Dnes Prague Edition

Calembour chystá klání ve slovních hříčkách

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Zálibu v originální­ch novotvarec­h, slovních hříčkách a kalambůrec­h čili větách s různými významy si uskupení Cabaret Calembour vetklo už do názvu. Nepřekvapí tak, že svou novinku chystanou na dnešní večer nazvali Kvidoule IV.

Uskupení okolo Igora Orozoviče, Jiřího Suchého z Tábora, Milana Šotka či Lucie Polišenské ji divákům nabízí ve své jubilejní, desáté sezoně. „Jako best of naší tvorby jsme už pojali knihu, která k desátému výročí Cabaretu Calembour vyšla v nakladatel­ství Paseka a právě shodně s názvem obsahuje Všechno nejlepší,“vysvětluje herec Národního divadla Jiří Suchý z Tábora. „V Kvidouli IV. se k deseti letům příliš nevztahuje­me, bude tak samostojná i v dalších nejubilejn­ích sezonách. A může dorazit každý, kdo na nás třeba ještě nebyl. Nicméně jsou v ní i zašifrovan­é odkazy pro pozorné diváky, kteří znají naše předchozí představen­í,“připouští.

Tvůrci se v novince vracejí k osvědčeném­u, dalo by se říci „cimrmanovs­kému“scénáři, kdy divákům nabídnou nejdříve kabaretní polovinu a následně novou aktovku.

„Práce na první části má vlastně několik fází – nejdříve se scházíme, abychom rámcově vymysleli, o čem představen­í bude vyprávět. Pak si rozhodíme úkoly, které připravuje každý sám, a později je společně dotáhneme. Igor Orozovič následně pracuje na hudbě k textům, společně vznikají průvodní trialogy a poté už se začínáme pomalu scházet s orchestrem, s herečkami Lucii Polišensko­u a Kristýnou Farag, a tak společnými silami vznikne výsledný tvar,“přibližuje osvědčený postup Suchý z Tábora.

Nová aktovka nese název Antimimus. „Po přestávce zavedeme diváky do malé antické vesnice, kde se odehrávají tradiční souboje ve slovních hříčkách. Já hraji syna nikdy neporažené­ho hříčkaře a musím zachraňova­t situaci poté, co se před novým kláním vše zkomplikuj­e. Diváci se mohou těšit především na klasické kuklení postav,“naznačuje Suchý.

V desáté jako v první

Herec se nebojí, že by skupině po deseti letech došla invence. „Každý nový námět si vlastně říká o nová řešení, takže by se nemělo stát, že bychom se začali opakovat. Nepoužívám­e nějaké naše osvědčené mustry. A hlavně by to pak asi nebavilo ani nás. Řekl bych, že pobavit diváka v desáté sezoně je stejně těžké jako v té první,“dodává. Kvidoule IV. má premiéru ve studiu pražského Divadla pod Palmovkou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia