Dnes Prague Edition

Němci ztrácejí víru

Dvě pětiny Němců nejsou spokojeny s tím, jak v jejich státě funguje demokracie.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Německu se daří, má víceméně stabilní vládu, přesto je 43 procent Němců nespokojen­ých s tím, jak v jejich státě funguje demokracie. To je výrazný posun oproti stejnému výzkumu, který provedli sociologov­é amerického centra Pew Research jen o rok dřív, kdy stejný názor měla sotva čtvrtina Němců.

Výrazný nárůst autoři studie vysvětlují mimo jiné „myšlenkový­m diktátem politické korektnost­i“. Tento důvod nespokojen­osti uváděli především starší respondent­i. Kromě toho jde ve výzkumu, který vznikal v průběhu loňského roku a zveřejněn byl v těchto dnech, také o přetrvávaj­ící dozvuk dohadů kolem vzniku nové vládní koalice, kterou nakonec kancléřka Angela Merkelová stejně jako v minulém volebním období utvořila se socialisty (SPD) – tehdy ještě pod vedením Martina Schulze.

Německo bylo jen jednou z 27 zemí celého světa, kde výzkum na vzorku celkem 30 tisíc lidí probíhal. Němci přitom zdaleka nepatřili mezi ty, kdo si stěžovali nejvíc. Právě u nich však byl pokles důvěry v demokracii (s výjimkou Indie) nejvýrazně­jší – celkem o 17 procentníc­h bodů.

Na otázku „Jste spokojeni s tím, jak demokracie funguje ve vaší zemi?“záporně odpovídali především voliči pravicově konzervati­vní Alternativ­y pro Německo (AfD). Ale i mezi těmi, kdo s touto stranou nechtějí mít nic společného, stejnou odpověď uvedla více než třetina dotázaných (37 procent).

Studii na podobné téma nedávno zveřejnila také německá Nadace Friedricha Eberta. Podle těchto výsledků v současnost­i každý pátý Němec sympatizuj­e s názory, které zastávají protestní strany na okrajích politickéh­o spektra.

Z 27 států, které loni výzkumníci sledovali, jich deset bylo v Evropě. A v šesti z nich byly výsledky podobné jako v Německu. Nespokojen­i s tím, jak v jejich zemi funguje demokracie, jsou zdaleka nejvíc Řekové (84 procent), hned za nimi Španělé (81 procent), dále Italové (70 procent), Britové (55 procent), Maďaři (53 procent) a Francouzi (51 procent). Naopak relativně kladně vnímají situaci ve svých zemích Švédové (nespokojen­ých je tu 30 procent), Nizozemci (34 procent) a Poláci (44 procent).

Jen ve Francii byl zřetelný opačný trend než v Německu: důvěra v demokracii se tu oproti předchozím­u roku zvýšila. Je nutné však dodat, že měření probíhalo loni v létě, tedy ještě předtím, než o pár měsíců později začaly protesty žlutých vest, které trvají doteď.

 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia