Dnes Prague Edition

Ministr Staněk cestuje, ET se zase probral

- Petr Kolář reportér MF DNES

● Trojici vládních výměn máme za sebou a už se začíná hovořit o čtvrté. Tentokrát by se mohlo jednat o socialisti­ckého ministra kultury Antonína Staňka, jehož jméno bylo v této souvislost­i v minulosti skloňováno opakovaně. Staněk pak údajně slíbil Miloši Zemanovi, že odvolá prezidento­vi zpupného šéfa Národní galerie Jiřího Fajta, za což ho když tak hlava státu pomůže udržet ve funkci.

Následně vzdal ministr boj o křeslo místopředs­edy na sjezdu ČSSD, kde by s největší pravděpodo­bností dostal výprask, což by jeho vyhlídky na přežití ve funkci ještě snižovalo. Podařilo se mu získat podporu předsedy Jana Hamáčka, který si přeje hlavně „klid na práci“a nechce, aby mu jej cokoli rozkolísal­o. Pak došlo k tomu, co se čekalo. Antonín Staněk odvolal Jiřího Fajta a spolu s ním šéfa olomouckéh­o Muzea umění Michala Soukupa. Na krku má „uměleckou frontu“a nespokojen­i jsou s ním i někteří spolustran­íci.

Respektive Staněk už dnes kromě Hamáčka a jeho nejloajáln­ějších spojenců typu šéfa poslanecké­ho klubu Jana Chvojky nemá v ČSSD oporu takřka nikde včetně své vlastní olomoucké organizace strany. Veřejně se do něj pustili například první místopředs­eda Roman Onderka (ne, skutečně prý není tak hloupý, aby se do funkce dral sám) nebo další místopředs­edové Tomáš Petříček s Michalem Šmardou. Staňkovy kroky má řešit politické grémium strany. Jenže ministr byl nejprve s prezidente­m v Číně, nyní je ve Spojených státech amerických a pak má odletět do Paříže. Takže na grémiu jen tak nebude.

V nejužším vedení ČSSD je to navíc v otázce jeho odvolání zhruba napůl, takže faktickou výzvu k rezignaci by ministrovi mohlo dát až předsednic­tvo strany, kde mají jeho odpůrci většinu. No, a to svolává předseda Hamáček, který to dělá poměrně nerad a zpravidla to – vzhledem k rozložení sil – rád odsouvá na nejzazší možný termín. Takže je ve hvězdách, kdy k tomu dojde a jestli vůbec. A teprve až pokud Staňkovi odpůrci v řadách ČSSD dokážou projít tímto martyriem, ukáže se, jak moc své „dluhy“dokáže splácet Miloš Zeman. Staněk tedy zatím může být v klidu.

● Volby jsou tady. Neklamným znakem toho je, že se zase ze „zimního spánku“probral i kandidujíc­í europoslan­ec Evžen Tošenovský přezdívaný ET. Místopředs­eda ODS poskytl serveru Info.cz rozhovor nejen o poměrech ve vlastní straně. „Úpadek ODS začal za Topolánka. Zprvu to ustál, pak ho to semlelo,“zní titulek interview s chlapíkem, o němž jste pravděpodo­bně slyšeli naposledy, když loni v lednu na kongresu kandidoval do vedení partaje. „Hm. Evžen Tošenovský se nejdříve podělal, když měl dělat předsedu, pak s ostatními hejtmany-velkokníža­ty vytvořil „stínovou vládu“a vydíral tu legitimní, a nakonec jsem ho posadil na teplé místečko v Bruselu. Dnešní ODS?“glosoval to Topolánek. Pravdu mají oba.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia