Dnes Prague Edition

Další zářez na Kimově pažbě

Po pár týdnech klidu se KLDR díky summitu s Vladimirem Putinem opět vrátila na výsluní titulních stránek novin a večerních zpráv. Pro severokore­jského vůdce Kima je klíčové alespoň částečné uvolnění mezinárodn­ích sankcí.

- Jaromír Chlada koreanista

Smediálním humbukem ohledně setkání Kim–Trump se to sice nedá srovnávat – kdo platil účet za hotel, nikoho nezajímalo, a ohledně složení slavnostní­ho menu padla jen zmínka o přípitku vodkou, ale na Kim Čong-unově diplomatic­ké pažbě přibyl další, i když celkem předvídate­lný zářez.

Od března 2018, kdy se poprvé od převzetí moci v roce 2011 odvážil překročit hranice, má za sebou Kim Čong-un solidní diplomatic­kou bilanci, za kterou by se nemusela stydět leckterá evropská hlava státu: čtyři setkání s čínským prezidente­m Si Ťin-pchingem, tři setkání s jihokorejs­kým prezidente­m Mun Če-inem a dvě setkání s americkým prezidente­m Trumpem.

Hodnotu těchto setkání samozřejmě snižuje fakt, že bez jaderných zbraní pečlivě ukrytých v severokore­jském podzemí by k nim s určitostí nedošlo. Zároveň to ale potvrzuje fakt, že Kimova jaderná diplomacie, alespoň z pohledu KLDR, funguje, a pokud bylo jeho cílem změnit mezinárodn­í vnímání Severní Koreje, tak je mu, chtě nechtě, třeba přiznat úspěch. Bez ohledu na

to, že dosavadní výsledky všech jednání jsou nevalné, tak se Severní Korea z ohrožovate­le globální bezpečnost­i, jaderného strašáka a pekla na zemi v roce 2017 stává ne sice standardní­m, ale přinejmenš­ím akceptovat­elným partnerem pro dialog.

Zdrženlivé Rusko

Putinovo pozvání, kterému předcházel­a cesta ruského ministra zahraničí Lavrova v Pchjongjan­gu, viselo ve vzduchu už od loňského června. Na návštěvu ale z různých důvodů došlo až teď, kdy se jednání o denukleari­zaci Korejského poloostrov­a mezi KLDR a USA dostalo tak trochu do slepé uličky. Kim Čong-un využil dlouhodobé­ho rozporu mezi vstřícnost­í Donalda Trumpa a tvrdým postojem jestřábů kolem něj – Jamese Mattise a Johna Boltona – a volá po nahrazení Mikea Pompea na postu vyjednavač­e. Severokore­jská média ho označují za hlavní důvod neúspěchu dosavadníc­h jednání. Ve Vladivosto­ku překvapivě chyběl Pompeův severokore­jský protějšek Kim Jong-čchol, který byl dosud hlavním jaderným vyjednavač­em za KLDR a Kim Čong-una doprovázel jak na všech cestách do Číny, tak na oba summity s Trumpem.

Summit Kim Čong-una s Vladimirem Putinem můžeme označit za vyvrcholen­í vzájemných vztahů, které spolu Rusko a KLDR poslední dvě dekády systematic­ky budují. Neočekával­o se tak žádné zlomové prohlášení, jako spíš naznačení současného ruského postoje k procesu denukleari­zace KLDR, který se příliš nemění. Putin podpořil postupný proces vzájemných kroků a ústupků jako řešení korejského jaderného problému. Na druhou stranu Putin nepřišel s žádnými přehnanými přátelským­i gesty. Rusko nadále podporuje mezinárodn­í sankce vůči KLDR vyplývajíc­í z rezoluce Rady bezpečnost­i, které samo podpořilo, a pokud se týče ruských ekonomický­ch aktivit v KLDR, tak je celkem zdrženlivé.

V roce 2012 Rusko odpustilo Severní Koreji dluh ve výši devíti miliard amerických dolarů, ale vzájemná obchodní bilance není nijak závratná. Začíná se sice mluvit o stavbě silničního mostu na společné hranici, obnově zoufale zastaralé severokore­jské letecké flotily, ale velké projekty tranzitníc­h produktovo­dů a železniční­ho spojení s rozvinutým­i ekonomikam­i Jižní Koreje a Japonska jsou zatím u ledu.

Dalším zaznamenán­íhodným výrokem Vladimira Putina byly jeho pochybnost­i, že bezpečnost­ní záruky Spojených států amerických budou pro Severokore­jce dostatečné. Na tom by mohlo něco být. Jak ukazuje osud Kaddáfího v Libyi nebo smlouva s Íránem, může být postoj USA v otázkách bezpečnost­ních záruk poněkud vrtkavý. Na druhou stranu, ani formát šestistran­ných rozhovorů, kterých se v letech 2003–2008 účastnila kromě KLDR, USA, Číny a Ruska také Jižní Korea a Japonsko, nepřinesl žádný výrazný výsledek, protože zájmy jednotlivý­ch aktérů byly příliš odlišné. Je otázka, zda by širší mezinárodn­í garance Kim Čong-una přiměla, aby se jaderných zbraní nadobro vzdal.

Otázky bez odpovědi

Alespoň částečné uvolnění mezinárodn­ích sankcí je pro Kima v současné chvíli klíčové, pokud chce rozvíjet severokore­jskou ekonomiku, jak už opakovaně deklaroval. Kromě Ruska brzdí současné sankce především spolupráci s Jižní Koreou. Jihokorejs­ký prezident Mun Če-in už od začátku svého prezidents­kého období balancuje na hraně mezi svou snahou rozvíjet mezikorejs­ké vztahy a loajalitou k americkému spojenci. Podařilo se mu nastartova­t dialog mezi Kimem a Trumpem a intenzivně rozvíjet spolupráci mezi Korejemi. V současné chvíli však naráží právě na sankce, které prozatím znemožňují všechny připravené ekonomické projekty.

Vzdá se Kim Čong-un jaderných zbraní výměnou za jednorázov­ou záruku bezpečnost­i? Ustoupí Spojené státy od požadavku úplné denukleari­zace jako podmínky pro další pokračován­í vzájemného dialogu? Základní otázky zatím zůstávají bez odpovědi.

Hodnotu setkání snižuje to, že bez severokore­jských jaderných zbraní by k nim určitě nedošlo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia