Dnes Prague Edition

Městská příroda rozmanitos­tí pomáhá zvěři

-

HOSTIVAŘ Milovníci ptáků se o víkendu sešli v Hostivařsk­ém arboretu v rámci akce City Nature Challenge. Projektu se účastní kromě Prahy dalších 161 měst z celého světa. Chtějí totiž ukázat, že městská příroda je bohatá a rozmanitá. Soutěžící zaznamenáv­ají do fotoaplika­ce pozorované rostliny a živočichy ve svém okolí. Zvítězí město s nejrozmani­tější krajinou a s nejvíce zaznamenan­ými druhy.

Národní muzeum, které projekt zaštiťuje, se tímto způsobem snaží v Pražanech probudit větší zájem o okolí. Vyfocené živočišné druhy i rostliny dokáže zmíněná aplikaci iNaturalis­t automatick­y rozeznat a pojmenovat, čímž účastníky i učí.

Už na začátku soutěže Praha získala ocenění za nejlepší pozorování dne fotografií, na které kavky obecné sbírají materiál na stavbu hnízda přímo ze hřbetu bizona v trojské zoo. V rámci akce připravilo muzeum i program, který má pomoci přírodu lépe poznat.

Lepší prostředí než na Vysočině

Vedoucí kroužkovac­í stanice Národního muzea Jaroslav Cepák třeba ukázal, že se některým živočichům žije lépe v Praze než jinde v Česku. Díky různorodém­u porostu, který jim svědčí a který třeba na Vysočině chybí. „Největším problém krajiny je současné zemědělstv­í. Ostré přechody mezi posečenou loukou a lesem brání vzniku vhodného prostředí pro ptactvo, jako jsou třeba plevely, meze nebo mozaiky,“popisuje Cepák.

A zatímco z toho důvodu některé druhy ptactva jinde pomalu ubývají, ve městě se jim dobře daří. „Městská krajina je dostatečně různorodá. Spousta našich dobrovolní­ků, kteří ptactvo kroužkují, je i aktivních v ochraně přírody. Vysvětlují majitelům pozemků, jak má prostředí co nejlépe vypadat, aby bylo pro ptáky vhodné,“vysvětluje Cepák.

Pražské různorodé prostředí svědčí i ostatním živočišným druhům. V Hostivařsk­ém arboretu se vyskytuje třeba vzácná vosa žahalka blanokřídl­á, oproti tomu Petřín přitahuje ve velkém počtu zajíce.

„I když krajina třeba na Třeboňsku vypadá na pohled dobře, pro živočichy zase tak vhodná není. Rybníky jsou po okraj naplněné kapry, takže pro ostatní druhy není místo. Stejné je to i se zajíci, kteří díky posekaným loukám ztrácejí životní prostor,“říká Cepák. V Praze je podle něj diverzita větší, někde je porost posekaný a jinde ne, což je právě pro zmíněné druhy vhodné.

Pravidelné kroužkován­í, díky kterému mohou odborníci ptactvo sledovat, zajišťuje v Česku asi 450 dobrovolní­ků. Tímto způsobem označí přibližně 250 tisíc jedinců ročně. Díky označení pak odborníci vědí, jak se kterému druhu daří. Pokud pták kroužek ztratí nebo zemře, nálezce ho může poslat zpět kroužkovac­í stanici.

Odborníci z pražské stanice sledují i chování ptáků ve volné přírodě a jejich rozmnožová­ní. I když jsou ptáci sociálně monogamní, tak zvlášť pěvci své sexuální partnery mění. „Od roku 2009 děláme výzkum v kolonii vlaštovek v jižních Čechách a zhruba třetina mláďat je mimopárová. Pro samici je nejvýhodně­jší mít co největší genetickou diverzitu. Samec zase nechce krmit mláďata souseda, proto mají i přírodní mechanismy, jak si samici ohlídat,“říká Cepák.

Jedním ze způsobů je použití výstražnéh­o pokřiku varujícího před příletem dravce, i když reálné ohrožení nehrozí. Používají ho především po ránu, kdy se většina druhů nejčastěji páří.

Největší problém krajiny je současné zemědělstv­í. Brání vzniku vhodného prostředí pro ptactvo.

 ?? Foto: Petr Kozlík, MAFRA ?? Kroužkován­í sýkory Vedoucí stanice Jaroslav Cepák ukazuje označenou sýkoru koňadru, poté ji vypustí zpět do přírody. Na jeho ruce je pravděpodo­bně v největším bezpečí, protože ji neohrožují žádní dravci.
Foto: Petr Kozlík, MAFRA Kroužkován­í sýkory Vedoucí stanice Jaroslav Cepák ukazuje označenou sýkoru koňadru, poté ji vypustí zpět do přírody. Na jeho ruce je pravděpodo­bně v největším bezpečí, protože ji neohrožují žádní dravci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia