Dnes Prague Edition

Kvitová vyhrála ve Stuttgartu, Vondroušov­á byla ve finále v Istanbulu

Bezvadné levačky

- — Karel Knap

Mocným forhendový­m švihem napálila nebohý žlutý míček, který pak svištěl nad sítí tak rychle, že se po něm Estonka Kontaveito­vá jen bez velkých nadějí ohlédla. Marně doufala, že spadne do autu.

Levoruká ranařka Petra Kvitová v minulých měsících dvě bitvy o titul ztratila. „Pyšná jsem na to nebyla,“pravila s úsměvem. Něco podobného se jí stává výjimečně. Včera ve Stuttgartu další politování­hodné nedopatřen­í nedopustil­a.

Po znamenitém výkonu a výsledku 6:3, 7:6 si přisvojila už 27. trofej v kariéře. Znovu se přiblížila pozici světové jedničky, kterou drží Japonka Ósakaová. A potvrdila, že české tenistky v roce 2019 válí.

Většinu z nich mohou fanoušci vidět tento týden na pražském podniku WTA Tour na Spartě. Obhájkyně loňského vítězství Kvitová ho tentokrát vynechá, nicméně představí se na něm sestry Plíškovy, Strýcová, řada nadějí, ale i s kariérou se loučící Šafářová, byť nakonec pouze v deblu s krajankou Štefkovou, jelikož se Američanka Matteková-Sandsová nestihla včas uzdravit.

Přihlášená je rovněž Markéta Vondroušov­á, další skvělá levačka, která ještě v neděli bojovala o pohár na turnaji v Istanbulu. Ač devatenáct­iletá slečna podlehla Chorvatce Martičové 6:1, 4:6, 1:6, připojila další letošní úspěch ozdobený v kronikách českou vlaječkou.

Podle bodů získaných v této sezoně je Kvitová první, Karolína Plíšková třetí a Vondroušov­á šestnáctá.

V počtu finálových účastí Kvitová a spol. všechny válcují. V utkání o titul nastoupily osmkrát, Američanky pětkrát a Australank­y čtyřikrát.

Tabulka podle vyhraných zápasů vypadá následovně: 1. Kvitová 24, 2. Bencicová 22, 3. Plíšková 21, 4. Andreescuo­vá a Bartyová 20, 6. Vondroušov­á 19.

Jak se názorně ukázalo v uplynulém týdnu, báječná jízda krajanek

může pokračovat i při jarní evropské antukové šňůře.

Kvitová si ve Stuttgartu pochvalova­la přípravu na tradiční šichtu na nejpomalej­ším povrchu. Fyzičku pilovala i na kole a v bazénu. „Tuhle mi hlásila: Ten kraťas bych snad i doplavala!“řekl kondiční trenér David Vydra, jenž společně s tenisovým koučem Jiřím Vaňkem ve Stuttgartu po dohodě s Kvitovou chyběl.

Ona si náramně poradila bez nich, jen s doprovodem kamarádky a její dcery. „Děkuju za podporu vám a na dálku taky klukům, už se těším, až je zase uvidím,“prohlásila do mikrofonu při ceremoniál­u, po němž obřadně usedla do svého nového modrého porsche, naleštěné pozornosti od sponzora turnaje.

Ve stuttgarts­ké aréně skolila tři sokyně z Top 20 – Sevastovov­ou (číslo 13), Bertensovo­u (7) a Kontaveito­vou (15). Znovu si vylepšila úžasnou finálovou bilanci na 27–9.

Oficiální jedničkou se v nejbližší době nestane, neb jí teď z konta zmizí kupa bodů za loňské triumfy v Praze a Madridu. Udeřit by však mohla na Roland Garros, kde naposledy ztroskotal­a už ve třetím kole.

Časem by se jejím úspěchům mohla aspoň přiblížit šikovná a snad konečně zdravá Vondroušov­á. V Istanbulu se zase zaskvěla pestrým stylem – pádila za míči jako vítr, zlobila protivnice troufalými stopbaly i přesně vyměřenými loby.

Někdejší juniorská královna v pondělí najde své jméno na žebříčku WTA dosud nejvýš, na 40. místě. Zůstane-li fit, může i nadále stoupat. Třeba si polepší už v Praze. Do areálu ve Stromovce je jako obvykle vstup volný. Opět se prodávaly lístky pouze na sobotní finále a zase bleskově zmizely.

Třebaže se Šafářová odhlásila ze singlu, poněvadž se na něj po přestávce necítí, nabídka vypadá vskutku lákavě. Fanoušky, pořadatele i tenistky znepokojuj­e jen nevlídná předpověď počasí.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty ?? Mám to! Petra Kvitová získala ve Stuttgartu pátý titul na antuce, už 27. celkově. Finále bylo letos jejím 27. vítězným zápasem.
Foto: Getty Mám to! Petra Kvitová získala ve Stuttgartu pátý titul na antuce, už 27. celkově. Finále bylo letos jejím 27. vítězným zápasem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia