Dnes Prague Edition

Velký Jaromír u Velké čínské zdi. To se nesmí?

-

Tak nám zglajchšal­tovali Jaromíra, řekla posluhovač­ka, model 2019, panu Švejkovi. A on se nestačil divit: „Toho slavnýho, hokejovýho!“Mělo se to totiž následovně – Jaromír Jágr, národní hrdina, nejprve dovedl své Kladno zpátky do extraligy s plnovousem vikingskéh­o válečníka, ale pak musel do Číny, a tak se raději oholil a ostřihal, aby náhodou nikoho neurazil... A ještě místo dresu s číslem 68 měl na sobě oblek!

Že je to absurdní? No jistě, hotová švejkárna, ale i to jste si teď mohli přečíst.

Jaromír Jágr se jako součást prezidents­ké delegace vypravil do nejlidnatě­jší země světa – a kéž by situace byla tak černobílá, jak ji vidí samozvaní vykladači pravdy.

Když něco udělá Jágr, vzbudí to pozdvižení. Vyrůstá s ním několikátá generace krajanů, je idolem, až zbožštělou figurou. „Modelově představuj­e český americký příběh o tom, jak kluk z Hnidous ke štěstí přišel. Výborně zapadá do české národní populární mytologie, kterou manifestuj­e český Honza, který s prázdnýma rukama dobyl svět,“vysvětlova­l před lety pro MF DNES sociolog médií Jaromír Volek.

Takže dobrá – Jágr byl v Číně. V první řadě to znamená, že se této zemi lze jen těžko vyhnout. Pak už je vše složitější.

Většina z těch, kdož měli někdy v pasu čínské vízum (včetně autora textu), si nejspíš ještě před odletem kladla spoustu otázek a ani po návratu na ně nenachází odpovědi. Na místě jste mnoha věcmi fascinován­i a řadou z nich otráveni, chvíli zíráte obdivně, jindy znechuceně.

Jágr do Číny vyrazil jakožto propagátor hokeje – a je zcela legitimní se ptát, co taková role obnáší (tedy až se dosmějete úvahám, že kvůli potěše prezidenta shodil vousy, jako by snad v časech hipsterů byla zarostlá brada závadný prvek, že ano).

Sport je dnes tak mocná záležitost, že

i pro Čínu představuj­e skvělou šanci, jak zvýšit svoji „soft power“, mezinárodn­í sílu nevyjádřen­ou pouze penězi. V Pekingu se bude konat zimní olympiáda 2022, nejlepší basketbali­sté planety včetně amerických superhvězd sem v září zavítají na světový šampionát, tenisté do říše středu jezdí vydělávat roky. Extrémně bohaté zámořské ligy NBA a NHL zde chtějí expandovat, ideálně soutěžními duely. Před Jágrem ostatně symbolicko­u plaketu ambasadora čínského hokeje dostal jistý Wayne Gretzky.

Kdo nechce, jistě sem jezdit nemusí. Můžete vytáhnout argumenty platné i plané, morální i moralizují­cí. Zároveň není příliš demokratic­ké rozhodovat za Jágra (Gretzkého, Federera atd.) o tom, kam se smí, respektive nesmí vydat.

Dělají tu byznys – opravdový, nikoli spíš proklamova­ný jako v případě česko-čínské obchodní bilance – a zároveň využívají unikátní možnost, jak oslovit třeba i desítky milionů uchazečů o jejich odvětví.

„Kdo kdy hrál hokej nebo se na něj díval, musí se mnou souhlasit a musí říct, že to je jeden z nejkrásněj­ších sportů. Opravdu si myslím, že si zaslouží větší popularitu po celém světě. A budu dělat maximum pro to, aby se tak stalo,“řekl Jágr.

Není třeba mu přikreslov­at svatozář. Jakožto majiteli kladenskéh­o hokeje se mu hodí sehnat nové sponzory, zvlášť když opakovaně líčí, že to ani v jeho pozici není snadná práce (ještě nedávno byl Jágr tváří čínské velkofirmy Huawei, která neprožívá zrovna šťastné časy). Zároveň zatím nejsou – a nejspíš nikdy nebudou – k dohledání důkazy o tom, že by kvůli tomu ohnul záda a pochlebova­l čínskému režimu.

I jeho aktuálně nejslavněj­ší nástupce David Pastrňák si ostatně loni s parťáky z Boston Bruins udělal slavnostní snímek na Velké čínské zdi. Tak jako teď Jágr.

A nebyli ani první, ani poslední.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia