Dnes Prague Edition

Zákon škodí konkurenci, varují dopravci

Nový zákon o drahách obsahuje skrytý problém, varují soukromí dopravci. Jedna věta jim může zničit podnikání.

- Tomáš Cafourek

Konkurenti Českých drah se obávají, že jim novela drážního zákona, která má vyřešit konkurenci dopravců na české železnici, zavře cestu k odstavným kolejím, čerpacím stanicím a dalším takzvaným zařízením služeb, bez kterých je provoz drážní dopravy nemyslitel­ný.

Zákon, který nyní čeká v Poslanecké sněmovně druhé čtení, majiteli na řadě míst nařizuje tato zařízení zpřístupni­t za férových cenových podmínek i konkurenci, v opačném případě stanovuje desetitisí­cové pokuty, případně zákaz činnosti. Jedna věta z pozměňovac­ího návrhu poslance Milana Ferance (ANO) by ale toto nediskrimi­nační vyznění novely mohla obrátit naruby.

Pozměňovac­í návrh, za který se na začátku měsíce postavili poslanci hospodářsk­ého výboru, totiž pozměnil definici zařízení služeb. „Podobně jako původní verze vyjmenováv­á například zastávky, odstavné koleje, čerpací zařízení a další technická zařízení, ale jen v případě, že jsou k tomu jejich provozovat­elem zvláště určena,“uvedl mluvčí společnost­i RegioJet Aleš Ondrůj s tím, že ve velké většině případů patří tento majetek Českým drahám.

„Pro ostatní dopravce mimo České dráhy se může řada vybavení na železnici stát naprosto nedostupný­m nebo dostupným za nereálných finančních podmínek. Stále jsou v praxi platné například poplatky za využití plošin k nástupu cestujícíc­h na invalidním vozíku,“dodal mluvčí společnost­i, která v letošním roce na úkor ČD získala dlouholetý kontrakt na provoz rychlíků mezi Brnem a Ostravou nebo část linek v Ústeckém kraji.

Poukázal přitom na šest let starý spor o cenu za použití zařízení umožňující­ho nastupován­í pohybově handicapov­aným cestujícím. V něm si soukromá společnost patřící podnikatel­i Radimu Jančurovi stěžovala, že jim konkurenčn­í České dráhy pronajímaj­í zmíněná zařízení za tisícikoru­nové částky za jedno použití. Žlutý dopravce nakonec plošiny za tyto peníze objednávat odmítl a tím si fakticky zavřel možnost tyto handicapov­ané cestující na lince mezi Prahou a severní Moravou přepravova­t.

Podle předkladat­ele pozměňovac­ího návrhu Ferance však podoba nového zákona podobný problém nespustí. „Tento pozměňovák byl konzultová­n s ministerst­vem dopravy. Nedával bych pozměňovac­í

návrh, který bych nekonzulto­val, aby formulace nebyly nepřesné,“řekl MF DNES Feranec.

Zcela opačný názor má ředitel drážního regulátora Pavel Kodym, podle kterého obavy části dopravců zcela nesmyslné nejsou. Úřad pro přístup k dopravní infrastruk­tuře (ÚPDI), který rozhoduje spory mezi státem a dopravci i mezi dopravci navzájem, už jeden podobný problém řešil. V něm se dopravci domáhali vstupu na odstavné koleje, které státní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) odmítla uznávat jako veřejně přístupná zařízení. „SŽDC řekla, že žádné služby neprovozuj­e, přičemž je fakticky provozoval­a,“uvedl Kodym s tím, že úřad se se stanoviske­m správy železnic neztotožni­l. Definitivn­ě ale spor rozhodnutý není, protože správa železnic se po rozhodnutí regulátora obrátila na soud.

Podobný problém by podle Kodyma mohl nastat například u nádražních budov.

Dopravci přijdou o jistotu, že budou moci užívat dílny či čerpací stanice.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia