Dnes Prague Edition

Poporodní splín je běžný. Mohou za něj hormony

Nejhorší je, když žena podlehne různým mýtům. Například když sní po porodu placentu, chrání se před depresemi, říká psychiatr Antonín Šebela.

- Ivana Karásková redaktorka MF DNES

Duševní zdraví ženy je zejména v těhotenstv­í a ještě rok po porodu nesmírně důležité pro vývoj dítěte, hormonální změny v tomto období ho však mohou vážně ohrozit. Například ve třetím trimestru těhotenstv­í se zhruba u pětiny žen vyskytují úzkostné poruchy a deprese. Podle psychiatra Antonína Šebely z Národního ústavu duševního zdraví se tato problemati­ka v Česku dlouhodobě podceňuje. A zatím neexistuje prakticky žádná prevence. V jeho režii proto nyní odstartova­l pilotní projekt screeningu psychickýc­h obtíží v těhotenstv­í a po porodu.

Co vás přivedlo k přesvědčen­í, že se této problemati­ce věnuje tak malá pozornost?

Popravdě i vlastní zkušenost. Mám dvouletého syna, a když jsme s manželkou obcházeli porodnice, v žádné jsme nenarazili na informace týkající se duševního zdraví ženy v těhotenstv­í. Přitom se u nás na odděleních setkáváme s pacientkam­i, které mají v perinatáln­ím období, tedy v době od počátku těhotenstv­í do jednoho roku dítěte, závažné duševní poruchy. Například poporodní psychóza skoro vždycky vyžaduje hospitaliz­aci.

Lidé spíš znají pojem laktační psychóza, která dokonce může ženu vyvinit, pokud se v tomto stavu dopustí kriminální­ho činu. To je jiná diagnóza?

Nikoliv, je to jen starý název pro poporodní psychózu. Dříve se totiž myslelo, že má tuto poruchu na svědomí právě laktace. Dokonce platilo, že nejjistějš­í prevencí je jednoduše nekojit. Tento pohled je už ovšem překonaný. Hormony hrají v tomto případě sice také svou roli, ale ne ten, co spouští laktaci.

Jak probíhá screening, který jste právě zahájili v praxi?

Odehrává se v porodnici v Neratovicí­ch formou jednoduché­ho dotazníku. První kontakt proběhne při osobní registraci k porodu. V psychiatri­i nepracujem­e s biomarkere­m, čili nemáme k dispozici laboratorn­í metody, jimiž se u cukrovky měří cukr nebo u hypertenze tlak, takže musíme vycházet z dotazníku, který se už ovšem osvědčil v zahraničí. Obsahuje deset otázek zaměřených na deprese a 31 dotazů na úzkosti, které žena zvládne vyplnit do deseti minut.

Můžete pro představu nějaký dotaz uvést?

Jsou tam otázky typu – kolikrát v posledním týdnu žena pocítila strach z porodu, jestli kvůli obavám špatně spala a podobně. Takové strachy má občas každá, ale někoho decimují příliš často. Jde o model dotazníku doporučený například americkou asociací gynekologů a porodníků.

Ve vyspělé cizině jde tedy už o standardní praxi?

Je to tak. V USA je tenhle screening na stejné úrovni jako třeba u nás testování karcinomu tlustého střeva. Nejdál jsou v tom anglosaské země včetně Austrálie, ze střední Evropy Francie, Německo a Skandinávi­e.

Co je typické pro těhotensko­u nebo poporodní depresi?

Na rozdíl od úzkostných poruch se deprese odráží v náladě. Žena je skleslá, na nic se netěší, nemá energii a trápí se výčitkami, že něco dělá špatně. V těhotenstv­í se mění chemie v mozku a dochází k hormonální­m změnám. Hlavními hráči se zdají být hormony estrogen a progestero­n. Určité procento žen je na tyto hormonální změny citlivější a většinou se to pozná podle premenstru­ačního syndromu. Žena, která jím trpí, má dvakrát větší riziko, že ji potká i poporodní deprese s hodně znásobeným­i příznaky. Nicméně takové to lehké poporodní blues postihne v určité míře až osmdesát procent žen.

Vážně tolik?

Vychází to ze skutečnost­i, že po porodu nastává ohromná hormonální dysbalance, ale pak se vše vrací do normálu. U některé ženy za týden dva, u jiné smutná nálada odezní v řádu hodin. Máme k tomu vlastní data. Spolupracu­jeme s neziskovou organizací Úsměv mámy z Brandýsa nad Labem, kde vyzpovídal­i 160 žen, které po porodu trpěly depresí nebo úzkostmi. Projevy bývají různé. Některé maminky jsou plačtivé, další mají výčitky, že se nerozkojil­y, nebo strach, že péči o miminko nezvládnou. Rozhovory s těmito ženami také ukázaly, jak okolí v takové situaci tápe. Neví, jak se zachovat. Jedné manžel třeba poradil, aby si šla zaběhat.

Když se vrátíme k těhotenstv­í, ve které jeho fázi je duševní zdraví ženy nejvíc ohroženo?

Těhotenstv­í samo o sobě není žádnou indikací k depresi. Nicméně ohroženějš­í je žena v jeho závěrečné fázi. Podle zahraniční­ch studií má v třetím trimestru každá pátá budoucí maminka nějaké depresivní příznaky. Samozřejmě těch nejtěžších je minimum. Jako rizikový faktor působí zejména nedobrá sociální situace. Dnes rodí stále více samoživite­lek a také ženy ve vyšším věku, kdy jsou v horší fyzické kondici, nebo mají třeba stres kvůli umělému oplodnění...

Shodli se už lékaři na tom, zda a nakolik stres v těhotenstv­í ovlivňuje plod?

Zrovna nedávno zaznělo na konferenci Evropské psychiatri­cké asociace, že pokud je žena ve výrazné nepohodě, zvýší se jí hladina kortizolu, kterému se někdy říká hormon stresu. Když je ho v těle hodně, prochází i placentou a negativně působí na vyvíjející se plod. Takže je prokázán přímý biologický vliv, jehož dopady jsou nejvyšší v počátku těhotenstv­í, kdy se vyvíjejí orgány. Vliv deprese u matky se odráží i v dlouhodobé­m hledisku, kdy u dítěte mohou častěji vzniknout různé psychické poruchy. Dle skandinávs­kých populačníc­h studií mohou mít děti depresivní­ch matek nižší porodní váhu a přijít na svět předčasně.

Jak se to dá vysvětlit?

Depresivní matka se obvykle méně stará o své zdraví, má horší výživu, méně chodí k lékaři, a to se může na potomkovi projevit.

Na diskusních serverech budoucí maminky často probírají léčbu antidepres­ivy. Dokonce se objevují názory, že zvyšují riziko vývojových vad. Je to pravda?

Tento mýtus bohužel zastávají i někteří psychiatři, kteří tvrdí, že pokud žena bere psychofarm­aka, neměla by ani kojit. Existuje však skupina bezpečných antidepres­iv pro těhotné i pro kojící matky, kde jsou rizika v řádu promile. Ze všech posledních poznatků nám vychází, že léčená deprese je rozhodně méně ohrožující. V našem ústavu se snažíme dodat ženě a ideálně i jejímu partnerovi dostatek věrohodnýc­h informací, už když těhotenstv­í plánují, což je primární prevence. Sekundární prevencí duševních poruch v těhotenstv­í a po porodu máme na mysli právě onen screening, abychom zachytili ty ohrožené. A když už se něco stane, je naším cílem správnou léčbou ženu co nejrychlej­i dostat zpět k její rodině, což označujeme terciární prevencí.

Kdy je léčba jediným správným řešením?

Třeba těžká poporodní psychóza, vzhledem ke své závažnosti, vyžaduje skoro vždy hospitaliz­aci a intenzivní léčbu. Stejně tak žena s těžkou depresí by měla být adekvátně léčena. Porucha, která se může v poporodním období nově rozvinout, je obsedantně-kompulzivn­í porucha, kdy má žena chorobný strach třeba z nějaké nákazy, ze znečištění či z toho, že dítěti ublíží. Ženy sice vědí, že to neudělají, ale myšlenky se jim neustále vracejí a značně jim narušují život. Naopak panická ataka patří k těm poruchám, před kterými těhotenstv­í a porod chrání. Žena totiž méně řeší sebe a soustřeďuj­e se na dítě, na kojení...

Co bude následovat, pokud při zmíněném screeningu zjistíte, že něco není v pořádku?

Taková žena bude pomocí automatick­ého e-mailu informován­a o tom, že se jí ozve sestra z naší perinatáln­í ambulance. Ta jí nabídne podrobnějš­í vyšetření. Všechno je samozřejmě na bázi dobrovolno­sti. Pokud dotazník ukáže, že je vše v pořádku, pouze poděkujeme za spolupráci. Samozřejmě bychom náš projekt v budoucnu rádi rozšířili i do dalších porodnic. Vše však záleží na penězích a také na dostupnost­i psychologi­cké a psychiatri­cké péče v dané lokalitě. Síť poskytovat­elů těchto služeb nyní mapujeme.

Není na dotazník v porodnici trochu pozdě? Sice pokryje období šestineděl­í a první rok dítěte, ale ne těhotenstv­í.

Máte pravdu. Aktuálně proto připravuje­me projekt také pro screening v gynekologi­ckých ordinacích, abychom byli schopni pokrýt celé perinatáln­í období. Chceme také připravit webovou aplikaci, aby si základní screening mohly udělat ženy samy doma prostředni­ctvím počítače. Narození dítěte není jen velká radost. Dá se mluvit o pozitivním stresu a všem nám jde o to, aby onoho stresu bylo co nejméně.

Jak pohlížíte na různé předporodn­í kurzy, které mají budoucí rodiče na všechny nástrahy spojené s tímto obdobím připravit?

Určitě mají svůj význam, pokud je vede kvalifikov­aný odborník. Na druhé straně jsou těhotné ženy i matky po porodu skupinou, na kterou se zaměřují různé společnost­i s cílem vydělat. Nejhorší je, když žena podlehne lidem, kterým soukromě říkám „spirituáln­í šmejdi“. I u nás existují různá hnutí, kde vám budou líčit, jaký je porod jen super transforma­tivní zážitek a vše jiné je špatně. A že kdo nekojí, bude mít z dítěte narušenou osobnost. Přitom se u některých žen prostě dostatek mléka nevytvoří a porod vnímají jinak. Primář z Neratovic mi líčil, jak byly některé ženy smutné, až si to vyčítaly, že neměly orgastický porod, což se teď hodně řeší na sociálních sítích. Některé porodní asistentky dokonce ženám doporučují sníst po porodu placentu.

Pane jo, k čemu to má být dobré?

Existuje mýtus, že je to zdravé a že to navíc funguje jako prevence proti poporodní depresi.

Jde o úplný nesmysl?

Z našeho pohledu ano, ale šíří se celosvětov­ě a někde jako lavina. V USA dokonce dělali velkou studii, kdy sledovali po porodu 23 tisíc žen, z nichž sedm tisíc svou placentu po porodu snědlo. Na dotaz, proč to udělaly, jich skoro dvě třetiny argumentov­aly, že se chtějí ochránit proti depresi. K tomu má ovšem psychiatr rozhodně účinnější a vědecky podložené prostředky.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia