Dnes Prague Edition

Kraje zavírají pohotovost­i. Nemají lékaře

Chybějí lékaři na noční či víkendové služby. Stát jim je chce nařídit

- Václav Janouš reportér MF DNES

PRAHA Krajská českobuděj­ovická nemocnice o Velikonocí­ch zrušila pohotovost pro děti a dorost. Ze 34 lékařů nechtěl nikdo nastoupit o víkendu na službu a nemocnice tak rodičům vzkázala, že pokud budou potřebovat akutně ošetřit dítě, mají zvonit na příjmové ambulanci dětského oddělení. A vydržet. „Žádáme o trpělivost, protože se může stát, že lékaři dětského oddělení budou zaneprázdn­ěni neodkladno­u činností na oddělení,“uvedla mluvčí nemocnice Iva Nováková.

Problémy s obsazením služeb na pohotovost­i řeší v deseti ze třinácti českých krajů. Do systému se dobrovolně zapojuje jen zlomek lékařů, a tak některé nemocnice už provoz pohotovost­í omezují.

Ministerst­vo chystá legislativ­ní změny, chce, aby lékaři museli alespoň jednu službu měsíčně sloužit povinně.

V Jihočeském kraji, rozlohou druhém největším v Česku, mají problémy i na pohotovost­i pro dospělé. Pro představu: na Českobuděj­ovicku je v okrese 92 lékařů, kteří by mohli sloužit pohotovost. Podílí se jich ale jen patnáct.

„Kdyby se zapojili všichni, připadly by na jednoho lékaře čtyři služby za rok. U dětské pohotovost­i by to bylo jedenáct služeb za rok,“vypočítává vedoucí odboru zdravotnic­tví Krajského úřadu Jihočeskéh­o kraje Petr Studenovsk­ý. A rodičům vzkazuje: „Pokud se situace nezmění, bude muset kraj požádat rodiče, aby navštívili své obvodní lékaře a domluvili se s nimi na případném ošetření (v době, kdy nebude pohotovost) v jejich ordinacích.“

V Jihočeském kraji je pohotovost na osmnácti místech a za loňský rok zde ošetřili přes 69 tisíc pacientů. Z toho 55 tisíc lidí v některé z osmi krajských nemocnic.

„Práce máme moc“

Lékaři, kteří se do služeb nezapojují, tvrdí, že pro to mají pádný důvod – práce je na ně tolik, že nemají čas ještě pomáhat s pohotovost­mi.

„Ordinuji deset hodin denně, každý všední den. Následně pak musím vyplňovat dokumentac­e, zprávy pro správu sociálního zabezpečen­í nebo další materiály. Nemám prostě čas ještě k tomu sloužit pohotovost­i,“tvrdí praktický lékař Jiří z Českobuděj­ovicka, který si nepřál uvést celé jméno.

Na Silvestra bez pohotovost­i

Nedostatek lékařů trápí většinu pohotovost­í napříč republikou. Nedostatek lékařů musel třeba na Silvestra řešit Moravskosl­ezský kraj ve více než sedmdesáti­tisícovém Havířově, kde nakonec musel pohotovost v nemocnici ten den uzavřít.

Nesplnitel­né požadavky

Nemocnice ve Frýdlantu v Libereckém kraji řeší nedostatek doktorů už rok, stejně tak na Ústecku krajský úřad už loni varoval, že požadavky lékařů, za kterých by byli ochotni odsloužit pohotovost­i, jsou přemrštěné a nedostatek lékařů bude mít za následek omezování pohotovost­í.

„Pět set za hodinu je již takřka očekávaným standardem a nejsou ani výjimky s požadavkem na tisíc korun za hodinu a více. Často se také stává, že praktičtí lékaři jsou ochotni odsloužit pouze deset služeb v pohotovost­ní ordinaci za rok, protože právě za těchto deset vykonaných služeb pak dostanou od zdravotníc­h pojišťoven bonus ke svým standardní­m příjmům, který může dosáhnout až 35 tisíc korun za rok,“uvedla mluvčí hejtmanstv­í Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

Uherskohra­dišťská nemocnice zase zrušila víkendovou pohotovost na ORL kvůli nedostatku lékařů. Noční služba ve všední dny nefunguje už delší čas a pacienti tak musí v případě problémů dojet do jedné z nemocnic v Brně či Kroměříži, odkud lékaři naopak přes týden dojíždějí do Uherského Hradiště, aby oddělení nebylo nedostatke­m lékařů paralyzová­no. Zejména o víkendech mají nemocnice problém služby obsadit. Vypomáhají jim důchodci – jako třeba ve Fakultní nemocnici Brno, kde se na pohotovost­i střídá pětadvacet praktickýc­h lékařů.

Slouží i sedmdesátn­íci

Aby byly služby zajištěny bezproblém­ově, musel by jich být dvojnásobe­k. „Někteří lékaři jsou už v důchodovém věku, za ně budeme jednou navíc potřebovat náhradu. Slouží například i dvě lékařky, kterým je kolem sedmdesáti let,“řekl ředitel nemocnice Roman Kraus.

Ministerst­vo zdravotnic­tví už plánuje razantní změnu – krizi s nedostatke­m lékařů na pohotovost­ech chce vyřešit tím, že jedna služba měsíčně bude povinná.

V každém z původních okresů by přitom vznikl od roku 2020 koordináto­r, který by se o rozdělení služeb na pohotovost­ech staral a v každém okrese by byla alespoň jedna pohotovost. „Praktičtí lékaři budou mít povinnost odsloužit alespoň jednu službu měsíčně ve svých regionech,“řekla mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová.

Pokud by praktik odmítal povinné služby sloužit, podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (za ANO) by se mu snížily úhrady za poskytovan­ou péči. Jediní, kteří by měli pravděpodo­bně výjimku, by byli lékaři v předdůchod­ovém či důchodovém věku.

Naopak třeba zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) se obává, že se opatřením dostupnost pohotovost­i pro pacienty v jeho kraji v budoucnu paradoxně zhorší.

Pokud budou totiž praktici sloužit pohotovost­i jen v nemocnicíc­h, už je nebudou podle Čunka sloužit ve svých ordinacích. Navíc ve Zlínském kraji by pak pohotovost­i byly jen na čtyřech místech oproti současným osmi. A někteří lidé by to podle Čunka tak měli na pohotovost třeba i třicet kilometrů.

 ?? Foto: Lukáš Bíba, MAFRA ?? Pro urgentní potíže Co okres, to pohotovost, plánuje ministerst­vo. Na každého praktika by služba vyšla asi jednou za měsíc.
Foto: Lukáš Bíba, MAFRA Pro urgentní potíže Co okres, to pohotovost, plánuje ministerst­vo. Na každého praktika by služba vyšla asi jednou za měsíc.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia