Dnes Prague Edition

Benešová se musí poprat s nevolí veřejnosti, Kremlík s dálnicí D1, Havlíček s jádrem. Druhá vládní brigáda

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Marie Benešová před lety o své první misi na ministerst­vu spravedlno­sti v úřednické vládě prohlásila, že to je jen taková „brigáda“. Od úterka je na brigádě podruhé, ale tentokrát bude sledována veřejností mnohem víc.

Ještě před jejím nástupem proti ní demonstrov­ali lidé na náměstích.

Především však Benešové naložili spoustu práce – tedy zákonů, které musí připravit. Podobnou nálož úkolů dostal i nový ministr dopravy Vladimír Kremlík, jehož uvedení do úřadu proběhlo klidněji. Nejvíc si

Babiš rozumí s třetím nováčkem – ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem, který musí připravit soutěž na stavbu nových jaderných bloků.

Nejvyššího žalobce neodvoláme

Na ministerst­vu spravedlno­sti panovala při uvedení Benešové hustá atmosféra. Premiér Babiš vynadal přítomným novinářům, že se stále ptají na kauzu Čapí hnízdo, a za spekulace ohledně možného odvolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a také za útoky na Benešovou.

„Už si najděte něco jiného než Čapí hnízdo. Kdybych chtěl odvolat nejvyššího státní zástupce, tak jsme to udělali, když byla menšinová vláda hnutí ANO,“zlobil se Babiš a vracel se ke svému obvinění.

Benešová dostala od Babiše výslovně za úkol připravit v mnoha ohledech přelomové zákony.

Třeba lidem umožnit, aby už kvůli rozvodu nemuseli k soudu, ale šlo se rozvést u notáře. Také zmínil princip, kdy by jednoho dlužníka měl na starosti jeden exekutor (vybral by ho ten první věřitel). Je otázka, jak by toto pravidlo zamíchalo zavedenou praxí, kdy všechny exekuce končí u několika nejtvrdšíc­h a nejdravějš­ích exekutorů.

Benešová sama mluvila o tom, že by vyměřila nejvyššímu státnímu zástupci jasně ohraničené funkční období. „Vyprošuji si, abyste psali, že mu ho chci zkrátit. On doposud žádné nemá a mohl by tam být donekonečn­a, až do důchodu,“řekla Benešová.

Babišův úkol: konec kolon na D1

Na rozdíl od Benešové, která je v justici „mazákem“, působil v úterý nový – překvapivě vybraný – ministr dopravy Vladimír Kremlík mnohem víc nejistě. Bylo znát, že svůj první projev má možná až moc „naučený“.

„Vracím se do resortu, kde jsem v minulosti působil, jeho vývoj nadále sledoval a který znám. Rád bych navázal na pozitivní práci pana ministra Dana Ťoka. Důkazem jeho pozitivní práce je soubor kladívek, která jsem viděl v jeho kanceláři,“uvedl se nový ministr. Na mysli měl symbolická kladívka, kterými ministr poklepává na základní kameny při zahájení staveb.

Na ministerst­vu vedl Kremlík právní úsek v éře exministra Aleše Řebíčka a podle Lidových novin tehdy ministerst­vo zadalo stamiliono­vé zakázky pro velké právní kanceláře. Do jedné z nich pak i Kremlík po čase nastoupil.

Hned dostal od Babiše první naléhavý a obtížně splnitelný úkol – zajistit, aby nestáli řidiči v kolonách na D1, až pojedou na dovolenou.

A ačkoli si nový ministr průmyslu Karel Havlíček vytyčil za prioritu snížení cen mobilních dat, před paravánem s logem ministerst­va průmyslu mluvil asi nejvíc o jaderné energii. „Jádro bude dominantní. Spotřeba elektrické energie nebude klesat a půjde dolů těžba uhlí. Nový jaderný zdroj bude řešit zatím jenom uhlí,“nastínil Havlíček.

Benešová už by měla dnes hájit některé zákony z dílny ministerst­va na schůzi Senátu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia