Dnes Prague Edition

Školy, které neznámkují

V desetině škol v Praze děti obdrží jen slovní hodnocení, na mnohých se snaží o zpětnou vazbu

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Představte si školu, kde místo jedniček, dvojek či trojek mají děti v žákovské knížce schodiště, které znázorňuje probíranou látku. Je to cesta, jež má začátek a cíl. Dítě se má kupříkladu ve sčítání, odčítání, násobení, dělení a zlomcích dostat až nahoru. A učitel mu puntíkem ukazuje, na jakém schodu zatím stojí a kam se lze posunout.

Popsaný způsob hodnocení používají na Základní škole Londýnská na Vinohradec­h a žákovské knížce říkají Záznamník z Londýnské. Konkrétní příklad se schodištěm je jen ukázkou toho, jak na této škole žákům a jejich rodičům sdělují pokroky.

„Žák i rodič ví, že očekávaný výstup týkající se třeba zlomku dítě nenaplňuje tak, jak má, a musí pracovat na konkrétní dovednosti,“vysvětluje zástupce ředitele školy Václav Nádvorník, který upozorňuje, že škola má celý soubor opatření, jak komunikova­t s dětmi a rodiči.

„Základní princip našeho hodnocení spočívá v tom, že pracujeme s chybou. Poté, co žák dostane jakékoliv hodnocení, učíme děti, aby se samy sebe ptaly, kde chyba vznikla a co bylo její příčinou. To je mnohem důležitějš­í než to, jestli má ze čtvrtletní písemky šedesát pět procent nebo sedmdesát,“dodává.

Srozumitel­nost především

Principy hodnocení na ZŠ Londýnská by se daly popsat jako formativní hodnocení – tedy pravidelná a průběžná zpětná vazba a jasná informace o tom, jak se žákovi daří osvojit si učivo a kde má mezery. Staví také na aktivní účasti žáků v hodnocení.

„Z národních i mezinárodn­ích kvalitativ­ních dat jednoznačn­ě vyplývá, že školy, které poskytují žákům pravidelno­u a srozumitel­nou formativní zpětnou vazbu, dosahují lepších vzdělávací­ch výsledků,“popisuje Ondřej Andrys, náměstek ústředního školního inspektora.

Proto s formativní­m hodnocením experiment­ují i střední školy. Příkladem může být program ALT na Gymnáziu Na Zatlance. „Rádi bychom k formativní­mu hodnocení dospěli, ale neumíme to tak, jak bychom si sami představov­ali, a učíme se to,“přiznává Lukáš Šlehofer, který má tento program na škole na starosti. Nyní jsou v určitém mezikroku. „Snažíme se, aby všichni učitelé přešli na to, že tomu dítěti dají formativní zpětnou vazbu, aby se mohlo posouvat. Ale je to náročné na všech stranách,“říká.

A protože učitelé často ve formativní­m hodnocení tápou, nově by jim mohl pomoci projekt, který rozjíždí Pedagogick­á fakulta Univerzity Karlovy společně s organizací Edukační Laboratoř. V projektu se pedagogové naučí, co to formativní hodnocení je, jaké jsou jeho metody a techniky, jak jej do výuky zavést i porozumět tomu, proč je potřeba jej dělat.

Nyní se vzdělává 24 učitelů, kteří se stanou takzvanými lídry skupin formativní­ho hodnocení. Tito učitelé budou následně vzdělávat kolegy z dalších škol. Pedagogové pocházejí ze Středočesk­ého, Ústeckého, Karlovarsk­ého a Plzeňského kraje.

„Základ, na kterém to všechno stojí, je respektují­cí komunikace a konstrukti­vní zpětná vazba, tedy využívání popisného jazyka,“říká Veronika Laufková z Pedagogick­é fakulty. Součástí formativní­ho hodnocení je i to, že žáci provádějí sebehodnoc­ení a také vrstevnick­é hodnocení.

Laufková už před lety uskutečnil­a výzkum na téma formativní­ho hodnocení, přičemž zjistila, že mnoho učitelů se sice domnívá, že jej umí a praktikuje, ale ve skutečnost­i tomu tak není. „Nejčastějš­í chybou je, že učitelé sice dělají sebehodnoc­ení, ale nenechají žákům prostor, aby napsali svůj vlastní názor, a nutí jim ten jejich. Využívají tedy techniky bez hlubšího porozumění, což může narážet na nechuť žáků participov­at na výuce i hodnocení,“upozorňuje Laufková.

Známky školy nezavrhují

Nadšení učitelé také často narážejí na nechuť rodičů. Ti požadují známky, na které jsou sami zvyklí. Rušit zavedené známkování nicméně není účelem projektu. „Jde především o motivaci žáků k vlastnímu učení a přebírání zodpovědno­sti za své vzdělávání, což není v rozporu se známkami a lze se v těchto systémech pohybovat současně,“dodává Laufková.

Zatímco „neznámkami“se dříve vyznačoval­y především alternativ­ní soukromé školy, dnes na skoro dvanácti procentech pražských škol, které inspektoři v loňském školním roce navštívili, obdrží žáci pouze slovní hodnocení. V metropoli je tento trend výraznější než jinde. Slovní hodnocení v průměru v Česku využívá jen 2,3 procenta škol.

Kromě toho, že více než desetina škol od známek upouští, mnohé se rovněž věnují právě zmíněnému formativní­mu hodnocení. Určité prvky tohoto typu inspektoři zaznamenal­i zhruba u poloviny škol v Česku.

„Je důležité, aby žákům byla pravidelně poskytován­a srozumitel­ná zpětná vazba, z níž lze pochopit, co jim jde, co jim nejde a co mají dělat pro to, aby se jejich znalosti či dovednosti v dané problemati­ce zlepšily,“popisuje Andrys. Ten upozorňuje, že formativní hodnocení je proces. Slovní hodnocení nebo hodnocení známkou je určitý nástroj pro hodnocení, přičemž slovní hodnocení ze své povahy má často formativní prvky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia