklady, montovnami a hypermarke­ty je prostě na kamionové přepravě závislá víc než kterýkoli jiný stát.

Nemluvě o asi nejpřízemn­ějším argumentu, že zboží, které si čeští konzumenti kupují, musel pochopitel­ně také přivézt nějaký kamion.

Dnes platí zákaz jízdy nákladních aut v Česku v neděli od 13 hodin odpoledne do 22 hodin večer a o prázdninác­h i v pátek od 17 hodin do 21 hodin večer a v sobotu od 7 hodin ráno do 13 hodin odpoledne. Výjimku mají kamiony s rychle se kazícím zbožím či se zvířaty.

Speditéři dosavadní české zákazy už skousli, neprotestu­jí proti nim a i já chápu, že dva měsíce o prázdninác­h zákaz svůj význam asi má.

V době zákazů jízdy kamionů v určité hodiny je možná i takto absurdní modelová situace: Řidič z Ústí nad Labem dojede před víkendem jen do Roudnice nad Labem, protože udeří hodina zákazu. Tam si ho musí vyzvednout manželka, aby si ho odvezla domů.

Proto určitě podporuji návrh, o kterém ministerst­vo také uvažuje a profesní organizace řidičů ho samozřejmě podporují, totiž že by i v „zakázaných hodinách“mohli řidiči dojet aspoň do sídla firmy a vyložit.

Zítra nastoupí do úřadu nový ministr dopravy Vladimír Kremlík. Jeho názor bude určitě hrát velkou roli, možná víc než Hamáčkův. Tak se ještě uvidí. Spíš by se však měl snažit budovat nové dálnice a parkoviště, aby všichni snáz projeli i zastavili, než vymýšlet zákazy.

Země kamionům zaslíbená

Český stát je svým způsobem „podnikatel­em v oboru průjezd zemí“. Vybírá mýto a za to kamionům poskytuje silnice. Leží uprostřed kontinentu, je podlouhlý a v nížině. Podobné zákazy paradoxně kazí i toto podnikání, které ročně vynáší skoro deset miliard do Státního fondu dopravní infrastruk­tury. Možná by stálo za úvahu i zdražení mýta. Pak Česko buď další tranzitní řidiče odradí, nebo víc vydělá.

Časopis Týden ostatně tento týden uvedl, že výdaje speditérů za zpoplatněn­é dálnice jsou u nás 46 eur na 100 kilometrů a v okolních zemích vyšší (Německo 58 eur).

A hádanka na závěr: Kdy pojede kamion, který nesmí jet celou neděli? No, někdy asi pojede, že. A nepojede náhodou třeba v pondělí ráno, kdy je provoz z celého týdne opravdu nejhustší a nejproblem­atičtější?

Kamion, který jede po dálnici v neděli hodinu po půlnoci nebo brzy ráno, nikomu překážet nemůže.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia