Dnes Prague Edition

Babiš: Členské státy mají rozhodovat, ne komise

- — František Strnad

VARŠAVA Představit­elé zemí, které před 15 lety vstoupily do Evropské unie, se včera setkali ve Varšavě. Akci na Královském zámku hostil polský premiér Mateusz Morawiecki a zúčastnili se ho šéfové vlád Maďarska, Estonska nebo Malty.

„Evropa se musí zásadně změnit. Potřebujem­e skutečně silnou Evropu, ale Evropu silných členských států. Musíme zásadně změnit situaci, kdy máme silnou a zpolitizov­anou Evropskou komisi. Potřebujem­e, aby hlavním motorem byla Evropská rada, tedy setkání prezidentů a premiérů. Ti by měli mít v unii hlavní slovo,“řekl po obědě s evropskými premiéry Babiš.

Vzápětí vysvětlil, že v EU musí dostat hlavní slovo Evropská rada, a ne Evropská komise, která by měla vytvářet „výkonné zázemí“, nikoliv politicky komentovat vnitřní záležitost­i členských států. Český premiér spatřuje roli komise jako garanta a strážce smluv. Proto je podle něj například skandální, že navzdory zásadám jednotného unijního trhu se v rámci něj vyskytuje dvojí kvalita potravin, tedy různý obsah ve stejném obalu.

Česko získalo od vstupu do EU v čisté bilanci od Unie 740 miliard korun. Z členství plynou i další výhody, jako třeba volný pohyb zboží a osob. Podle Babiše to však neznamená, že by Praha měla být vůči evropskému projektu nekritická. „Jsme součástí EU a máme na ni vliv,“zmínil Babiš s tím, že český hlas má největší váhu při rozhodován­í na jednáních premiérů a prezidentů. Mezi důležité úkoly řadí cíle při změnách klimatu nebo pravidla pro migraci. V nich má mít Praha stejný vliv jako Berlín nebo Paříž.

Setkání mladších zemí EU se konalo týden před neformální­m summitem v rumunském Sibiu. Na tom se budou probírat výsledky komise a plány EU na příští léta.

 ?? Foto: ČTK ?? Lídři Andrej Babiš na setkání s politickým­i lídry ve Varšavě.
Foto: ČTK Lídři Andrej Babiš na setkání s politickým­i lídry ve Varšavě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia