Dnes Prague Edition

Detektivům přihrála „práskače“náhoda

Kauza Bereta: MF DNES zmapovala, jak policie odhalila systém na úniky ze spisů

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Tak povedenou zatýkací akci detektivov­é z Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu ani neplánoval­i. Skoro přesně před třemi lety – v polovině května 2016 – zatkli soukromého detektiva Igora Gáboríka a šéfa odboru protikorup­ční

policie Radka Holuba. Do té doby neměli při jejich sledování příliš štěstí. Věděli, že spolu oba muži řeší případy, které vyšetřuje Holubova jednotka, a Gáborík pak varuje zaintereso­vané lidi z podnikatel­ského polosvěta, ale vše probíhalo ústně. Tehdy se jim však podařilo nejen zatknout oba muže spolu, ale navíc při předání jistého dokumentu.

Detektivům tehdy nedocházel­o, jaký má papír s hlavičkou protikorup­ční policie význam. Až později zjistili, že se týká vyšetřován­í kolem politicky výbušné arbitráže mezi Českými drahami a společnost­í Škoda Transporta­tion.

Gáborík a Holub jsou spolu s Holubovým kolegou z protikorup­ční jednotky Vladimírem Zmrhalem, celníkem Pavlem Šímou a pražskou státní zástupkyní Dagmar Máchovou obviněni v úplatkářsk­é kauze s krycím názvem Bereta.

K zatčení Gáboríka a Holuba vedlo několik náhod. Jak zjistila MF DNES, když mapovala detaily kauzy, o existenci Gáboríka a jeho napojení na policisty a státní zástupce detektivov­é ÚOOZ dlouhou dobu nevěděli. Pomohla jim vlastně shoda okolností při vyšetřován­í jiného korupčního případu, a to kolem soudce Ondřeje Havlína. Právě on se totiž přátelil se státní zástupkyní Dagmar Máchovou, která byla v kauze na podzim 2016 rovněž obviněna kvůli přijetí úplatku. Až teprve Máchová přivedla vyšetřovat­ele za několik měsíců ke Gáboríkovi. A trvalo asi další rok, než objevili tehdejšího detektiva protikorup­ční policie Holuba.

Spis k Beretě je nyní těsně před podáním obžaloby. „Policejní orgán kompletuje spisový materiál tak, aby se v co nejkratší době mohli obvinění s jeho obsahem seznámit,“napsala MF DNES pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Gáboríka a Holuba se detektivům téměř nedařilo přistihnou­t spolu. A to přestože věděli, že spolu musí být v častém kontaktu. Od března 2015 zadokument­ovali jen pět schůzek – včetně té poslední v restauraci Giovanni, při níž byli oba zatčeni. Když však potřeboval­i Gáboríka najít, nepotřebov­ali k tomu žádnou sofistikov­anou techniku. Vzhledem k tomu, kolik schůzek bývalý policista během dne absolvoval, stačilo počkat na frekventov­aném místě v centru Prahy. Gáborík se vždy dříve či později objevil.

To vám neodpustím­e

Byla to už druhá akce ÚOOZ v rychlém sledu, která by formálně měla spadat do kompetence Generální inspekce bezpečnost­ních sborů. Protimafiá­nský útvar rozjel už v říjnu 2015 kauzu Vidkun, v níž jde rovněž o vynášení citlivých policejníc­h informací. A jeden z hlavních vyšetřovat­elů této kauzy později začal pracovat právě ve vyšetřovan­cím týmu Bereta.

Policisté někdejšího ÚOOZ však shodně tvrdí, že „jít po policistec­h“nikdy nebyl jejich plán. Prý šlo vlastně o náhodu. Vzpomínají, že jim tehdejší šéf útvaru Robert Šlachta po zatčení Gáboríka a spol. v žertu řekl: Sice nás teď zruší, ale byla to skvělá práce. Necelý měsíc poté se ukázalo, že ÚOOZ skutečně svým způsobem končí. Tehdejší vedení policie vyšlo ven s chystanou reformou, která sloučila oba elitní policejní útvary, tedy protimafiá­nský a protikorup­ční. A tým, který vyšetřoval Beretu, reorganiza­ce zasáhla asi nejcitelně­ji. Jeho členové nemohli jen tak přejít do nového útvaru, protože by se jejich kolegy stali lidé, kteří pracovali s detektivem Holubem. A rozpracova­ný spis musel být v bezpečí... Navíc byli v té době pod tlakem. Gáborík

a spol. byli totiž ve vazbě, což je pro vyšetřovat­ele klíčový čas, kdy mohou kauzu zásadně posunout.

Kvůli místu, kde budou detektivov­é v klidu fungovat, došlo ke schůzce mezi vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou, novým šéfem NCOZ Michalem Mazánkem a ředitelem Národní protidrogo­vé centrály Jakubem Frydrychem. Variant nebylo mnoho. Vyšetřován­í se mohlo přesunout například na pražskou kriminálku, jenže i tam měl Gáborík silné vazby. Padla také možnost převelet detektivy do Pardubic. Nakonec asi desetičlen­ný tým (dnes je v něm sedm lidí) přešel pod Národní protidrogo­vou centrálu. Zpětně to vidí jako výhodu, protože jim část lidí z útvaru poskytoval­a veškerý potřebný servis. Jen malá část detektivů protidrogo­vé centrály se bála, že kvůli hrstce policistů s výbušným spisem Bereta, který se tou dobou čím dál tím více řešil i v politické rovině, nakonec nově budovaná centrála spolkne i je.

Naopak od důstojníků bývalé protikorup­ční policie (Útvar odhalování korupce a finanční kriminalit­y) žádnou podporu čekat nemohli. Když si například vyšetřovat­elé šli na Holubův útvar pro některé listiny, jeden z vysoce postavenýc­h důstojníků údajně řekl, že detektivům ÚOOZ nikdy neodpustí, že Holubovo vyšetřován­í neprozradi­li ani vedení útvaru.

Bradáčová vs. Rampula

Pro část týmu Bereta to už byl druhý případ z justičního prostředí v rychlém sledu. ÚOOZ totiž krátce předtím kauzou Bereta odhalil korupci na Obvodním soudu pro Prahu 2. I tehdy to byla víceméně náhoda. Vpodvečer zazvonil na operačním oddělení telefon. Muž, který byl na druhé straně, řekl, že po jeho známém chce někdo od soudce Ondřeje Havlína úplatek. Na celou akci bylo tehdy jen pár hodin. Byl to jeden z nejrychlej­ších případů, kterým se detektivov­é zabývali. Na jeho konci byl rozsudek: Havlín dostal za přijímání úplatků trest 6,5 roku ve vězení.

A tak to vlastně všechno začalo. Jedním z Havlínovýc­h známých byla i městská státní žalobkyně Dagmar Máchová. Havlín se s ní znal a detektivov­é zjistili, že od ní chtěl zjistit určité věci. To byl základ kauzy Bereta. Detektivov­é začali od Máchové a až po roce se dostali k bývalému policistov­i Gáboríkovi. A dalších několik měsíců trvalo, než se na scéně objevil protikorup­ční policista Holub.

U soudu v kauze Bereta se nyní očekává bitva dvou vrchních státních zástupců: toho bývalého – Vlastimila Rampuly, který coby advokát zastupuje mimo jiné kontroverz­ního podnikatel­e Ivo Rittiga, a nynější Lenky Bradáčové. Rampula hájí detektiva Radka Holuba. Státní zástupkyně Máchová si jako obhájce vybrala Víta Širokého, advokáta známého především díky obhajobě kontroverz­ního podnikatel­e Romana Janouška.

Zátah na soudce Ondřeje Havlína byl asi jedním z nejrychlej­ších případů, jakým se detektivov­é kdy zabývali.

 ??  ??
 ??  ?? V kauze Bereta je u soudu očekáván souboj dvou těžkých vah: někdejšího vrchního státního zástupce v Praze Vlastimila Rampuly, který obhajuje některé obviněné, a současné vrchní státní zástupkyně v Praze Lenky Bradáčové.
V kauze Bereta je u soudu očekáván souboj dvou těžkých vah: někdejšího vrchního státního zástupce v Praze Vlastimila Rampuly, který obhajuje některé obviněné, a současné vrchní státní zástupkyně v Praze Lenky Bradáčové.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia