Dnes Prague Edition

The Cranberrie­s. Naposledy a skvěle

- Václav Hnátek redaktor MF DNES Rozlučka na vrcholu The Cranberrie­s

Trochu z toho mrazí, když poslouchát­e Dolores O’Riordanovo­u zpívat „ještě tě to nezabilo, ale nemůžeš to nechat plavat“. Úryvek pochází ze skladby Wake Me When It’s Over, která se nachází na nové a podle všeho také poslední desce kapely The Cranberrie­s. Nese název In the End a vychází už po zpěvaččině tragickém úmrtí.

O’Riordanová zemřela nečekaně v polovině loňského ledna. Bylo jí pouhých šestačtyři­cet let a pozdější policejní zpráva potvrdila, že se v londýnském hotelu Hilton opilá utopila ve vaně.

Překvapivě výborný zpěv

Tou dobou už kapela pracovala na nahrávce, která však byla ještě ve stadiu demoverzí. The Cranberrie­s se ji rozhodli vydat jako svůj poslední zářez a následně se rozpustit.

K dispozici tedy byly demonahráv­ky O’Riordanové zpěvu, kterým opatřila instrument­ální črty kytaristy Noela Hogana. O zbytek muziky se kapela postarala, ale jediné vokály své hlavní zpěvačky, které mohla použít, byly tyto pracovní.

Proto je potřeba vyzvednout především, jak dobře zpěv na desce In the End zní. O’Riordanová tady nahrávala vlastní texty, a tak je jasné, že se asi snažila víc. Postproduk­ční možnosti ve studiích navíc umějí zázraky, ale stejně dostat do pouhého „demáče“tolik dynamiky a vášně, to neumí a nedělá jen tak někdo. Třeba skvěle rozjetá skladba Catch Me If You Can působí ve světle daných skutečnost­í jako zjevení.

Obzvlášť když vezmeme v potaz, že mnohé jiné desky někdy znějí jako nedodělky, ač by nemusely, je nutné ocenit, jakou práci si The Cranberrie­s a především producent Stephen Street s výsledkem dali. Street s kapelou spolupraco­val už v minulosti, mimo jiné na prvních dvou hity nadupaných albech Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We? a No Need to Argue. In the End je sice pravděpodo­bně umíráčkem The Cranberrie­s, ale muzika je plná života.

Důvěrně známé polohy

A ještě jedna věc se kapele vydařila nadmíru. Dostala do kolekce jedenácti skladeb jakousi nenucenou rozmanitos­t. Není to tedy každý pes, jiná ves. Nejde o nahrávku, kde by se hudebníci trumfovali tím, že umějí zahrát hard rock i reggae, a ve výsledku by šlo o neuchopite­lný pelmel.

Kdepak, pořád to jsou takoví The Cranberrie­s, na jaké jsou posluchači zvyklí. Ne zrovna optimistic­ký text úvodní písně All Over Now doprovází ovšem nadějeplná hudba. Následuje košatá balada Lost. Nebo již zmíněná temnější Wake Me When It’s Over, jež je v aranžích sloky osekaná na nezbytné minimum s výraznou basou ve stylu jejich dávného hitu Zombie.

Ve skladbách A Place I Know nebo Illusion přijdou ke slovu především akustické kytary, čímž se vyznění nahrávky zase přirozeně posouvá. Kapela se tu prostě netlačí do poloh, které by jí neseděly, a přitom se nedá říct, že by se jen opakovala.

Zásadním pojítkem nejen na nové desce, ale i v kontextu celé tvorby The Cranberrie­s je potom pochopitel­ně hlas O’Riordanové. Posluchač si uvědomí, že rozhodnutí skončit není jen póza, ale nutnost. Bez své zpěvačky by The Cranberrie­s nebyli kompletní.

S posmrtnými nahrávkami je to složité. Přirozeně vzbuzují sympatie navíc. Ale In the End by byla velmi dobrá deska i bez své pohnuté historie.

Když se rozloučit, tak na vrcholu. To se The Cranberrie­s skutečně povedlo.

 ?? Foto: Getty Images ?? Dolores O’Riordanová na snímku z koncertu v Berlíně v květnu 2017. V led- nu následujíc­ího roku tragicky zemřela. In the End
Foto: Getty Images Dolores O’Riordanová na snímku z koncertu v Berlíně v květnu 2017. V led- nu následujíc­ího roku tragicky zemřela. In the End

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia