Dnes Prague Edition

Růst minimálníc­h mezd zaměstnano­sti neuškodil

Další růst je bezpečný, pokud si mzdové dno udrží vazbu na průměrnou mzdu.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Skokový růst minimální mzdy zaměstnanc­e na pracák neposlal. To je závěr studie ekonomů z akademické­ho pracoviště IDEA CERGE-EI, která zkoumala její prudký nárůst během nedávné doby.

„Naše odhady ukazují, že nárůsty v letech 2013, 2015, 2016 a 2017 neměly výraznější dopad na zaměstnano­st. Zároveň měly pozitivní efekt na růst mezd nízkopříjm­ových,“uvádí studie. Má na mysli mzdy lehce nad minimem.

„Díky nárůstu minimální mzdy rostly nízkopříjm­ové mzdy aspoň o jeden procentní bod navíc, tedy tři místo dvou procent,“dodává expert na ekonomii práce a spoluautor studie Štěpán Jurajda. Minimální mzda tak přispěla k růstu odměn zejména u pomocných a nekvalifik­ovaných pracovníků nejčastěji v ubytování, pohostinst­ví a v realitních službách. Pod studií jsou podepsaní také ekonomové Jakub Grossmann a Vladimír Smolka.

Jedinou výjimkou, kdy měl podle ekonomů růst pozorovate­lný dopad do zaměstnano­sti, bylo hned první navýšení o pětistovku v roce 2013. „Jedním z možných vysvětlení je, že zaměstnava­telé předem reagovali i na další očekávaná navýšení

minimální mzdy,“uvádí studie. Jurajda připouští i další vysvětlení – doznívání recese, ekonomika v daném roce klesla o 0,9 procenta.

Mělo podle něj rychlé navyšování minimální mzdy nějaký efekt na vyplácení mezd načerno? „Na to měla jistě silný vliv exekuční katastrofa, kterou stát nechal dopadnout na velkou část populace a vytlačuje ji tak z trhu práce,“říká Jurajda. Lidé v exekuci v řadě případů dostávají minimum a zbytek jde nezdaněný bokem – to aby příjem ochránili před exekutorem.

Na druhou stranu se pozitivní efekt pro příjmy státu projevit mohl. „Je možné, že navyšování minimální mzdy vede v některých odvětvích k převodu obálkových výplat na výplatní pásky,“soudí Jurajda.

Přetahovan­á o příští rok

Rekordně rychlý nárůst mzdového dna v loňském a letošním roce dohromady o 2 350 korun už ekonomové nestihli do studie zahrnout. Za posledních sedm let se zvýšila minimální mzda o dvě třetiny. A tlak odborů na další navyšování zákonného minima pokračuje.

Pro příští rok požadují skok o rekordních 1 650 korun na 15 tisíc. Jenže aktuálně dochází k poklesu ekonomické­ho růstu. Prezident Hospodářsk­é komory ČR Vladimír Dlouhý varoval, že takové přidání by ohrozilo zpomalujíc­í ekonomiku. Podle zaměstnava­telů ze Svazu průmyslu a dopravy by navýšení nemělo přesáhnout pět procent, tedy 700 korun. Odbory argumentuj­í tím, že česká minimální mzda patří k nejnižším v EU.

Co by další skok minimálníc­h mezd se zaměstnano­stí udělal? „Na základě našich odhadů nelze vyvozovat, že další navyšování také nebude mít (zanedbatel­né) dopady na zaměstnano­st,“uvádí studie.

Podle Jurajdy samotné zvyšování minimální mzdy nevadí tolik jako nejistota, na čem se dohodne tripartita na svém jednání. „Předpovědi­telnost vývoje minimální mzdy je pro podnikatel­ské prostředí důležitějš­í než její přesná úroveň,“soudí výzkumník. Studie podle něj říká, že vliv na zaměstnano­st je malý, pokud se navyšování drží hladiny 40 procent průměrné mzdy. Průměrná mzda v Česku za celý rok 2018 stoupla na 31 885 korun. Zhruba dvě třetiny zaměstnanc­ů nicméně na tuto částku nedosáhnou. Aktuální minimální mzda činí 41 procent poslední známé průměrné mzdy.

Minimální mzdu v Česku bere asi 150 tisíc lidí a spolu s ní pokaždé roste také takzvaná zaručená minimální mzda. To je zákonem předepsaná odměna pro různý stupeň kvalifikac­e pracovníků v různých povoláních – sahá od spodních 13 350 do 26 700 korun. Jaký vliv měl růst zaručené mzdy na zaměstnano­st, studie nezkoumala, neexistují k tomu potřebná data.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia