Dnes Prague Edition

Konec zbytečného ministra

- — Zdeněk Koudelka právník, Masarykova univerzita

Odcházejíc­í ministr spravedlno­sti Jan Kněžínek nic nezkazil a nic neudělal. Věnoval se tématům, která zajímají soudcovské a prokurátor­ské mocenské skupinky, jako je počet instancí v kárném řízení se soudci či způsob výběru soudních funkcionář­ů. Ovšem podstata problémů justice je v délce soudních řízení a zneužívání moci. Zde selhali všichni ministři spravedlno­sti za poslední roky. Nebyli schopni navrhnout změny procesních předpisů, které by soudní řízení urychlily.

Ústavní soud v dubnu 2019 zrušil rozhodnutí Nejvyššího soudu o odložení vykonateln­osti, a tedy exekuce vůči ČSSD ve věci jejího dluhu advokátu Altnerovi. Přitom Nejvyšší soud řeší věc od roku 2016. Za tři roky měl rozhodnout o podaném dovolání. Tím by bylo odložení vykonateln­osti zbytečné. Soudní pře začala roku 2000. Ani 19 let nestačí ke skončení věci. To je ostuda soudů a ministrů spravedlno­sti. A neskutečně dlouhých řízení je mnohem více.

I v trestním řízení je spousta věcí, nad kterými vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Příkladem je mnohaleté trestní stíhání členů zastupitel­stva Postoloprt, které bylo policií a státním zastupitel­stvím vykonstruo­vané v rámci snahy zviditelni­t se v módní antikorupč­ní kampani. Patří sem i případ velvyslanc­e Milana Sedláčka, který byl šestkrát Obvodním soudem Praha 1 osvobozen, ale nadřízený Městský soud v Praze si chce v rozporu s trestním řádem vynutit jeho odsouzení, což se mu nedaří, byť mění opakovaně soudce obvodního soudu. Je to ještě absurdnějš­í příklad soudního ping-pongu než kauza Lukáše Nečesaného.

Jindy protiprávn­ě státní zástupce nařídí zadržet našeho státního občana s tím, že jej chce vydat do Íránu, kam evropské státy nikoho nevydávají a vůbec tam nelze vydat našeho občana bez jeho souhlasu. Zůstává-li takový státní zástupce ve funkci, nemůže si být nikdo jist ničím. Hodnotím obdobné situace jako činnost zločinců v taláru. A zločin zůstává zločinem, byť jej páchá státní zástupce či soudce.

Kněžínek neřešil podstatné problémy justice. Z tohoto pohledu je to konec zbytečného ministra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia