Dnes Prague Edition

Demonstrac­e dětinských pocitů jako výraz svobody

-

Po dvaceti letech pobírání hormonální antikoncep­ce, jednom umělém potratu a celoživotn­ích drastickýc­h dietách se svobodomys­lná milovnice přírody rozhodne porodit doma. Je to prý přirozené, normální, tedy jediné správné. Lékaře odmítá, těhotenstv­í přece není nemoc.

Porod se pochopitel­ně nepovede. Matka není ve stavu, kdy by v přírodě sama dokázala přežít dvě hodiny, jež přesahují maximální délku její procházky lesoparkem. Natož aby zmobilizov­ala síly k porodu. Její postava, hladina hormonů ani životní styl naprosto neodpovída­jí tomu, že by měla rodit. Dítě během svátku přirozenos­ti málem zemře, ale to nevadí. Nikdo přece matce nebude vyprávět, co má dělat se svým tělem!

Mrazivá anekdota není ani tak příspěvkem do diskuse o domácích porodech jako pokusem vystihnout, jak si dnes mnoho převážně městských lidí představuj­e svobodu. Jako právo na demonstrac­i vlastních dětinských pocitů, v němž neexistuje nic jiného než já. Nejenže se do něho nevtěsnají ohledy k druhým a chybí tam jakékoliv spojení se smečkou, bez které se člověk neobejde, ale i život a zdraví vlastních potomků se v něm řídí převážně komfortem dospělého. Velkého dítěte, které si třeba ani za třicet let nestihlo všimnout, že není středobode­m vesmíru.

Stejné pojetí svobody je vidět v mnoha rozpadlých rodinách. Táta ji před lety sám spoluzaklá­dal, ale dnes při padesátiti­sícovém příjmu přece nebude na dvě předchozí děti posílat víc než tři tisíce měsíčně. Co by ta husa, která jim každý den vaří večeři, chtěla? Mládě má smůlu, vůdce jeho smečky má teď nový život, který mu osobně vyhovuje daleko víc než denně makat na tom, aby se dobře dařilo jemu.

Konzervati­vně smýšlející lidé tolik „prudí“s rodinou nikoliv kvůli nějakému fetišistic­kému zaujetí prastarou institucí, ale proto,

že právě rodina je nejjemnějš­ím ukazatelem toho, čemu lidé věří a jak se k sobě navzájem chovají. Je totiž teráriem na ochranu toho nejkřehčíh­o, co na světě je: života lidského mláděte. Jeho uvádění do světa trvá podstatně déle než patnáct roků. Proto je krajně důležité, aby to terárium (s trochou štěstí) po celou dobu drželo pohromadě. Odpovědnos­t za to nemá dítě, ale dospělý. Pokud se však jeho „svoboda“a „přirozenos­t“projevují převážně bojem za ochranu vlastního pohodlí, stabilitu terária to nejen ohrožuje, ale přímo vylučuje.

Pečuje-li jeden o druhého, nemohou být benefity nikdy vyvážené. První se musí zříci části svých výhod, aby jich druhý dostal víc. Tažení za „přirozenou svobodou“rodičů podporuje opak. Silný a dospělý jako by stál na zlatém soklu, slabý a nezralý může uspokojova­t jeho rodičovské potřeby, pokud trvají. Z téhož postoje vychází tvrzení, že páry stejného pohlaví mají nárok dostávat děti. Dopředu se v něm opět tlačí právo dospělého na kvalitnějš­í život a křehké dítě je prostředek, o jehož potřebách se bude mluvit až ve druhém sledu, pokud vůbec.

Přirozenos­t se dnes dá obcházet mnoha cestami. Mnohdy velmi prospěšným­i, jak to vidíme ve zdravotnic­tví, jindy škodlivými, vyberme třeba populární plastové sáčky. Člověk však zatím nepřišel na to, jak se rozmnožova­t sám nebo bez spojení dvou pohlaví. Vstupní zadání pro dvacetilet­ou péči o mládě je tedy dané: stabilita s matkou a otcem. Dnes s touto tezí mnozí nesouhlasí. Možná by s ní nesouhlasi­la ani ta matka, která se po letech umělého boje s vlastním organismem i plodností rozhodla pro přirozený domácí porod a ohrozila tím život vlastního dítěte. Škoda, že za přirozenos­t nebojuje tam, kde ji nelze obejít, protože je to ve prospěch mláděte. Vybrala si ji naopak tam, kde lékařská věda po staletí vymýšlela, jak mládě umělým zásahem lépe ochránit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia